<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
KMA 135 R KombiMotormed udvalgte KombiVærktøj

Test: Stihls KombiMotor er perfekt til oprydning, og hvis pladsen er lille

 • Byggepladsen
 • Værktøj
 • 2022-08-29
 • Tekst af Malene K. Holm
 • Som en schweizerkniv kan Stihls batteridrevne KombiMotor KMA 135 R laves om til forskellige havemaskiner. Men hvornår er en kombimaskine det bedste valg, og hvordan opleves KombiMotoren i hænderne på en maskinglad anlægsgartner?

  Stihls KombiMotor er en alt-i-en-løsning. Som en schweizerkniv kan den laves om fra en stanghækkeklipper til børstevalse til en kanttrimmer osv. Man skruer bare værktøjerne af og på den batteridrevne maskine. Behøver man så overhovedet en større maskinpark, eller kan man som professionel anlægsgartner klare opgaverne med en stærk blæksprutte af en kombimaskine?

   

  Sammen med anlægsgartner Jacob Nielsen, Sønderskov Gartner & Kloakmester har Bygge- & Anlægsavisen testet Stihls KombiMotor, og vi tog med Jacob ud på Frederiksberg til Domus Vistas grønne fællesområde, hvor han står for anlægsplejen.  Stihl_KombiMotor_Jacob_1Stihl KombiMotor Jacob Nielsen, Sønderskov Gartner & Kloakmester

   

  Smart at den kan pakkes, så den ikke fylder

  - Hvis man kører i en lille varevogn, kan KombiMotoren være nem at have med, siger Jacob, da vi pakker maskinen ind i hans dog rummelige bil. KombiVærktøjerne kan forholdsvis let skrues af maskinen, så man kan have alt med sig.

   

  - Det er også en maskine, der passer godt til ejendomsservice, hvor man måske ikke har plads til at have en masse maskiner stående på ejendommen, men har brug for lidt af hvert, tilføjer han.

   

  Jacob Nielsen gik faktisk og overvejede at købe nye maskiner, da vi kontaktede ham, så det passede vældig godt for ham at teste KombiMotoren af for at se, om den kan passe til hans medarbejdere, fortæller han:

   

  - Jeg er selv ret god til maskiner, men for nogle af medarbejderne skal det være nemt at håndtere en maskine, let at indstille og skrue værktøjer på og af.

   

  Kærligheden til maskiner er dog så stor, at han må indrømme, at han nok hælder mest til at have et bredt udvalg af maskiner. Men der er nu særligt et par af KombiMotorens værktøjer, han er meget begejstret for. Dem vender vi tilbage til.

   

   

  Masser af batteripower

  Maskinen har, inden vi mødes, været i Jacobs hænder i et par uger, så han har haft tid til at prøve de medfølgende KombiVærktøjer af - hækkeklipper, græsklinge, børstevalse og løvblæser.

   

  KombiMotoren kom med det største af Stihls indstiksbatterier, så den kan bruges til opgaver, hvor der kræves ekstra kræfter i mange timer.

   

  - Det er en professionel maskine. Det kan man mærke, og jeg er imponeret over, hvor længe batteriet holder. Jeg ville dog selv vælge at tage mindre batterier med, så maskinen ikke bliver for tung og mere ergonomisk at håndtere, siger Jacob.

   

  En haveanlæg der skal genoprettes

  Vi går ind gennem det lavere boligbyggeri bag Domus Vista, hvor høje platantræer er ved at springe ud, og kommer ind på lejlighedernes grønne fællesarealer. Her er Jacob og hans medarbejdere i gang med at genoprette arealerne efter, at de i mange år har været forsømt.

   

  Jacob Nielsen kan lide opgaverne med at rette op og genforme. Anlægget er planlagt ovenpå et tidligere gartneri, og planen er nu at folde den oprindelige anlægsplan ud igen og genoprette over tid, fortæller han:

   

  - Folk er flyttet fra villaer og ind i lejlighederne og vil gerne have blomster og se insekter og sommerfugle, ligesom i slotsparker.

  Men for at få mere biodiversitet kræver det, at der er planter med stængler, som insekterne kan yngle i, gode læforhold og gerne også vand. Så hvis man vil have blomster, må man genså hvert år.

  Stihl_KombiMotor_Jacob_2Stihl KombiMotor, Jacob Nielsen Sønderskov Gartner & Kloakmester

   

  Tyngden er god, når børsten er på

  Vi vender tilbage til KombiMotoren.

   

  - Den er fremragende til oprydning af pladser eller anlæg, hvor man skal ind og klippe fri og lave en grov beskæring.

  F.eks. er den god til at skære ind over på steder, hvor man helst vil holde sig fra at gå ind i buskadset. Mange andre stang-hækkeklippere ville ikke kunne klare det, siger Jacob.

   

  Og nu til de to KombiVærktøjer, som har overrasket Jacob. Børstevalsen er han mest begejstret for og får mange stjerner.

   

  - Den er let at gå med og ville være god her til at holde gangstierne rene. Gør man det et par gange om året, så vil ukrudt imellem fliserne kunne holdes nede.

   

  Også græsklingen er veludtænkt, mener Jacob Nielsen:

   

  - Til mere uerfarne folk er græsklingen smart, fordi skærene kører hver sin vej. Den er god til, når vi skal trimme rundt om træer.  Den grønne kalender er godt fyldt op

  Kalenderen er i øjeblikket godt fyldt op med opgaver for Sønderskov Gartner & Kloakering. De kan mærke, at der bliver tilført flere ressourcer til drift af anlæg, men Jacob Nielsen er dog ikke sikker på, at han kan få mandskab nok til at løse flere opgaver.

  Nye medarbejdere skal gerne have god viden om beplantning og pleje, så de også ved, hvordan et anlæg kommer til at se ud til næste år. Den viden er gået lidt tabt, mener han, fordi landskabsarkitekter og anlægsgartnere er blevet opdelt på forskellige opgaver anlæg og drift.

   

  Om Sønderskov Gartner & Kloakmester

  Anlægsgartner Jacob Nielsen, Sønderskov Gartner & Kloakmester i Vanløse er medlem af Danske Anlægsgartnere og løser opgaver for private ejendomme og haver, mest lokalt på Frederiksberg og i København.

   

   

   

  Teknisk data

  Stihls batteridrevne KombiMotor KMA 135 R er en ekstra stærk kombimaskine til opgaver, der kræver lange arbejdsintervaller og ekstra kraft

  Teknisk data

   

  Lydeffektniveau dB(A)

  104

  Længde til koblingsmuffe cm

  96

  Vægt kg (uden batteri og KombiVærktøj)

  3,4

   

  Kan kombineres med 12 forskellige KombiVærktøjer.

  KMA 135 R er en del af STIHL AP-batterisystemet, hvor samme batteri passer til alle maskiner i det store professionelle sortiment. Indstiksbatterierne fås i flere kapaciteter afhængigt af arbejdsopgave.

   

      

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Anbefalede artikler