<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1

En renovering med KANT

 • 2017-11-16
 • Kirkebjerg Skole blev bygget i 1944 i Vanløse i tre spor og har gennem de sidste 70 år stået til glæde og udfoldelse hos lokalområdets børn og unge. I forbindelse med udvidelsen til fem spor har arbejdet med den netop afsluttede renovering og udbygning krævet aktører, der, med fokus på bevaringsværdien, historie og brugere, kunne forestå den komplicerede opgave.

  Viggo Jacobsen er den oprindelige arkitekt for bygningerne, der senere løbende er blevet udvidet. Af hensyn til bevaringsværdien, her i kategori 3, og den historie som arkitekturen fortæller, har det været en helt særlig opgave at forestå den helhedsrenovering , som netop er afsluttet. Med KANT arkitekter som styrende tegnestue har principperne om livskvalitet, pædagogiske principper og udgangspunkt i fortidens fortællinger været centrum for den omfattende renovering. 

   

  - Vi stod overfor helhedsrenoveringen af Kirkebjerg Skole, hvilket har været et særligt spændende projekt. Både fordi vi hos KANT arkitekter har en passion for skabelse af moderne uddannelsesinstitutioner, men også fordi bevaringsværdien af skolen gjorde projektet særlig kompliceret. Arbejdet skulle således foregå nænsomt, fortæller arkitekt Sabine Hahn og uddyber om projektet: 

   

  - Helhedsrenovering betyder, at man vurderer bygningen i sin helhed. Det vil sige, at man registrerer og analyserer de behov og brugssituationer, som bygningen skal kunne imødekomme for bagefter at kunne tage en kvalificeret beslutning om, hvilke tiltag der skal iværksættes, og hvilke indsatser der vil skabe mest værdi for elever, forældre og lærere.

   

   

  Med aulaen i centrum 

  Kirkebjerg Skole har gennem hele sin levetid være kendetegnet ved den centrale og markante aula. Aulaen med dens enorme glaspartier mod nord står velbelyst og levende. Foredrag, koncerter, sociale arrangementer for børn, forældre og lærere har gennem tiderne været afholdt her. Aulaen har derfor et helt særligt sted i hjertet hos både de nuværende og tidligere brugere: 

   

  - Aulaen er jo fantastisk smuk og et naturligt samlingspunkt på skolen. Vores opgave var at fremhæve dens udtryk og funktion uden at ændre på de bevaringsværdige bygningsdele. En af de store udfordringer var akustikken. Det rungede meget, så efterklangstiden skulle sænkes. Dette blev bl.a. gjort ved at etablere lydisolerende lofter og vægabsorbenter. Ved de eksisterende harlekins-vægpaneler valgte vi at bevare geometrien og materialet men indførte en perforeret overflade i stedet for. Dette giver både et smukt udtryk og gør samtidigt lyden markant blødere, fortæller Sabine Hahn og fortsætter: 

   

  - Arkitektur og pædagogik går hånd i hånd, når man arbejder med renovering og udbygning af en uddannelsesinstitution. På de åbne gange omkring aulaen har vi haft fokus på de pædagogiske principper i vores design af rummøbler. Rummøblerne er en bygningsdel, hvor der er plads til at børnene kan trække sig lidt tilbage fra de store klasseværelser. Der er små siddepladser, læsehjørner og hyggekroge, hvor børnene kan være sammen med hinanden. Samtidig har vi indbygget en række garderobeskabe, hvor de kan opbevare deres ting. Denne multifunktion har vi bygget i akustikregulerede plader foret med mineraluld, som skaber en behagelig akustik.

   

   

  Luft til læring

  Elever og lærere koncentrerer sig bedst, når klimaet omkring er optimalt. Indeklimaet har derfor været højt på dagsordenen i arbejdet med Kirkebjerg Skole: 

   

  - Der var store udfordringer med syd-sol og overophedning i klasselokalerne. For at skabe et godt indeklima har vi skiftet vinduerne ud og samtidigt indbygget ventilation i klasselokalerne. Vi har tilført en ny vindbeskyttet udvendig solafskærmning, som har bidraget til, at eleverne nu har de bedste betingelser for læring og fordybelse. Det har været en udfordring i forhold til facadens bevaringsværdi, men en tæt dialog med myndighederne gjorde os i stand til at få specialproduceret en løsning, der nu både bidrager til arkitekturen og samtidigt løser sin opgave på bedste vis, afslutter Sabine Hahn.

   
  Anbefalede artikler