<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Året der gik: Byggebranchen rundede 2020 af med historisk travlhed
Året der gik: Byggebranchen rundede 2020 af med historisk travlhed

Året der gik: Byggebranchen rundede 2020 af med historisk travlhed


Da klokken for sidste gang i 2020 slog tolv, var det enden på et på alle måder mærkværdigt år. Kort tid inde i året sendte coronapandemien chokbølger igennem byggebranchen, og mange virksomheder stod pludseligt over for en akut tilpasning af forretningen, fortæller markedsdirektør i Cembrit A/S, Karsten Østergaard Larsen, der påpeger, at selvom nedlukningen var kilde til nervøsitet, så stod det hurtigt klart, at 2020 ville blive et travlt år for byggebranchen.

Indlæg af Karsten Østergaard Larsen – markedsdirektør i Cembrit A/S

At byggeriet klarede sig fornuftig gennem 2020 skyldes blandt andet flere finanspolitiske greb. Tal fra Byggefakta viser, at landets kommuner som følge af den midlertidige fjernelse af anlægsloftet forventes at have igangsat projekter for i alt 12,3 milliarder kroner i 2020. Det har haft afgørende betydning for, at byggeriet har holdt sig oven vande under krisen.

I det forgangne år brugte danskerne samtidig mere tid i hjemmet, ligesom de fleste tilbragte sommerferien inden for landets grænser. Det skete simultant med, at danskerne også fik mulighed for at få udbetalt deres indefrosne feriepenge. Det betød, at mange boligejere igangsatte renoveringsprojekter, som tagskift eller facaderenovering, og det udløste et decideret boom i efterspørgslen på renoveringsmarkedet.


I vores egen andedam hos Cembrit mærkede vi renoveringsboomet ved, at vores fabrikker måtte arbejde på højtryk for at følge med den store efterspørgsel på både tag- og facadeplader. Det er yderst sjældent, at vi oplever så markante udsving i efterspørgslen på så kort tid, som i foråret hvor vi ugentligt måtte tilpasse vores produktion til efterspørgslen i markedet. Og nu kan vi så konstatere, at 2020 ser ud til at blive et af de travleste år nogensinde for vores danske afdeling.

Meget kan man altså sige om det forgange år, men jeg synes, det har vist, at byggebranchen står på et solidt fundament, der gør, at vi bør se lyst på fremtiden. På trods af meget uro i starten af 2020, så kigger vi nu ind i et nyt år med masser af spændende projekter i pipelinen, og i takt med at mange fremskudte bygge- og renoveringsprojekter realiseres, vil der fortsat skabes vækst i branchen. DI Dansk Byggeri forventer, at det professionelle renoveringsmarked stiger med 10 procent i 2021, svarende til en stigning på godt 10 milliarder kroner sammenlignet med sidste år. Dermed er der altså lagt op til endnu et travlt år med endnu flere renoveringsprojekter til branchens virksomheder.


Så mens vi med hastige skridt nærmer os årsdagen for Danmarks nedlukning, er det mit håb, at vi i 2021 kan se frem til et år, hvor vækstkurven fra 2020 fortsætter, hvor den grønne udvikling i byggeriet til stadighed tager fart og hvor vi forhåbentligt får en hverdag tilbage, der minder bare nogenlunde om den, der blev taget fra os sidste år.

Det er i hvert fald mit store ønske for det nye år.

 

Om Cembrit

Cembrit koncernen er en af Europas førende virksomheder inden for fremstilling og salg af fibercementprodukter. Byggematerialer i fibercement har særdeles populære egenskaber, herunder et begrænset behov for vedligeholdelse, høj slidstyrke og et konkurrencedygtigt prisniveau.

 

Cembrit koncernen har sine rødder i Danmark og har siden 1927 arbejdet målrettet med at udvikle nye produkter og forædle fibercementens egenskaber. Cembrit tilbyder i dag en bred portefølje af produkter og løsninger inden for tag og facade til både nybygnings- og renoveringsprojekter. Produktionen af fibercementprodukter foregår på moderne fabrikker i Finland, Tjekkiet, Polen og Ungarn.

 

Cembrit A/S er et af 19 datterselskaber i den internationale Cembrit koncern, der har 1.300 ansatte i mere end 20 lande. Cembrit koncernen ejes af det svenske investeringsselskab Solix.