
1 ud af 10 håndværkere får arbejdsskader af vibrerende værktøj
Ny undersøgelse fra Bosch Professional viser et stort behov for, at håndværkerne får mere viden om, hvordan man bruger vibrerende værktøj sikkert og korrekt, så de undgår arbejdsskader.
Manglende sikkerhedsforanstaltninger, forkert brug af værktøj, vibrationer eller manglende
oplysning er hvert år skyld i skader blandt danske håndværkere. Det fremgår af den første udgave af Bosch Professional Safety Index, der er udarbejdet af Novus på vegne af Bosch Professional.
Kun en tredjedel kan beregne vibrationsbelastning
Undersøgelsen viser bl.a., at der er behov for øget fokus på vibrationer, da kun en tredjedel (33 pct.) medgiver, at de har styr på, hvordan man beregner aktionsværdien på et værktøj og dermed rent faktisk ved, hvor længe ad gangen man bør udsættes for vibrationsbelastning fra værktøj. Heraf er det kun 18 pct. af de adspurgte, der er helt enige i, at det er nemt at finde ud af, hvor meget et værktøj vibrerer. Og det tal er ifølge Bosch alt for lavt:
- Vores undersøgelse viser tydeligt, at der især er behov for øget fokus på vibrationer, og hvilke konsekvenser de kan medføre for håndværkerne. Hver tiende danske håndværker har fået arbejdsskader som følge af vibrerende værktøj i løbet af deres arbejdsliv, og kun lidt over halvdelen (53 pct.) følger normalt sikkerhedsinstrukserne for det værktøj, de bruger, siger Jan Lindbjerg, der er Market Manager hos Bosch Power Tools.
Vibrationer kan beskadige nerver, muskler i fingre og hænder samt forårsage smerte i arme og skuldre. I værste tilfælde resulterer vibrationsskader i hvide fingre eller karpaltunnelsyndrom.
Vigtigt at nå ud til den enkelte håndværker
Når det gælder ulykker, svarer knap en fjerdedel (24 pct.) af de adspurgte, at de har været tæt på en ulykke, der pga. manglende overholdelse af sikkerhedsregler kunne have resulteret i permanente mén for en kollega på arbejdspladsen.
- Som førende værktøjsproducent til professionelle håndværkere er sikkerhed en topprioritet. Sikkerhed er afgørende for, hvordan vi udvikler vores produkter og tjenester, men også for hvordan vi uddanner og informerer om brugen af værktøjet. Det er vigtigt for os at nå ud til den enkelte håndværker, da det er her, forandringerne skal ske, hvis vi skal lykkes med at reducere antallet af skader, siger Jan Lindbjerg.
Sikkerhedsbevidstheden er langt fra idealet
Undersøgelsen, der dykker nærmere ned i sikkerhedsbevidstheden blandt danske håndværkere, er indeksbaseret, hvor et højt indeks indikerer et højt sikkerhedsniveau, og ud fra et ideal om sikkerhedsbevidsthed på indeks 100 konkluderer undersøgelsen, at den gennemsnitlige danske håndværker har en sikkerhedsbevidsthed på indeks 65.
- Det betyder med andre ord, at der er en vis opmærksomhed på sikkerhed i branchen, men at vi er langt fra idealet på 100. Et ideal, som vi bør tilstræbe, særligt i de erhverv, hvor manglende sikkerhedsbevidsthed, især når det gælder værktøj, kan få afgørende konsekvenser. Det er først til næste år, at vi kan begynde at se en udvikling, når vi kan sammenligne med året før, men det står klart, at vi ikke er i mål, slutter Jan Lindbjerg.
Alene i 2020 blev der ifølge Arbejdstilsynet registreret mere end 5.000 arbejdsulykker inden for bygge- og anlægsbranchen i Danmark.