Udfordret af vejret
Det bliver mørkere og vådere – kort sagt er vinteren på vej. Med vinteren følger en række udfordringer for byggeriet. Også for maleren, hvis produkter er følsomme over for vintervejret, byder de kommende måneder på forhindringer.
Så er det ved at være tid til huer og halstørklæder, for om en god måneds tid – 1. december – begynder vinteren officielt i Danmark. Her i landet hører sne og frost, desværre vil nogen mene, til sjældenhederne. Som oftest er det blot koldt, vådt og mørkt i flere måneder. Og med dette vejrlig kommer også en række udfordringer for byggeriet.
Fugt og kulde gør selvfølgelig arbejdsdagen besværlig for de fleste håndværkere på byggepladsen, men maleren er yderligere udfordret af, at hans produkter er følsomme overfor fugt såvel som lave temperaturer. Og selvom det færdige råhus er lukket af for det omgivende om vinteren, og maleren derfor arbejder inden for, er fugt og temperaturer stadigvæk noget, som bygherre skal være opmærksom på på denne årstid. Det kan man læse i en helt ny pjece, Tørretider i byggeriet, som er udgivet i et samarbejde mellem Danske Malermestre og en lang række af malingsleverandørerne i Danmark.
- Fugtige underlag er årsag til mange skader i byggeriet. Vi taler om manglende vedhæftning, misfarvninger og afskalning for blot at nævne nogle af de skader, fugtige byggematerialer kan føre til, forklarer Lilian Bech, der er chef for Faglig-teknisk afdeling i Danske Malermestre. Og hun fortsætter:
- Og problemerne med en høj rest-fugtighed i byggematerialerne er størst om vinteren, hvor den relative luftighed er høj samtidig med, at risikoen for at det fugtige vintervejr ødelægger forkert opbevarede byggematerialer er markant højere end om sommeren.
En af måderne til at ”undslippe” de fugtige underlag er tvangstørring, hvor varmekanonernes varme luftstrømme tørrer overfladerne. Men netop det faktum, at det alene er overfladen, der udtørrer, indebærer et nyt problem. For fugten længere inde bliver ikke påvirket og kan senere bevæge sig ud gennem såvel underlaget, som eventuel spartelmasse, vægbeklædning og maling.
- Sker det, er der stor risiko for, at underlaget revner. Du risikerer krakelering eller delaminering og er det helt grelt, fører det til skimmelvækst og dårligt indeklima, siger Lilian Bech.
- Selvom børn og barnlige sjæle sætter stor pris på rigtigt vintervejr med frost og sne, der giver mulighed for kælketure, er normal-vejret i den danske vinter overskyet og regnfuldt. Derfor er den relative luftfugtighed også højst om vinteren, hvor regn og tåge kan bringe luftfugtigheden tæt på de 100 %. Den indvendige luftfugtighed er ikke nær så høj, men ikke desto mindre ofte høj nok til, at det kan give problemer for maleren, fortæller afdelingschef Lilian Bech.
- Når indholdet af fugt i luften bliver for høj, typisk på 70-80 % relativ luftfugtighed, vil malingen være længere tid om at tørre. Længere tørretid betyder også en længere hærdningstid. Det betyder, at overfladen er sårbar over for stød og slag i en længere tid, end hvis luftigheden var lavere.
- Endelig giver den højere luftfugtighed også et længere genbehandlingsinterval. Der går altså længere tid, før maleren kan male 2. gang. Så alt i alt er der bestemt grund til at være opmærksom på, hvor høj luftigheden er, inden du begynder at male, konstaterer Lilian Bech.
Pjecen, Tørretider i byggeriet, er udgivet i samarbejde med Beckers, Beck & Jørgensen, Dana Lim, Dyrup, Flügger, +Plus Malegrossisten, Nordsjö, Sigma Coatings og Stark. Den er tænkt som en vejledning til byggeriets parter, så skader forårsaget af fugt kan minimeres.
Har du behov for at vide mere om tørretider og malerens arbejde, kan du hente pjecen, Tørretider for underlag i byggeriet, på Danske Malermestres hjemmeside.