<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
G65A9559-Edit
Annonce

Jesper Overgaard Sørensen, ejendomsfinansieringschef i Grønlandsbanken

Bank vil understøtte Grønlands turismeudvikling

 • Nordatlantisk Byggeri
 • Målbar bæredygtighed
 • Byggeriets udvikling
 • 2023-11-28
 • | Af Tim Panduro

  Stigende turisme vil gavne det grønlandske samfund – men der er behov for fokus på udvikling af både hoteller, faciliteter og boliger til medarbejdere, mener Grønlandsbankens  ejendomsfinansieringschef.

  Grønland står midt i et turistboom. I 2022 besøgte flere turister end nogensinde før verdens største ø, viser en opgørelse fra turistorganisationen Visit Grønland. Åbningen af nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat forventes også at øge tilstrømningen af gæster, der vil nyde den vilde natur.

  Men det er vigtigt, at de grønlandske byer også er gearet til at tage imod både turister og de servicemedarbejdere, der skal sikre gæsterne et behageligt ophold.

  -  Det vil kræve investeringer i både hoteller, caféer, restauranter og boliger til de ansatte, der kan give turisterne en god oplevelse, siger Jesper Overgaard Sørensen, der er ejendomsfinansieringschef  i Grønlandsbanken.  

  -  Vi medvirker gerne til at finde finansiering og foreslå samarbejder, for eksempel hvis en investor ikke kan løfte et projekt alene. Vi er også glade for at facilitere kontakter mellem de forskellige parter, der er vigtige i en udviklings- og byggeproces.

  Grønlandsbanken står ikke alene i den proces, understreger ejendomsfinansieringschefen.

  -  Vi har et godt samarbejde med blandt andet Nalik Ventures, der er en form for vækstfond, der også kan stille kapital og rådgivning til rådighed. Endvidere sikrer vores store markedsandel og store lokalkendskab også, at vi har mange kontakter. Vi kan hjælpe med at finde lokale aktører, så projekter kan blive ført ud i livet.

  Bæredygtige processer

  Grønlandsbanken har et stærkt fokus på bæredygtighed, og det smitter af på rådgivnings- og finansieringsdelen.

  -  Som bank vil vi gerne sikre ordentlige byggerier med fokus på bæredygtighed, både i materialer, udførelse og holdbarhed. Vi vil også gerne understøtte udviklingen af hoteller med høj standard, for den type turister, Grønland har og ønsker, efterspørger kvalitet, siger Jesper Overgaard Sørensen.

  -  Vi er for eksempel stolte af at have hjulpet med et nyt firestjernet hotel i Ilulissat, og i Nuuk har vi på det seneste hjulpet med projekter så som hotelbyggeri, en større café og en tøjbutik. Vi forventer, at det bliver et godt trækplaster, siger ejendomsfinansieringschefen, der ser muligheder i byudvikling – også i Grønlands øvrige byer.

  For nok er det naturen, der trækker – men dens vældige kræfter gør, at turister af og til får nogle ekstra dage i byerne, når vejret hindrer sejlads eller flyvning.

  -  Det giver et ekstra kapacitetsbehov, og det samme gør sæsonudsving. I Nuuk er der håb om en mere jævn turistsæson, men i Ilulissat er højsæsonen kort og ret intens, og det kræver en stor kapacitet. Samtidig skal kvaliteten være i orden. Hvis man går efter highend-turisme, går man også efter folk, der har store forventninger, siger han.

  Selv om Ilulissat og Nuuk er de største trækplastre som turistdestinationer, ser Jesper Overgaard Sørensen også stærke muligheder i resten af Grønland.

  -  Grønlandsbanken vil gerne understøtte hele landet, og vi ser for eksempel gerne, at Sydgrønland kommer endnu mere med. Området kan blandt andet byde på et lidt varmere klima og dermed også en lidt anderledes naturoplevelse. Vi håber, at den stigende turisme også vil smitte af på de omkringliggende byer, og vi vil som bank gerne bidrage til udviklingen i de områder, siger han.

  -  Jeg håber og tror, at vi i løbet af få år har fået en struktur, hvor Nuuk og andre større byer er klar til at tage imod turisterne, og hvor omegnen også er blevet klædt på til at tage sig af dem, der kommer forbi. Det er vigtigt, at det sker med tanke på både kvalitet og bæredygtighed, siger han og peger igen på et af Grønlandsbanken hjertebørn – bæredygtigheden.

  -  Banken holder en årlig konference, hvor vi taler om bæredygtig udvikling i bygge- og ejendomsbranchen, og det er klart, at det kan ses på vores engagement i projekter, når der er taget hensyn til både den grønne og den sociale bæredygtighed og udvikling.

   

  Anbefalede artikler