<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
GTE-2002-1k
Annonce

Robotstation og scanner bringer landmåling og 3D-scanning sammen

 • Anlæg
 • IT og ny teknologi
 • Landskab
 • 2020-06-18
 • Larsen Landmålerservice har siden sidste år bidt skeer med Trimbles SX10-enhed, som for en brøkdel af hvad enheden koster, kan lejes på dagsbasis til projekter i hele landet.

  Med en SX10 robotstation og scanner fra Trimble i hånden, lover Geoteam et stort indtjeningspotentiale for landmålere. Enheden er nemlig ikke kun en totalstation, men kombinerer traditionel detaljeret landmåling med 3D-scanning og fotoregistrering af eksempelvis vejkryds, broer eller hele bygninger. Al dataet indsamles i en arbejdsrutine og brugeren undgår at skulle tilbage til samme sted, selv hvis der efterfølgende ønskes nye elementer opmålt.

   

  - Dagslejen af SX10’eren er i nærheden af 2300 kroner, og holder man det op imod, at indtjeningen på en dags fokuseret arbejde med den kombinerede robotstation og scanner let kan være ti gange højere end lejen, så er det en utroligt attraktiv måde for landmålere at komme i gang med at tilbyde 3D-scanning oveni det daglige landmålingsarbejde, siger Niels Rasmussen, COO hos Geoteam.

   

  SX10-enheden koster i løskøb flere hundrede tusinde kroner, men med det høje indtjeningspotentiale ved blot at leje, er enheden attraktiv for selv mindre eller nystartede landmålere eller entreprenører.

   

  GTE-2002-2k

   

  3D-scanning er simpelt og udvikler kundegrundlaget

  Med mulighed for ikke kun at lave de almindelige præcisionsopmålinger har Trimbles SX10, som kombinerer en totalstation med en laserscanner, skabt nye muligheder for Sune Larsen fra Larsen Landmålerservice.

   

  - Det åbner for et nyt forretningsområde, hvor jeg i endnu højere grad kan tilbyde større og mere komplekse datasæt til mine kunder. I forbindelse med opmåling af ledningsnet for en kunde, kunne jeg i samme ombæring også tilbyde komplette 3D-modeller af vejsegmentet, og med SX10’eren er det utroligt let at foretage begge dele samtidigt, fortæller Sune Larsen og tilføjer:

   

  - Enheden er ekstremt brugervenlig, hvilket er en stor fordel, når jeg kan nøjes med at leje den fra gang til gang. Så er det let at sætte sig ind i funktionerne hurtigt igen. Men efter at have lært den at kende, så står SX10’eren meget højt på min ønskeliste, næste gang jeg alligevel skal købe en ny totalstation, siger Sune Larsen.

   

  Landmåleren har allerede gennemført projekter blandt andet i Aarhus, hvor SX10-enheden kunne bruges til vejopmålinger fra fortovet, samtidig med at trafikken let kunne frasorteres i datasættet. Det betød minimal gene for trafikken og høj sikkerhed for landmåleren.

   

   

  SX10 omdanner punktskyer til modeller

  SX10 placerer sig prismæssigt mellem en regulær totalstation og en laserscanner, men kombinerer funktionaliteten fra begge. Det betyder at stationen Trimble SX10, der med sin indbyggede laserscanner kombinerer landmåling, billedbehandling og 3D-scanning kan scanne op til 26.600 punkter i sekundet på afstande op til 600 meter, og scannes der på for eksempel 100 meters afstand, er der en punktspredning på 14 mm og en præcision på 2,5 mm.

   

  - Stationen opstilles som en almindelig totalstation, og området der skal scannes tegnes ind i displayet. Laserstrålen bliver splittet op i 16 dele og laver et viftescan, hvor den både kører op og ned og roterer om sin egen akse, og scanneren leverer så en punktsky med data, som software efterfølgende kan lave om til 3D-grafik. Og på baggrund af nogle indmålte fixpunkter, så ved enheden, hvor den er, så de scan der bliver lavet kommer i det korrekte koordinatsystem ude i marken, og alt bliver samlet i en stor punktsky, forklarer Niels Rasmussen.

   

  GEOTEAM A/S leverer GNSS-løsninger til præcisionslandbrug samt bygge- og anlægsbranchen. Virksomheden er forhandler af den amerikanske producent Trimbles præcisionsudstyr til landbrug og landmåling samt ejer og driver det danske referencenetværk, GPSnet.dk.

  GTE-2002-3k
  Anbefalede artikler