<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
STIHL PRO BATTERIMASKINER

Fra benzin til batteri – Stihls tips til at komme over på batteri

 • Byggepladsen
 • Værktøj
 • 2022-06-30
 • | Af Malene K. Holm

  Hvilken vej går tendensen indenfor værktøj og maskiner lige nu, spurgte vi Stihl om. Og teknisk ansvarlig Henrik Tångberg ser er et stort ryk nu mod de batteridrevne maskiner. Men hvad skal man være klar med batterier?

  Hvor mange batterier skal du bruge? Har du den rette lader, og hvor skal du oplade dine maskiner? Der er en hel del at få styr på, når du skifter om til batterimaskiner. For det er altså den vej, det hele går, oplever de hos den traditionsrige maskinproducent Stihl.

   

  Batterierne og maskinerne har været der i mange år, men udviklingen i branchen har hidtil gået langsomt. Nu rykker det så for fuld fart, fordi slutbrugerne efterspørger dem.

   

  Batteri Q&A med Henrik Tångberg, teknisk ansvarlig hos Stihl  STIHL BATTERIBOKS
  STIHL APP 500 S
  STIHL AL 301-4
   
   
  Hvorfor går det stærkt nu med batterimaskinerne?

  - Inden for de senere år er de fleste batterimaskiner på markedet blevet kraftige nok til seriøst at blive brugt professionelt. De modsvarer nu fuldstændig styrken fra de tilsvarende benzindrevne maskiner i størstedelen af produktkategorierne.

   

  - Også flere boligforeninger er begyndt at stille det som et krav, at man skal køre på batteri, hvis man skal ind og arbejde hos dem. I boligbyggeri og lejlighedskomplekser, hvor man går med hækkeklippere, trimmere og løvblæsere, vil de gerne af med støjen og emissionen fra de benzindrevne maskiner. Mange kommuner stiller også krav om, at der skal bruges batterimaskiner, når opgaven tillader det.

   

  Hvilke fordele er der?

  - Der er mange fordele – maskinerne har en bedre ergonomi, de er støjsvage og udleder ingen emissioner under brug, hvilket er godt for både brugeren og miljøet. Samtidig er der en økonomisk fordel i at have batteridrevne maskiner – de er driftssikre, har lang levetid og har man flere maskiner i samme batterisystem, kan batteriet skiftes mellem maskinerne.

   

  Hvilke batterier tilbyder I?

  - Hos Stihl har vi fire batterisystemer til maskiner til både private og professionelle.

   

  Batterierne til de professionelle maskiner er de højtydende lithium-Ion-batterier: AP 100, AP 200, AP 300 AP 300 S og det helt nye AP 500 S.

   

  - AP 500 S er det kraftigste indstiksbatteri i sin klasse og har fordoblet levetid og ladecyklusser sammenlignet med AP 300 S. Alle har en lav vægt, og det er nemt at se, at de er ladet op. Hvert batteri har 4 lysdioder, der viser, hvor meget batteriet er ladet op.

   

  STIHL AL 301-4 KAN MONTERES PÅ VÆGGEN
  STIHL BATTERISKAB
   
   

  Hvor længe skal batteriet lade op?

  - Det afhænger naturligvis af både valg af batteri og lader. Det er afhænger dog også af, hvordan du bruger maskinen og til hvilke opgaver. Et eksempel er, at et AP 300 S batteri lades 80% op på 30 min. og er 100% opladet efter 45 min. med hurtigladeren AL 500.

   

   

  Hvordan er arbejdsdagen, når du kører på batteri?

  - Man skal selvfølgelig sørge for at have opladet batterierne, inden man tager af sted. Det er vigtigt også at tænke over, hvor mange batterier man har brug for og med hvilken styrke - til en hel dag og til de aktuelle arbejdsopgaver.

   

  - På pladsen skal entreprenøren sikre sig i udbudsmaterialet, at der er adgang til 230V, så man kan oplade. Det er også en god ide at have opladere med. I vores multilader, AL 301-4, kan du oplade fire batterier ad gangen. Opladeren kan du sætte op på væggen i værkstedet eller have med i bilen. STIHL har på globalt plan også indgået et samarbejde med firmaet Bott og udviklet en universalløsning til mobilopladning og transport af op til 28 batterier – en BottTainer.

   

  Hvad gør jeg med batteriet, når jeg ikke bruger det?

  - Når maskinen ikke bruges, så tag batteriet ud af maskinen og læg det i en batterikasse eller skab, hvor opladeren også kan stå. Er batteriet blevet vådt, skal det tørres af efter brug. Derefter skal det opbevares tørt og ved en jævn temperatur, der hverken er for varm eller for koldt. Det bedste er at opbevare dem i en dertil beregnet batterikasse.

   

  Kan man have batterierne liggende i bilen?

  - De må ikke ligge og rutsje rundt. De skal være sikret mod stød, slag og anden udefra påvirkning, der kan skade batterierne. Batterier er jo brandfarlige, så de skal ligge sikkert i deres batterikasse.

   

  Hvordan skiller du dig af med brugte batterier?

  - Lithium-Ion-batterier er brandfarlige og skal afleveres på genbrugsstationen, når de en gang ikke kan mere. Når batterierne kommer til recycling, bliver de genbrugt, og det er vigtigt at gøre, fordi der ikke er så meget lithium tilbage i verden.

   

  Hvad skal man tænke på, når man vil skifte til batteridrevne maskiner?

  - Først skal man tænke bredt over hele sin maskinpark – hvilke maskiner har man brug for. For batterierne passer til maskinernes mærke. Så tænk over, hvor du bedst kan få hele rækken af maskiner, du har brug for, under samme mærke. Det er også virkelig vigtigt allerede fra start af at tænke over både opbevaring, transport og opladning af batterier – både på værkstedet og ude på opgaven.
  Anbefalede artikler