<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Byggebranchen på vej mod lysere tider

Ny undersøgelse: Flertallet af entreprenører er optimistiske

 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2023-02-28
 • Danske entreprenører har det seneste halve år været ramt af rekordmange konkurser, men ifølge en ny undersøgelse af Autodesk Construction Cloud, så mener de fleste byggefirmaer, at de får mere travlt de næste 12 måneder.

  Mere end seks ud af 10 vurderer, at deres omsætning vil stige i løbet af 2023, mens hver fjerde mener, at den vil falde. I gennemsnit forventer virksomhederne en stigning i omsætningen på 15 procent, fremgår det af tallene.

   

  – Størstedelen af de danske byggefirmaer, vi har undersøgt, er overbeviste om, at de får mere travlt de næste 12 måneder, hvilket er et positivt tegn på, at byggeriet trods den økonomiske usikkerhed fortsætter med at blomstre, siger Nicholas Klokholm, salgschef i Norden og resten af Europa hos Autodesk Construction Solutions i en pressemeddelelse.

   

  Autodesk Construction Cloud har gennemført undersøgelsen fra den 20. december 2022 til 4. januar 2023. Svarene er indhentet fra entreprenører og underentreprenører i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og i alt medvirker 1.000 ledere eller mellemledere, heraf 250 fra Danmark.

   

   

  Nicholas Klokholm_Autodesk_foto af Jesper FrankSalgsansvarlig hos Autodesk Construction Cloud, Nicholas Klokholm

   

  Stadig stort Covid19-efterslæb

  Undersøgelsen kaster desuden lys over størrelsen af det efterslæb, som Covid19-restriktionerne har skabt i byggebranchen, og det er ikke småting.

   

  Byggefirmaerne mener, at det i gennemsnit vil tage 2,7 år for dem at indhente puklen af det udskudte arbejde, og mere end hver femte medvirkende forventer, at det vil tage fire eller fem år. Sammenlignet med resten af Norden er Danmark det land, hvor byggefirmaerne vurderer, at det tager længst tid at komme til bunds i de mange hængepartier.

   

  – Mange byggevirksomheder står i en ekstraordinær situation, hvor de både skal løse puklen af uløst arbejde samt hente og gøre plads til nye opgaver. Nye teknologier og it-værktøjer til at optimere projektledelsen kan være med til at anvende ressourcerne mest optimalt og forbedre konkurrenceevnen. Centralisering af data og stram styring af virksomhedens supply chain og alle led i byggefasen bliver afgørende for at nå sine deadlines og undgå fordyrende omkostninger. Og så skal man huske på, at opgaverne i 2023 fortsat kan være knappe, og derfor er der ikke nødvendigvis mulighed for at indhente et tab på andre opgaver, ligesom mange har været vant til i de foregående års højkonjunktursmarked, siger Nicholas Klokholm.

   

  Et flertal blandt byggevirksomheder ser mere positivt på 2023. Noget kan desuden tyde på, at store entreprenører er mere optimistiske end små. Blandt virksomheder med under ti mand forventer ansatte en øget omsætning på 2 % i år, viser undersøgelsestallene. Hos virksomheder med over 200 ansatte er samme tal 33 %.

  Anbefalede artikler