
Plads til masser af optimisme i entreprenørbranchen
Coronakrisen har ikke givet ordrenedgang hos entreprenørfirmaet Henning Have A/S hvor en tilgang med ordentlighed og respekt for kunderne har været med til at føre virksomheden gennem krisen og frem mod en tid med nye opgaver.
Næppe mange danske virksomheder kan sige sig fri for en vis coronatræthed. For mange er en i forvejen bøvlet dagligdag med restriktioner krydret med bekymringer for recession og kundenedgang. Men hos det sydjyske entreprenørfirma Henning Have A/S er der trods pandemien stærk optimisme.

- Der er masser af elendighed i verden lige nu. Men sideløbende må jeg konstatere, at vi lærer noget af krisen, samtidig med, at vi har virkelig mange opgaver, siger indehaveren Henning Have.
- Vores placering i markedet og vores styrker og knowhow betyder, at vi meget ofte bliver spurgt på mange forskellige opgaver.
Henning Have A/S har trukket på gamle erfaringer fra finanskrisen i 2008 for at fastholde og udbygge forretningen i en krisetid.
- I nullerne, hvor alting gik stærkt, oplevede vi kollegar, der gik efter de hurtige penge og måske ikke var så gode til at pleje deres gamle kunder. Vi blev reddet igennem af måden, vi havde opført os i de brølende nuller, hvor vi passede på vore faster kunder. De var der så stadig, da krisen ramte. Det bekræftede os i, at man skal opføre sig ordentligt. I krisesitatuioner tager man de sikre kort, og vi kan mærke, at de byggefirmaer, vi er vant til at løse opgaver for, kontakter os, og at kommunerne indbyder os til opgaver. Når man ikke kan mødes fysisk, vælger man at kontakte dem, man kan stole på, for tiden er ikke til eksperimenter, siger Henning Have, der på det praktiske plan har oplevet coronakrisens udfordringer.
- Vi har 150 ansatte, og vi har som alle andre haft nogle, der har arbejdet hjemme. Vi har selvfølgelig ikke holdt store sociale arrangementer, det har været vigtigt for os at pleje de ansatte. Så vi fik for eksempel sendt julegaver hjem til alle, og der blev sendt julefrokoster ud på de enkelte pladser, når nu vi ikke kunne samles. Vi er tilhængere af de gamle dyder, hvor man behandler andre mennesker ordentligt, uanset om det er ansatte, kunder eller rådgivere.
Læs også:
Kristoffer Sindby-Larsen, Teknologisk Institut: Klimasikring kræver viden om LAR-løsninger
Generationsskifte og ny grusgrav
Henning Have A/S tog i juni hul på et generationsskifte, hvor to medarbejdere er blevet involveret i ledelsen.
- Det har boostet os, der er kommet en fornyet entusiasme, efter at vore ansatte har set, at virksomheden kører videre den dag, jeg trækker mig ud af foretagendet. Det giver en tryghed i en tid, der kan virke usikker, siger Henning Have, der ser optimistisk på fremtiden.
- Vi har lige åbnet en grusgrav i Lejrskov med direkte tilkørsel fra motorvejen, og det ville vi selvfølgelig ikke gøre, hvis ikke vi troede på fremtiden. Selv om coronanedlukningen har kostet penge, oplever vi, at der er mange penge mellem hænderne på folk, samtidig med, at der er fornyet interesse i klimasikring og sikring af kloakinstallationer. Det giver masser af arbejde i branchen, siger han og peger på en anden vigtig lektie fra coronakrisen.
- Nu har man i årevis råbt og skreget om, at den digitale tilgang skulle fylde mere i byggeriet. Med nedlukningerne er vi blevet tvunget ind i det, og det giver en masse luft, når man ikke hele tiden skal køre til alle mulige møder, men i stedet kan tage dem digitalt. Vi har selvfølgelig udfordringer i form af stigende materialepriser og manglende tilgang af arbejdskraft, men det betyder jo ikke, at alt er elendigt – kriser kan også føre gode ting med sig.