Skader og renoveringsløsninger til bindingsværk
Grønborg Bygningsinspektion leverer også rådgivning og vejledning til udbedringer af konstruktionen på bindingsværkhuse.
Som indeklimakonsulent kommer Grønborg Bygningsinspektion ofte ud til bindingsværkshuse der har en fæl lugt af skimmelsvamp. Husene er ofte af ældre dato og skimmelsvampen kan være lokaliseret i gulvet, ved ydermure eller i tagkonstruktionen. De syldsten, hvorpå huset er bygget, synker ofte ned i jorden, hvilket kan føre til skader i facader og gavle.
De skader, man typisk finder i et bindingsværkshus, er råddent træ eller træ, der er angrebet af svampe eller insekter. Træet og tømmeret er et af husets bærende konstruktionen og er der svigt i træet, så kan huset sætte sig yderligere. Dette fører ofte til en dårlig cyklus i huset, da mere vand kan trænge ind og lave skader.
Hvis huset har et stråtækt tag, kan der også være vandskade herfra, som opfugter husets forskellige bygningsdele. Ved sætningsskader på huset er det vigtigt at få en fagmand ind over, så løsningen gør huset mere stabilt og skaderne ikke opstår på ny igen. Det kan være nødvendigt at pille noget af facaden ned, så der kan blive bygget nyt træ ind og så konstruktionen holder i mange år ud i fremtiden.
Bindingsværkshuse er ofte bevaringsværdige og er et kulturelt levn fra vores fortid. Grundet brandmæssige risiko, så bygges der ikke med bindingsværk i dag.
Når Grønborg Bygningsinspektion kommer ind i et bindingsværkshus, vil måling af fugt og et kig på konstruktionen indefra og udefra være det første man gør. Det kan være, at der er renoveret indenfor med nymodens materialer, så bindingsværket og trækonstruktionerne ikke kan ånde. Dette kan lede til skjult skimmel, råd, svamp og insekter i konstruktionerne og lugte/afgasninger i huset kan lugtes. Husets beboere, lejere eller ejere bliver måske syge og der er brug for handling her og nu.
Skadedyr kan også være et stort problem i netop bindingsværk, da skadedyr kan grave sig ind forneden, igennem utætheder i gavle og facader eller komme ind via bindingsværket. Der kan være tale om fugle, rotter, mus, mårhund eller insekter. Derfor er det vigtigt, at man hele tiden holder øje med sit bindingsværk og får vedligeholdt og tætnet alle skader, så der ikke trænger skadedyr ind i konstruktionen.