<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Billedtekst 2 - I første omgang lægger Region Nordjylland ud for reparationerne-Men regionen kræver samtidig erstatning for de fejl som leverandører har ansvar for_

Billigere facadereparation på Ny Aalborg Universitetshospital

 • Materialer og Løsninger
 • Byggepladsen
 • Tag og Facade
 • Den effektive byggeproces
 • Tegl
 • 2024-06-27
 • | Af Redaktionen

  Frygten for en regning på flere hundrede millioner for reparationen af facaderne på det nye universitetshospital i Aalborg er afløst af lettelse. Nye undersøgelser viser, at omkostningerne kan komme ned på 20-25. mio. kr.

  I Nordjylland har Regionsrådet modtaget en god nyhed. Her er voksende  bekymringer for at få en kæmpe regning på flere hundrede millioner kroner for facadereparationen på Ny Aalborg Universitetshospital nu afløst af lettelse. Der ser nemlig ud til at være en langt billigere løsning på reparationerne uden at skulle rykke på projektets tidsplan.

  Problemet er, at regnvandet burde løbe væk fra facaderne på Nordjyllands nye universitetshospital, som er under opførelse på en mark uden for Aalborg. Men af forskellige projekterings- og udførelsesmæssige udfordringer løb regnvandet ind i hulmuren og videre ind i hospitalet.

   

  Fremdrift er vigtigere end uenighed

  Skaderne gav umiddelbart en udsigt til reparationer op mod 150 millioner kroner, men nu viser undersøgelser, at reparationerne kan gøres væsentligt billigere.

  - Det er en kæmpe lettelse, at vi i stedet taler om reparationer for i omegnen af 20-25 mio. kr., siger Mads Duedahl i en pressemeddelelse.

  De nye oplysninger har Regionsrådet i Nordjylland fået gennem en syns- og skønserklæring. Dog skal man se på beregningerne med forbehold, da det ikke er muligt på nuværende fod at sige, om behovet for reparationer vil være det samme over hele byggeriet.

  - Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har lagt arm med rådgiver og entreprenører om både projektering og håndværk, fordi vi mener, at det er udført mangelfuldt. Men Regionsrådet er enige om, at fremdriften i byggeret er vigtig, siger Mads Duedahl.

  På baggrund af det nye beregninger har Forretningsudvalget bevilget 6 millioner kroner til projektering af udbedringerne. Sidst på sommeren bliver der forelagt en samlet plan for Regionsrådet. Men håndværkerne er allerede begyndt at udskifte dele af facaderne for at undgå, at problemet bare vokser.

  Billedtekst 1 - En del af løsningen er at fjerne de tværgående mørke aluminiumsprofiler i facaderne-De bliver i stedet erstattet af en række mursten_

   

  Mursten skal erstatte aluminiumsbånd

  For at tætne murværket i byggeriet skal der en række forskellige teknikker i brug viser undersøgelser, man har foretaget. Blandet andet bør de aluminiumsbånd, der er en del af æstetikken i facaderne, blive skiftet ud med mursten. Man skal lave nye murkroner og reparere mangelfuldt pap-indlæg i hulmuren.

  Det giver en fordel, at det er totalrådgiver Indigo I/S, som projekterer reparationen. For det betyder, at man kan begynde på opgaven uden forudgående udbud, da man fortsætter på det oprindelige projekt. Samtidig betyder det, at regionen kan stille krav til Indigos bemanding, og at projekteringsansvaret forbliver hos Indigo I/S, fortæller regionsrådsformanden.

  Rørsystemet på det nye universitetshospital skal også have udskiftet et mindre antal samlinger for at sikre imod lækager.

   

  Patienter flytter ind, mens der renoveres

  Region Nordjylland har rejst krav overfor virksomhederne, der har stået for både facader m.m. og defekte rørsamlinger. Men ellers ser man nu fremad og der vil frem mod den fulde ibrugtagelse i 2026 gradvist flytte flere og flere patienter ind og mere personale.

  Anbefalede artikler