Test af Festools CTH 26 E støvsuger: En pålidelig og nødvendig følgesvend
Farligt støv som f.eks. skimmel og asbest, farlige træimprægneringsmidler, mineralfiberstøv, bly, kadmium, nikkel og zinkkromat opsuges sikkert af CLEANTEC CTH 26. Den har nemlig en filtreringsgrad på hele 99,995 % og er specialiseret i udsugning af kræft- og sygdomsfremkaldende støv. Med 26 l beholdervolumen er der masser af plads til al slags skidt, selvom den stadig er kompakt og let at transportere. Den er godkendt til støv i støvklasse H.
Der er måske ikke samme glæde ved at teste en støvsuger som der er ved at teste stiksave og boremaskiner. Men ikke desto mindre er støvsugeren et uvurderligt værktøj for alle håndværkere, ikke mindst snedkerne og tømrerne der til hverdag står begravet i savsmuld. Derfor er interessen alligevel stor, da støvsugeren fra Festool rulles frem.
Steffen Slott Jørgensen tager som den første støvsugeren i brug og gør med det samme en indrømmelse:
- Jeg har faktisk kigget på lige den her støvsuger, som en personlig investering. Min skole (Roskilde Tekniske Skole) bruger dem i Skills konkurrencerne, og jeg har også selv haft glæde af den og ved, at den fungerer upåklageligt. Igen er det et hjælpemiddel med en simpel funktion, men fungerer din støvsuger ikke optimalt til f.eks. en Skills konkurrence, så er man altså på spanden.
En interessant feature er støvsugerens bluetooth funktion, der skaber automatisk sug når man eksempelvis sætter gang i stiksav:
- Det er interessant med sådanne funktioner, selvom det er meget individuelt om folk bruger dem. Det sparer jo tid og ressourcer, når man ikke skal vandre hen for at slå den til og fra. Jeg ville nok ikke selv bruge det, men jeg ved mange ville være glade for det, fortæller Peter Johnny Hansen.
- Jeg ville godt nok være glad for den her på arbejdet. Lige nu arbejder jeg en del med gipsplader og den slags, og det støver jo helt af helvedes til. Så der ville en pålidelig støvsuger med en automatisk opstart via bluetooth være rigtig rar at have med, indskyder Tobias Preilev.
Tekniske specifikationer:
Optagen effekt: 350 - 1.000 W
Maks. luftmængde: 3900,00 l/min
Maks. undertryk: 24000,00 Pa
Filteroverflade: 6318,00 cm²
Tilslutningskabel, gummiisoleret: 7,50 m
Maks. beholder-/filterposekapacitet: 26/24 l
Maks. tilslutningseffekt stikdåse: 2400,00 W
Vægt: 13,90 kg
Udsugning: A-vægtet lydtrykniveau Lp: 71,00 dB(A)
Udsugning: Usikkerhed (larm) K: 3,00 dB
Bygge- & Anlægsavisens håndværkerpanel
Peter Johnny Hansen er faglærer på Roskilde Tekniske Skole og er også skolens Skills- og talenttræner. Han er uddannet møbel- og bygningssnedker og har blandt arbejdet i Norge og Gaza. Hans mål er at uddanne Danmarks bedste bygningssnedkere.
Steffen Slott Jørgensen er i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, hvor han også er en del af Skills-holdet. Hertil er han i lære hos Hoffmann, hvor han håndterer vidt forskellige opgaver, hvilket har været med til at give ham en bred håndværksmæssig forståelse.
Thomas Lomberg er blikkenslager og udlært i 1994. Han laver alt inden for VVS-arbejde og er tilknyttet små og store projekter. Han er ansat i CG Enterprise, der siden 1927 har håndteret en bred vifte af opgaver i forbindelse med VVS-arbejde, hovedentrepriser såvel som tekniske storentrepriser og fagentrepriser.
Tobias Preilev er i lære hos Hoffmann, hvor han startede som arbejdsdreng. Han er sidenhen startet på uddannelsen som bygningssnedker, og er ved at blive kørt i position til at kunne blive en del af Roskilde Tekniske Skoles Skills-team.
Lasse Hald er indehaver af Jysk Skridsikring og er uddannet murer. Når ikke han tager rundt i hele landet for at skridsikre alt fra parkeringspladser til spaområder, arbejder han hos Øens Murerfirma for at holde murergerningen ved lige.
En stor tak til STARK på Frederiksberg for at stille deres lokaler til rådighed for Bygge- & Anlægsavisens testpanel