DUKA: Energikrisen var en gamechanger: Nu skal al ventilationsvarme genvindes
Stigende energipriser gav ventilationssystemer med varmegenvinding et kæmpe boost. Særligt på renoveringsmarkedet har efterspørgslen på små, fleksible løsninger med varmegenvinding gjort det svært for leverandørerne at følge med.
Der var engang, hvor mange af os bekymringsløst åbnede vinduet eller satte en friskluftsventil i væggen, når det stod lidt sløjt til med indeklimaet.
Men den uvane fik både energikrisen og klimadagsordenen sat en stopper for.
Den årsagssammenhæng kan man i den grad skrive under på hos DUKA Ventilation, der for godt ti år siden præsenterede en af de første kompakte ventilations- og varmegenvindings-løsninger på det danske marked:
- Efterspørgslen på traditionel ventilation, hvor man jo blæser varm luft ud i himmelrummet, forsvandt som dug for solen. I stedet ville man have systemer, der både kunne holde på varmen og tilføre frisk luft til boligen, siger marketing koordinator hos DUKA Ventilation, Morten Palmkvist Simoni.
En lille kompakt pakke
Han fortæller, at man i årene før energikrisen brugte meget krudt på at forklare, hvordan varmegenvindings-systemet fungerede:
- Med den første DUKA One havde vi jo kogt hele det traditionelle ventilationsaggregat - der normalt er placeret på loftet - ned til en lille, kompakt pakke, der kunne skjules i væggen og desuden genvinde op til 90% procent af varmen.
- Det var ret revolutionerende, når vi selv skal sige det, smiler han og fortæller at DUKA One typisk monteres i et 160 mm hul i ydermuren.
Når strømmen sluttes, vil ventilatoren først suge varm luft ud af rummet i 70 sekunder, og derefter blæse frisk ude-luft ind i et tilsvarende tidsrum.
Det smarte er, at den varme luft på sin vej ud passerer en keramisk varmeveksler, der optager størstedelen af dens energi. Når luftstrømmen derefter vendes og indblæsningsluften passerer gennem samme veksler, vil den optage energien og dermed blive varmere og mere tør.
Renovering skabte problemer
Morten Palmkvist Simoni nævner, at der selvfølgelig fandtes større ventilationsanlæg med varmegenvinding før DUKA One ramte markedet i 2012.
Men det var typisk centrale, rørbaserede systemer, som først og fremmest egnede sig til nybyggeri samt institutioner og kontorer. Dem producerede DUKA også, men det var på renoveringsmarkedet, at DUKA One for alvor lukkede et hul, siger han:
- Der er jo regler om, at man ved en renovering ikke må forringe sit indeklima. Men hvis man efterisolerer sit hus eller sætter nye vinduer i, bliver det ofte mere tæt, hvilket igen resulterer i et dårligere indeklima, siger han og fortsætter:
- Det var der, mange valgte at montere en traditionel friskluftsventil i væggen eller vinduet. Og resultatet var altså, at varm luft fes ud i universet uden at gøre nogen som helst nytte. Det var hverken godt for klimaet eller for den enkelte husejers pengepung, lyder det.
Læs også:
Undgå fugtskader og trænedbrydende svampe i tagkonstruktioner - revideret Erfa-Blad viser hvordanMug- og radonproblemer
Under en husrenovering er der heller ikke mange, der har lyst til at installere et større centralt ventilationssystem a la Genvex eller et af DUKA’s egne systemer. Og har man fladt tag, er det ofte slet ikke en mulighed, siger Morten Palmkvist Simoni:
- Vi oplever næsten dagligt at folk, der har renoveret deres huse, henvender sig med mug- og radonproblemer. De har fået lukket diverse utætheder, og har så i stedet fået en meget mere stillestående og mere fugtig luft. For dem har DUKA One og lignende systemer vist sig at være en rigtig god løsning.
Skalerbart og hurtigt
DUKA Ventilation, der har adresse i Kristrup ved Randers, producerer som nævnt også de større centrale ventilationsanlæg. Men spørger man Morten Palmkvist Simoni, er han ikke i tvivl om, at de små decentrale enheder vil vinde mere og mere terræn:
- Udviklingen går helt sikkert mod et-rums-varmegenvinding, som det også kaldes. Det er jo let at installere og stort set usynligt. Dertil kommer, at det er skalerbart på en helt anden måde, end de centrale systemer. Du borer egentlig bare et hul i væggen, stopper aggregatet ind og får tilsluttet strømmen. Så er det problem løst, og man kan have god samvittighed - både i forhold til klima, indeklima og ens egen pengepung, lyder det.