<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> En vaks lille håndværkerbil til byen
annonce

En vaks lille håndværkerbil til byen

Fiat Fiorino er en rap lille og billig varevogn, der er ideel til bykørsel for håndværkeren, som ikke har brug for et stort lastrum.

 

Tekst af Steffen Walton

 

Fiat skriver selv på deres hjemmeside, at Den nye Fiorino er lavet til byen. Så vi begynder testturen i byens ensrettede gader. I Wildersgade på Christianshavn passerer vi en elektriker, der holder parkeret i – en Fiat Fiorino. På taget er der fastspændt en flok tre meter lange plastikrør, der får bilen til at ligne et godt pakket æsel på en italiensk bjergvej. Bilen bagved holder parkeret et par centimeter bag Fiorinoens bagkofanger og blokerer bagdørene. Det giver derfor god mening, at håndværkerbilen har sidedør, så værktøj og materialer kan slæbes ud på fortovet den vej.

 

Læs mere om Test af Varevogne

 

Europapalle i bagagen

Når man kører i – og kigger efter – Fiat Fiorino ser man pludselig mange eksemplarer af Fiats minivarebil, som tilsyneladende opfylder en lang række behov: Elektriker, altanmontør, catering, vicevært osv. Nok fordi Fiat Fiorino udmærker sig ved at være en lille vaks og handy varebil med et godt udsyn og plads til en europalle i det 2,5 m3 store lastrum, som i øvrigt kan læsses med en truck, da bagdørene åbner helt op.

 

Under 100.000 kroner

Fiat Fiorino bliver sammen med søstermodellerne Citroën Nemo og Peugeot Bipper bygget i Bursa i Tyrkiet. Den blev kåret som Åres Varebil i 2009 og er nu kommet i en opdateret version. Den nye Fiat Fiorino Professionel kommer med en 1,3 liters dieselmotor og har 80 hestekræfter. Den kører op til 26,3 km/l og prisen er 97.099 ekskl. moms. Prisen inkluderer en standard-udstyrspakke bestående af bl.a. el-sidespejle med varme og skydedør i højre side. Indvendigt kommer den med fartpilot, højdejusterbart førersæde med armlæn, fire airbags, læderrat, Bluetooth, cd/radio og rat-betjening af radioen.

 

Læs mere om Transport

 

God udsyn og overblik

Vi drøner ud af byen og følger motorvejen ned til Solrød Strand, hvor tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn holder til. Firmaet har 80-85 ansatte og 45 varebiler. Her møder vi Jonas Larsen, der er tømrer og konduktør. Han har lovet at kigge på bilen med baggrund i de erfaringer, han har med at indkøbe biler til et stort tømrerfirma.

–Man sidder godt og afslappet i sædet, siger han, da han sætter sig ind i bilen.

–Og armlænet passer godt med gearstangen. Den er ganske fin at køre i, og der er et godt overblik. Der er en stor forrude og et godt udsyn, siger Jonas Larsen og liver op, da han kigger sig omkring i kabinen:

–Her er der et rum, hvor man kan lægge sin telefon. Det mangler jeg ofte i andre varebiler. Det er utroligt, at det skal være så svært, siger han.

–Men ellers er der ikke voldsomt mange muligheder for at lægge papirer fra sig, bemærker han

 

En rigtig storbybil

I den bil, vi har lånt, er der som ekstraudstyr monteret aircondition.

 

–Aircondition er en fordel i en håndværkerbil. Jeg taler meget i telefon, når jeg kører. Med aircondition skal jeg ikke have vinduerne rullet ned om sommeren, siger han, mens vi kører på små veje med mange rundkørsler.

 

–Det er som at køre en personbil, både i forbindelse med størrelsen og i optrækket. Det er en rigtig storbybil. Den er nem at dreje og manøvrere.

 

Jonas Larsen kører ud på motorvejen. Speederen når op på 110. Lastrummet er tomt.

 

–Når jeg trykker på speederen, vil den stadig gerne fremad.

 

Han når op på 120.

 

–Så begynder det at larme lidt.

 

Og 130 og den begynder så småt at miste pusten.

 

–Det er ikke en bil, man skal køre langt i med et fyldt varerum.

 

Lastrummet kan forlænges med en meter

For en tømrer giver en lille varevogn dog ikke meget mening, vurderer Jonas Larsen.

 

–Måske for VVS’ere eller elektrikere, der ikke har brug for store plader og lange brædder. Vi har tidligere haft sådan en størrelse bil, og som tømrerbil kan vi ikke bruge den. Udfordringen er, at vi skal have 2,4 meter lange plader med eller en lodstok på to meter, siger han.

 

Men det er der nu råd for. Som ekstraudstyr kan der i Fiat Fiorino monteres en todelt skillevæg med et klapsæde. Når passagersædet foldes sammen og lægges mod gulvet, kan den højre side af skillevæggen drejes, så lastrummet forlænges med en meter til i alt 2,5 meter.

 

Den testede model:

Fiat Fiorino Professionel 1,3 Diesel 80 HK MTS

Tophastighed km/t: 162

Brændstoføkonomi, km/l 25,6 ved blandet kørsel

CO2, g/km 115

Pris 97.099 ekskl. moms.