<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Frederik Riber

Frederik Riber, modtager af Medal of Excellence ved WorldSkills.

Er danske håndværkere gode nok?

 • Værktøj
 • Byggeriets udvikling
 • Byggepladsen
 • 2017-10-30

  Er danske håndværkere blandt verdens bedste? Hvis man spørger Peter Johnny Hansen, der er lærer og talentudvikler på Roskilde Tekniske Skole, er svaret nej; men vi kan måske nå derop i en nær fremtid. Han har også været personlig træner for Frederik Riber, der modtog en Medal of Excellence ved WorldSkills.

  Peter Johnny har været træner for bygningssnedkeren Frederik Riber, der fik en flot placering ved WorldSkills. Bygge- & Anlægsavisen mødte Peter Johnny Hansen og Frederik Riber til en snak om håndværksfaget og forberedelserne til det nu veloverståede WorldSkills på værktøjsmessen i Brøndby.

   

  Er danske håndværkere gode nok?

  - Vi har opbygget en fortælling om, at vi i Danmark altid er blandt verdens bedste, og de udenlandske kan kun konkurrere på lønnen. Men det er en myte. De østeuropæiske håndværkere kan til tider være dygtigere end de danske, og det er ikke deres lave løn vi som branche skal frygte, men derimod deres talent. Jeg har rejst helt ud i ørkenen og set beduiner, der kunne få enhver dansk håndværker til at måbe, når man så deres faglige kundskaber, så ideen om at vi er de bedste, må siges at være en falsk sovepude, fortæller Peter Johnny Hansen.

   

  Men hvordan imødegår man manglen på dygtige håndværkere?

  - Jeg mener bestemt, at vi skal have stoltheden tilbage i håndværkerbranchen, hvilket så småt er ved at blive italesat. Når der er respekt om faget vil man også yde sit bedste. Jeg har undervist i Østrig og Sydtyskland, hvor alle snedkerne kendte til alle de store danske møbelsnedkere og designere. Deres viden om faget, såvel som deres faktiske evner, var fantastiske. Det tror jeg blandt andet skyldes, at der var en dyb respekt for snedkerfaget, der gjorde at de unge mennesker var stolte over at træde ind i professionen. Samtidig skal vi synliggøre fagene mere, så de unge mennesker kan tage nogle velovervejede valg, så de ikke skal igennem en masse nederlag inden at de når deres rigtige hylde, forklarer Peter Johnny Hansen.

   

   

  Hvor ser du den største forskel mellem danske og udenlandske håndværkere?

  - Den helt store forskel er, at de forskellige discipliner overlapper hinanden i Danmark. Ser vi på en håndværker som Frederik Riber, så lærer han alt hvad der er værd at vide om maskiner og værktøj, og han kan arbejde med både snedker og tømmerarbejde, ja og meget mere. Man kunne måske tro, ja jeg har da selv været urolig for det, at de unge mistede noget ekspertise, når de skal lære så meget på én gang, men det er faktisk ikke sket. Det er lykkedes os at få en ny generation ud på arbejdsmarkedet af håndværkere, der mestrer flere discipliner, uden at vi går glip af den indgående ekspertise. Så jeg må indrømme, at jeg til trods for mange udfordringer ser lyst på den kommende generation af håndværkeres evner, afslutter Peter Johnny Hansen.

   

  Danmarksmesteren konkurrerede med verdenseliten

  Bygningssnedkeren Frederik Riber havde trænet intensivt op til VM i WorldSkills og forventningerne til ham har da også været høje med to DM-titler og en bronzemedalje til EuroSkills i bagagen. Han repræsenterer en ny generation af håndværkere som træneren Peter Johnny Hansen har stor tiltro til. Spørger man Frederik, hvor træningsregimet har været op til WorldSkills, er man ikke i tvivl om hans ambitionsniveau:

   

  - Vi har efterhånden trænet op til det i knap fem måneder. Vi har afprøvet nye og gamle metoder og teknikker til at løse diverse opgaver, så kvaliteten er i top og tidsrammen overholdes. Det er godt og vel 45-50 timer der er gået med dette hver eneste uge. Det har været hårdt, men heldigvis har opbakningen fra alle omkring mig været enormt stor, fortæller Frederik Riber.

   

   

  Du har trænet intensivt, men hvad fik dig til at blive bygningssnedker til at starte med?

  - Jeg elsker at forme ting med hænderne og at kunne udtrykke mig kreativt. Det har jeg en enestående mulighed for som bygningssnedker. Der er et væld af spændende opgaver, og man skal bruge både hænderne og hovedet på samme tid, siger Frederik Riber.

   

  Hvordan vil du beskrive den gode bygningssnedker?

  - En dygtig bygningssnedker skal kunne løse de fleste opgaver fra varevognen og med det værktøj han har på hånden. Han skal kunne tænke kreativt og altid finde en løsning, selv der hvor den ikke ligger lige til højrebenet, forklarer Frederik Riber.

   

  Der vil i fremtiden komme en stor efterspørgsel på nye og dygtige håndværkere. Hvordan tror du, at man kan få flere unge ind på erhvervsuddannelserne?

  - Jeg tror, en del af løsningen ville være lidt forskellige vejledere ude på folkeskolen. Det virker som om mange af dem aktivt forsøger at skubbe de unge ind på gymnasierne, selvom det måske ikke passer til dem. Der skal vi have nogen med viden og erfaring fra erhvervsuddannelser, ja og måske nogle unge og motiverede håndværkere, ud på skolerne for at give råd og vejledning til alle børnene, afslutter Frederik Riber.

   

   
  Anbefalede artikler