<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Musicon-Top-DSC_0093

Containerbyggeri er en genvej til liv i udviklingsområder

 • Byrum
 • 2018-06-19

  Musikbyen Musicon i Roskilde er under stadig udvikling. Her har midlertidigt byggeri været med til at skabe liv og trække gæster til området.

   

  Tekst af Tim Panduro, fotos af Baes Foto  Når gamle industriområder skal omdannes til kreative fællesskaber og nye boligområder, eller når byerne skal vokse ud over deres grænser, står bygherrer og udviklere ofte med et problem; hvordan sikrer man liv i området, mens den årelange udviklingsproces står på?

   

  Ofte er svaret midlertidige løsninger i form af for eksempel containerbyggeri. Således også i bydelen Musicon i Roskilde. Den kreative bydel, der både skal rumme virksomheder, undervisning og boliger til både unge og familier, er først færdigudviklet om fem-ti år. Indtil da er området præget af byggepladser.  Derfor har man skabt Containerstriben – en række byggegrunde, som bliver lejet ud til små og mellemstore virksomheder, der så selv står for at opføre bygningerne.  - Det har handlet om at aktivere området og skabe liv, og det må vi sige er lykkes. Der er omkring 15 virksomheder i Containerstriben, siger sekretariatsleder hos Musicon Lars Bloch.

   

  Gang i tingene

  Virksomhederne strækker sig fra en garnbutik over et mikrobryggeri og til guldsmede, cafeer og konsulentbureauer. Det er med til at give området en dynamik og en gennemstrømning af folk, der ellers ikke nødvendigvis ville opsøge området, før det var færdigudviklet.  - Det har været en god måde at få gang i tingene, før de endelige byggerier er færdige. Samtidig giver containere mulighed for, at virksomhederne i højere grad end ved blivende byggeri kan tilpasse og ændre deres lokaler. Vi har containere i både en, to og tre etager, og det er let at tilføje endnu en etage, når først byggeriet er fuldført, siger Lars Bloch, der dog opfordrer både udviklere og de enkelte lejere i den type projekter til at være stærkt opmærksomme på byggelovgivningen.

   

  Da de første containerbyggerier gik i gang på Musicon for omkring fem år siden tog planloven ifølge Lars Bloch ikke hensyn til midlertidige byggerier – og det betød, at der blev stillet større krav til den midlertidige løsning, end en del af iværksætterne var opmærksomme på.

   

   


  Rådgivning er vigtig

  - Det har betydet, at vi på grund af de høje etableringsudgifter har måttet lave lejekontrakter med længere løbetid, end vi først havde forventet, så aktørerne kunne finansiere deres byggeri og projekt.  Men jeg har stadig indtryk af, at det har været billigere at etablere sig i containerbyggeri end i blivende bygninger, siger Lars Bloch, der også påpeger en vigtig ændring, siden Musicon tog hul på Containerstriben.  - Planloven er blevet ændret, så det er lettere at lave midlertidigt byggeri, men man skal stadig være opmærksom på bygningsreglementernes krav til for eksempel energiforbrug, siger Lars Bloch, der håber, at lovgiverne fremover vil tage større hensyn til midlertidige og fleksible byggerier, som han ser en stor fordel i for et udviklingsområde som Musicon.  - Det skaber liv, det giver besøgende, og det gør området kendt. Så jeg kan klart anbefale løsningen på trods af de udfordringer, vi har oplevet. Det er blot vigtigt, at de, der står for udviklingen erkender et ansvar og lægger ressourcer i at hjælpe og rådgive dem, der skal etablere sig midlertidigt, siger Lars Bloch.

   
  Anbefalede artikler