Der er et kæmpe potentiale i tidlig entreprenørinddragelse
Ny vejledning fra Værdibyg guider bygherre i at arbejde med tidligt at inddrage entreprenøren. For erfaringer viser, at både bygherrer og entreprenører kan opnå betydelige fordele.
Tidlig entreprenørinddragelse har i de senere år vist sig at være en effektiv løsning på byggeriets procesmæssige udfordringer. Ved at inddrage entreprenørerne tidligt i processen kan deres viden om priser, bygbarhed og bæredygtighed kvalificere projektet.
- Vi hører de gode erfaringer fra alle sider. Den tidlige inddragelse af entreprenørerne har et kæmpe potentiale for både at give bedre projekter og for en smidig byggeproces uden store konflikter, siger Rolf Simonsen, der er programdirektør i Værdibyg, som står bag en ny vejledning med titlen ”Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse”.
Sådan løser man udfordringer i startfasen
Selvom fordelene er tydelige ved at inddrage entreprenørerne helt fra start, er det endnu ikke noget man ofte ser i branchen. Rolf Simonsen forklarer:
- Selvom mange godt kan se ideen og fordelene, så er det en ny måde at samarbejde på i de indledende faser, og det stiller alle parter overfor nye spørgsmål og roller: Hvor langt skal projektet være, når entreprenøren bliver inddraget? Hvad skal entreprenørerne byde ind med i de helt tidlige faser og hvordan tilrettelægges samspillet med rådgiverne undervejs i tilblivelsen af projektet? De udfordringer – og flere af samme skuffe – er der løsninger på i vejledningen.
Gevinsterne ligger lige for
I Bygningsstyrelsen har man over nogle år høstet erfaringer med samarbejdsformen og kan se, at der er klare fordele:
- Den tidlige inddragelse af entreprenøren har givet os flere synlige gevinster i projekterne, heriblandt en større økonomisk sikkerhed, bedre behovsopfyldelse for vores kunder, en højere kvalitet i vores projekter samt ikke mindst en større processikkerhed, fortæller projektleder i Bygningsstyrelsen Lasse Baatrup Laursen.
Gå ind i det med åbne øjne
Det er vigtigt, at bygherren vælger at inddrage entreprenøren tidligt og går åbent ind i samarbejdet. Men samtidig skal man huske at få kommunikeret tydeligt sine forventningerne til, hvilke input man har brug for fra entreprenøren om projektet og hvornår, mener Lasse Baatrup Laursen:
- Du skal være tydelig i forhold til, hvad det primære formål med entreprenørinddragelsen er. Og så skal du være opmærksom på, hvad det afføder af forventninger til egen bygherreorganisation, og hvilke kompetencer der bliver kritiske at involvere tidligt i projektet.
Man er et hold
Anni Schmidt Nielsen, salgs- og markedschef i entreprenørvirksomheden ELINDCO, bakker op om at tidlig entreprenørinddragelse også er i entreprenørens interesse.
- For ELINDCO er byggeri en holdsport, og derfor indgår vi gerne i samarbejder med tidlig inddragelse. Som entreprenør får vi mulighed for at bringe vores viden om bygbarhed i spil og på den måde bidrage til at minimere den samlede risikoprofil for projektet, udtaler Anni Schmidt Nielsen.
Det gavner ikke kun ELINDCO, men også underentreprenørerne.
- Ved også at inddrage vores underentreprenører og særligt teknikentreprenørerne tidligt, sikrer vi både, at de får indflydelse på de valgte løsninger og føler ejerskab for projektet. På den måde opnår vi en mere smidig og effektiv udførelsesfase, hvor mange grænseflader er afklaret i designfasen, siger afdelingschef i ELINDCO, Christian Bay Dietz.
Samarbejdsformen er dog ikke en garant for succes i sig selv. Det svære er at fastholde de gode vaner og holde fokus på det gode samarbejde, siger hun:
- Det handler om at være vedholdende og hele tiden investere i samarbejdet og relationerne på holdet.
Eksempler kan inspirere
Rolf Simonsen forklarer, at vejledningen er baseret på et set-up, hvor man er i den fase, hvor konkurrencen er afsluttet, og bygherre og entreprenør er gået ind i en udviklingsfase sammen.
- Samarbejdsformen er som sådan ikke ny, og AB-systemets appendiks om ”Projektudvikling” passer rigtig godt som ramme for at involvere entreprenørerne i de tidlige faser. Men jeg synes, at vi med vejledningen og de tilhørende bilag og eksempler har fået skabt et solidt fundament, som forhåbentlig både inspirerer til at bruge denne samarbejdsform og giver værktøjerne til at komme i gang, slutter programdirektøren.
Om vejledningen Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse
- Vejledningen er udarbejdet på baggrund af fire workshops med praktikere fra hele værdikæden. Simone Kongsbak, partner i Smith Innovation har ført pennen.
- ”Projektudvikling med tidlig entreprenørinddragelse” henvender sig til bygherrer, rådgivere og entreprenører, der ønsker at lægge vægt på tidligt samarbejde mellem et projekts parter på tværs af værdikæden.
- I vejledningen finder man modeller, opmærksomhedspunkter og værktøjer til, hvordan bygherre tilrettelægger, udbyder og gennemfører en projektudvikling, hvor entreprenørernes kompetencer kan bringes bedst muligt i spil gennem en tidlig inddragelse. Desuden er der gode råd til, hvad samarbejdsformen fordrer af alle parter.
- Vejledningen er blevet til med støtte fra Realdania.