<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
HMD-Tradium-2023_6

Dronningen mødte elever på håndværksfagene i Randers

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2023-09-06
 • På årets sidste sommerdag fik elever og undervisere på Tradiums campus på Blommevej besøg af en helt særlig gæst, som viste stor interesse for håndværk og fornyelse på erhvervsuddannelserne.

  På sit sommertogt kom H.M. Dronningen på besøg på Tradium i Randers, hvor hun blev vist rundt i de forskellige værkstedsmiljøer af eleverne på håndværksuddannelserne.


  Tømrerelev og medlem af Tradiums bestyrelse, Caroline Ullits Dreholt mødte Dronningen med blomster og kunne introducere til en tagkonstruktion i målestokforholdet 1:50, og kom også omkring kvindenetværket på Tradium - Women & Tools.

   

  SW2_8943_foto Randers Kommune  – Det var en rigtigt god oplevelse. Dronningen virkede oprigtigt interesseret i det, jeg fortalte og kom også med kommentarer undervejs, fortæller Caroline i en pressemeddelelse.


  Tømrerelev Christian Philip Markus fortalte Dronningen om materialevalg og proces inden for byggeriet. Christian er halvvejs i sin EUX-uddannelse og interesserer sig for at bygge bæredygtigt og med omtanke for ressourcerne. Han viste to forskellige modeller, han havde bygget, og forklarede om forskelle mellem konventionelle byggemetoder og en mere bæredygtig tilgang. Han siger:

   

  – Jeg kan godt lide at arbejde med bæredygtige byggeteknikker. Vi skal eksempelvis inkorporere mere træ i byggeriet, fordi det er bæredygtigt og faktisk også er noget, man tidligere har brugt i højere grad. Vi har en klode, vi skal passe på, og vi skal alle sammen hjælpe til og gøre, hvad vi kan.

   

   

  Bygge noget der står i fremtiden

  I Tradiums murerværksted mødte Dronningen Casper Bisgaard Ravn. Han afslutter snart sin mureruddannelse og arbejder op mod den afsluttende svendeprøve. Han har valgt murerfaget fordi:

   

  – Det sætter et præg på verden. Når jeg ikke er her mere, så kan mine efterkommere stadig se de huse, jeg har bygget, fortæller Casper.

  – Casper kunne præsentere en øveopgave for Dronningen og fortalte om de specielle mureropgaver, han har prøvet kræfter med hos sin mester.

   

  På mureruddannelsen kan man også specialisere sig i at mure fliser. Det har Patrick Dahl Gråbæk gjort. Gennem uddannelsen har Patrik flere gange deltaget i Danmarksmesterskabet for håndværksfagene, DM i Skills, i blandt andet flisemurerkonkurrencen.

   

  HMD-Tradium-2023_11  – Vi er få, der laver det her fine flisemurerarbejde. Først lavede jeg jo normale murer- og fliseopgaver, for jeg har altid været vild med murerfaget. Så jeg skulle lige prøve det der ekstra niveau - derfor deltog jeg i Skills, siger Patrick, der også har fokus på, at håndværket ikke kun skal være flot, men også holde i mange år.

  – Patrik fortalte om arbejdsprocessen bag en flisevæg, hvor han ville omsætte kendetegn for Randers til flisekunst. I Patricks research faldt valget på byvåbnet samt 'Pigen i Gudenåen' af Randerskunstneren Sven Dalsgaard, der selv har været både elev og underviser på malerskolen. De to motiver er tegnet ind i et program, der viser, hvordan fliserne skal skæres, og derefter opsat med stor præcision.

   

   

  Robotter og nye teknologier

  På sin rundtur fik Dronningen også et indblik, hvad der sker på skolens øvrige uddannelser på Blommevej. En af eleverne fra personvognsmekanikeruddannelsen arbejdede på en konventionel motor samt en elbil, der illustrerede de nye opgaver, eleverne skal uddannes til.

   

  Transport- og lageruddannelserne var til stede med en kransimulator samt forskellige konventionelle køretøjer. Og på elektrikeruddannelsen arbejdede elever med lysopsætning, der er klassisk el-arbejde, men de viste også en robot frem, som eleverne lærer at kode til forskellige opgaver. To elever fra maleruddannelsen viste øvelser, der er grundlæggende for faget  og for træning af koordineringen mellem hænder og øjne, mens smedeelever monterede en værktøjskasse af delelementer, de selv har computertegnet, skåret ud af jernplader og forarbejdet. Slutteligt kunne majestæten også møde en svejserobot, der var ved at svejse en lampe – et eksempel på de nye teknologier eleverne også arbejder med i løbet af uddannelsen.

  Anbefalede artikler