<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Radonindbygning B plads 301120

EPS-branchen er kommet stærkt gennem Corona-pandemien

 • Byggeriets udvikling
 • Virksomhedsnyt
 • 2022-03-17
 • EPS-branchen har netop afholdt årsmøde, hvor de centrale aktører i den danske EPS-branche mødtes for at drøfte flere cirkulære tiltag for EPS, også kendt som Flamingo. Mødet var arrangeret som et kombineret online og fysisk møde, og var første gang i to år, at branchen fysisk kunne samles.

  Den danske EPS-branche er kommet godt igennem Coronaen, således har branchen kunnet konstatere, at der i de forgangne er stadig større efterspørgsel på EPS, også kendt som Flamingo. Således har der været en vækst i mængden af importeret EPS-råvare på over 2 % siden sidste år.

  Væksten er reelt væsentligt højere, da der sker stadig større optag af genanvendt indhold og fortsat sker et skifte fra hvid EPS til grå EPS indenfor byggeriet. Dermed er væksten i solgt EPS langt større.


  EPS - årsmøde 2022EPS årsmøde 2022  - EPS-producenterne tager mere og mere EPS tilbage og sikrer genanvendelse af materialet, samtidig har vi nået at 46 danske indsamler EPS via genbrugspladserne. Det betyder, at vi har en betragtelig skjult vækst ift. den måde vi tidligere har opgjort omsætningen i branchen,”

  - forklarer Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen – en del af Plastindustrien Han fortsætter;

   

  - Derudover ser vi i stigende grad, at byggeriet skifter til den grå EPS, som isolerer 20% bedre. Det samme ser vi også se inden for måltidskassemarkedet, hvor der er fokus på, at EPS-kasserne kan genbruges en del gange før vi tager dem tilbage og genanvender dem i produktionen.”

  Branchen vurderer reelt væksten til at være i omegnen af 5-7 %, når der tages højde for optaget af genanvendt indhold og skiftet til grå EPS.

   

  - I en periode hvor Danmark har været lukket ned, så er det ganske imponerende, at vi ser denne vækst. Vi har selvfølge også set, at EPS har været efterspurgt som emballage for Corona-vaccinen, ligesom der er stadig stigende efterspørgsel på online måltidskasser og online handel,” forklarer Chresten Heide-Anderson.

   

  Vurderingen indeholder ikke udenlandsk import af EPS-isolering. Sidste forår var der er større import end sædvanligt som følge af en række hændelser, som påvirkede markedet.

   

   

  Byggeriet har fået øjnene op for klima- og miljøfordele ved EPS isolering

  - Det er vores medlemmers oplevelse, at byggeriet i høj grad har taget innovative løsninger med EPS til sig. Særlig har EPS til fundamenter og EPS radonløsninger været efterspurgt mere i de forgangne år, siger Chresten Heide-Anderson.

   

  De to løsninger bidrager med miljø- og klimafordele ift. traditionelle byggemetoder. F.eks. sikrer radonpladen af EPS mod, at den radioaktive gas radon trænger ind i bygninger, og EPS-fundamenter kan reducere CO2-påvirkningen fra et standardparcelhus med over 2 tons ift. traditionelle byggemetoder.

   

  - Klima og miljø spiller en rolle for beslutningstagere. Derfor er de i stigende grad opmærksomme på, at de skal vælge de rette løsninger allerede starten af byggeprocessen. Vi kender til eksempler på fejlslagne radonsikringer, som det har kostet flere hundrede tusinde kroner at udbedre. Entreprenører skal kun opleve den slags efterregninger få gange før de ser fordelen ved EPS-radonpladen, som er nem, effektiv og billig at implementeret, fortæller Chresten Heide-Anderson, og fortsætter;

   

  - Derudover får en entreprenører øjnene op for EPS-fundamenter, som giver en klimagevinst, men også ofte er lettere og hurtigere at implementere. Dermed sparer de omkostninger til medarbejdere – og det er også noget som betyder noget i byggebranchen.

   

  Bestyrelsen

  På årets generalforsamling var der genvalg til bestyrelsens formand og næstformand: Henrik Vasylyeva, formand for EPS-branchen og adm. direktør i Sundolitt; Karl-Erik Olesen, næstformand og adm. Direktør i BEWiSynbra Danmark; mens Torben Nielsen fra Jackon Danmark er nyt bestyrelsesmedlem.

  Anbefalede artikler