<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
SereneP-Product-Line-Final

Byggepladser og events skal teste grøn generator

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • Byggepladsen
 • Virksomhedsnyt
 • Byggepladsservice og Udlejning
 • Energi og Energioptimering
 • 2024-03-01
 • Det nordjyske erhversfyrtårn CO2Vision har kickstartet innovationsprojektet ’Deployable Green Power Solution”, der vil teste og demonstrere et grønt batteri til erstatning til dieselgeneratorer.

  Byggepladser, koncerter og øvre kulturevents uden støjende og forurenende diesel-baserede generatorer kan snart blive en realitet i Danmark. For Innovationsprojektet ’Deployable Green Power Solution’ samler partnere på tværs af hele værdikæden fra både udvikling, produktion og aftagere og løber frem til 2026 som en del af det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision.

  Projektet er baseret på videre innovation af velkendt teknologi fra nordjyske Advent Technologies kommercielle HTPEM (High Temperature Proton Exchange Membrane) brændselscelleløsning til et system, der har samme ydeevne som en traditionel diesel-generator, men med betydelig reduktion af forurening.

  Systemet der integreres i mindre enheder eller som en container-løsning, drives på grøn metanol, og bliver dermed en fleksibel bæredygtig løsning med mange anvendelsesmuligheder. I forhold til drift er løsningen yderlig let-håndterbar og logistik-venlig sammenlignet med f.eks. 100 % batteriløsning, der ikke vil skulle flyttes ad hoc i forbindelse med opladninger, men i stedet har en integreret tank.

  - Innovationsprojektet har et stort potentiale. De mange anvendelsesmuligheder til f.eks. kulturevents og byggepladser giver et højt potentiale og en energiteknologi med en skalérbar løsning, fortæller Maria Kristiansen, Project Manager i CO2Vision fra Energy Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

   

  Fleksibel generator til at tage med rundt

  Generatoren er modulær i kapacitet og leverer strøm tilpasset behov, dvs. løsningen tilpasser mængde af strømgenerering efter behov og undgår således unødigt spild, som desværre er tilfældet ved mange nuværende løsninger på markedet, fortæller udviklingsdirektør fra Advent Technologies, Søren Juhl Andreasen.

  Advents generator omdanner grøn metanol til elektrisk energi lige der hvor behovet er. Det kan være i forbindelse med anlægsarbejde, hvor byggepladsen løbende bevæger sig, eller i de tidlige faser af byggeriet, hvor der endnu ikke, eller kun i begrænset omfang er etableret adgang til elnettet. Ydermere, er systemet stort set lydløst og uden vibrationer, så det ikke er til gene for eventuelt nære beboer. Det giver også mulighed for at systemet kører uden for normale arbejdstider, uden at være til gene for nærmiljøet.

  Den fysiske ramme til teknologien leveres af nordjyske Elektro Gruppen, som er begejstrede for endnu engang at bidrage til klimaansvarlige løsninger.

  - Det her er et projekt, som vi er stolte af at være en del af. Innovation og bæredygtighed har været i fokus gennem hele processen, og med projektets gode partnerskaber kommer vi stærkt i mål. I Elektro Gruppen arbejder vi bl.a. for at hjælpe vores samarbejdspartnere og kunder med at realisere deres grønne løsninger, siger René Mørk Sand, afdelingsleder i Automation og Tavleproduktion hos Elektro Gruppen

  Generatoren løsning forventes klar til 1. test og demonstration allerede i sommeren 24, hvor den kan ses i aktion bl.a ved Aalborg Events årligt tilbagevendende event Aalborg Regatta. Ifølge eventchef fra Aalborg Events, Keld Rud Nielsen er det helt naturligt for kommunen at følge med tiden og sikre omstilling til grønnere løsninger:

  SereneP45-Studio

  - Vi ønsker i Aalborg Kommune at gå forrest med vores events. Vi vil ikke blot levere de bedste oplevelser. De skal også være bæredygtige. At vi som kommune huser verdensførende grønne energiteknologiudviklere og netværk til at understøtte det er et kæmpe plus. Dette innovationsprojekt er stort for os på flere parametre.

  Generatoren kan udover koncerter og kulturevents også understøtte energibehov på byggepladser til elektrificering af maskinelle køretøjer, toiletvogne mv. Og inden for netop dansk byggeindustri ses der aktuelt en stigende efterspørgsel. I december 2023 mødtes bl.a. 14 af landets største offentlige bygherrer og underskrev en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie eldrevne arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter.

  Hos Advent Technologies opleves den voksende vilje tværs flere brancher til at gennemføre den grønne elektrificering og øget efterspørgsel for let adgang til ladning med grøn energi. Esben Overgaard Hansen, Business Development Director siger:

  - Timing matcher vores modning af teknologien og evne til at kunne levere sådanne skalérbare mobile energiløsninger. Der er et stort behov for tests og demonstrationer inden for området og dette innovationsprojekt kan således vise sig værende en vigtig brik i puslespillet. Og det er stærkt, at vi kan stå sammen om at føre det ud i livet.

  Projektets partnere

  Advent Technologies A/S, Elektro Gruppen A/S, Aalborg Events og Hydrogen Valley. Projektet er medfinansieret af React-EU-midler og en del af det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra EU’s regionalfond.  Anbefalede artikler