logo

Et nyt Sundbyøster i bevægelse

M&N

 

Det startede som et rigtig Amagerland. Omgivet af marker og grønt begyndte bydelen ved Sundbyøster, som i det øvrige Amager, at tage form fra landsbyområder til industri og arbejderkvarterer i starten af 1900 tallet. Området har siden været i konstant bevægelse, senest med etableringen af det nye Sundbyøster Skole område som arkitektfirmaet Mangor & Nagel har forestået.

 

Tekst af Elias Inceer

 

I 1901 blev Sundby Remise opført til områdets sporvogne i bindingsværk, og i 1915 blev det udvidet med en hal med spær af jernbeton. København var nu for alvor forbundet. I 1969 overtog busserne de gule sporvognes ruter, og hallen blev omdannet til en sportshal, der, i tillæg til Sundbyøster Skole, inviterer lokalområdets børn og unge til uddannelse og udfoldelse. Der knytter sig tydeligvis en tyngdefuld historie til området omkring Sundbyøster, og det er i disse fortidens fortællinger, som arkitektfirmaet Mangor & Nagel har taget afsæt i den for nyligt afsluttede fornyelse af både skolen og området omkring:

 

Læs også Mangor & Nagel om Øselsgården: Plejehjem genopstår som ungdomsboliger

 

- Vi ser det som et mikrokosmos. Et ekstrakt af hele byens kvalitet med et varieret udbud af lokaliteter og uddannelsesrum for børnene. Det er spændende, fordi skolen faciliterer sundbyområdet med bevægelse. Det giver amagerikanerne et uderum, som de har manglet i det område, fortæller afdelingschef i Mangor og Nagel PLAN+LANDSKAB, Jacques Duelund Mortensen, og fortsætter:

 

- Det arkitektoniske hovedgreb er, at skolens indre er en spejling af den by-struktur, som skolen er en del af, herunder bydelen, pladsen, gaden og beboelsen. Forbindelses- og fællesarealer er lagt ud som pladser og gader - offentlige rum, som gennem store glaspartier inviterer omgivelsernes blik indenfor.

 

Mangor og Nagel

 

Læs mere om Uddannelsescentre

 

Et aktivt samarbejde

Området er blevet til i et visionært og tæt samarbejde mellem Mangor og Nagel, lokaludvalget, Københavns Kommune og skoleledelsen. Opgaven er udført under nøje hensyntagen til skolens arkitektur og bevaringsværdi, med en bærende ide om etablering af en "bevægelsesakse" som forbinder Sundbyøster Plads med Kretavej/Italiensvej, som er den direkte vej til Amager Strandpark.

 

Læs også Mangor & Nagel om Strandgården: Boliger med maritim atmosfære

                   

- Bevægelsesaksen består af bevægelsespladsen. Den har en boldbane og en siddetribune der flankeres af "Den Gule By", som er det nærmeste byområde. Legeområdet for de små ligger vest for den nye skole, og i børnenes færdsel mellem de to bygninger opstår der en dialog mellem vores tid, og tiden før os, fortæller Jacques Duelund Mortensen.

 

Den eksisterende skole er helhedsrenoveret og ombygget. Der er opført en ny fritliggende bygning med basis- og faglokaler, tumlesal samt fritidsdel. Endvidere er der etableret en ny skolegård samt foretaget mere generelle renoveringsarbejder, bl.a. energioptimering af de eksisterende bygninger. Beboere og besøgende i det sydlige København kan fremover glædes over et nyt smukt område med bevægelse og liv.

 

Mangor og Nagel

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555