<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
odico

Beton som bygningsskelet fjerner op til 70 % af betonen

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • IT og ny teknologi
 • Målbar bæredygtighed
 • Beton
 • 2023-09-28
 • Robot- og softwarevirksomheden i Odico har gentænkt måden at bygge i beton på, så materialemængden minimeres. Odico er en af ti grønne succeshistorier, Alexandra Instituttet har samlet i e-magasinet Omstillingsanfører

  Der sker masser af innovation på den grønne omstilling hos SMV’erne og man kan få en appetitvækker i e-magasinet Omstillingsanfører. Her har Alexandra Instituttet samlet ti grønne succeshistorier fra små og mellemstore produktionsvirksomheder. En af dem er Odico i Odense.

   

  Odico, der laver robotter og software til byggeindustrien, har kommet på en ny måde at anvende beton på, der kan minimere beton i byggeriet. Man arbejder med topologioptimering, der går ud på, at algoritmer matematisk optimerer betonens yde- og belastningsevne ved at ændre på designet.

   

  De topologioptimerede konstruktionener fremstår som slanke, knoglelignende strukturer med op til 70 % mindre beton, oven i købet til en konkurrencedygtig pris, ifølge virksomheden.

   

  - Vi har udviklet nogle algoritmer, der faktisk gør det smukt. Men det har krævet meget dedikeret forskning og afprøvning, fortæller Asbjørn Søndergaard, der er teknisk direktør og medstifter af Odico i en pressemeddelelse. 

   

   

  Der er også penge grønne ideer

  Odico har opfundet en metode til nemt, hurtigt og billigt at udskære støbeforme i alle tænkelige former. Det er der penge i, for ved betonbyggeri står støbeformen tit for 85 % af udgifterne til betonbyggeriet, uddyber Asbjørn Søndergaard. 

   

  - En robotstyret, elektrisk opvarmet tråd skærer gennem støbeformenes skum 125 gange hurtigere end en almindelig fræser, og derfor kan omkostningerne ved støbeformene sænkes dramatisk, forklarer han.

   

  Unge er interesserede i teknologi til et ædelt formål

  De grønne projekter er også til at være med til at tiltrække medarbejdere i robotvirksomheden. Henrik Jacobsen, der er administrerende direktør i Odico, siger:

   

  - Det er bl.a. fordi det er lødigt arbejde med et ædelt formål, og så indgår spændende teknologi. Vi fortæller om det til jobsamtalerne og oplever, at de unge mennesker gerne vil arbejde et sted, som skaber positiv impact.


  - Inden for 3, 5, 10 år regner vi med at en topologioptimeret tilgang til byggeri ikke længere er en niche, men noget der er udbredt og accepteret og naturligt i byggebranchen, spår Henrik Jacobsen.

   

  Alexandra Instituttet og Industriens Fond står bag e-magasinet Omstillingsanfører, som kan downloades fra instituttets hjemmeside.  Anbefalede artikler