<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Nordeas nye domicil står klar
annonce

Nordeas nye domicil står klar

MT Højgaard står bag opførelsen af bankens nye bygningskompleks i Ørestad. Domicilet står snart klar til indflytning efter en totalentreprise, der bl.a. omfatter opgaver med et af Nordens største datacentre, en unik facade og særlige krav til bæredygtighed.

 

Tekst af Rune H. Jensen

 

MT Højgaard indgik i 2013 aftale med Nordea Ejendomme om opførelsen af et nyt domicil til Nordea Bank i Ørestad med plads til 2.500 medarbejdere og ca. 250 gæster. Og nu er den voluminøse opgave tæt på at være afsluttet med et resultat, der vækker opsigt i landskabet både arkitektonisk og konstruktionsmæssigt. Projektet og MT Højgaards totalentreprise omfatter to sammenhængende bygninger på omkring 46.000 m2 samt cirka 14.000 m2 kælder:

 

Et udfordrende byggeprojekt i bæredygtighed

- I danske størrelsesforhold er det jo et ret kompliceret og udfordrende byggeri i forhold til f.eks. det store datacenter på ca. 5.000 m2 og installationsydelser. Projektet er omfangsrigt, der dukker selvfølgelig ekstra tilvalg og ændringer op undervejs, og der er sindssygt mange detaljer at tage højde for, som udfordrer færdigprojekteringen. Men i kraft af det gode samarbejde med bygherre/lejer og øvrige parter har man heldigvis kunnet håndtere ændringerne og de ekstra lejertilvalg fornuftigt, fortæller MT Højgaards Pece Angelovski, der siden 2015 har været projektansvarlig på opgaven.

 

Læs mere om Erhvervs- & DomicilbyggeriSom en af Nordens førende bygge- og anlægsvirksomheder er opførelsen også for MT Højgaard et prestigefyldt og særligt projekt, der bl.a. stiller specielle krav til bæredygtighed og facader. Nordeas nye domicil opnår således den højeste score, platin, i den internationale miljø-certificeringsordning LEED.

 

- For at optimere energiforbruget er tag og delvist også ovenlys dækket af solceller, og der er en vandtank på 325 m3 til at opsamle vand, som anvendes i forbindelse med vanding og toiletskyl. Arbejdet med det såkaldte trader floor, det store og høje atrium i midten, har været omfattende. Det er et af Nordens største trader floors med eget datacenter til ca. 650 mand, hvoraf omkring 350 skal sidde i atriet under de mest optimale forhold, hvilket selvfølgelig giver udfordringer i forhold til bl.a. dagslys og ventilation, siger Pece Angelovski, og fortsætter:

 

- Derfor er der lavet et specielt og helt nyt friskluftssystem, der via perforeret gulv blæser frisk luft ind for at opnå et optimalt indeklima og undgå kuldenedfald. Bordene er også specialkonstruerede, så friskluft blæses ind bag computerskærmene, og ovenlyset i trader-atriet benytter micro shade-glas, så der kommer det rette forhold mellem skygge og lys.

 

Læs mere om Bæredygtighed

 

 

VDC, BIM og vellykkede facader

MT Højgaard har desuden lagt meget energi i brugen af VDC og BIM til projektet i Ørestad. De digitale værktøjer simulerer og giver overblik over hele byggeriet med 3D-modeller, før der er taget et eneste spadestik. MT Højgaard har anvendt VDC og BIM til bl.a. selve projekteringen, 3D-modeller af udgravninger, visuel præsentation til underentreprenører samt kollisionskontroller m.m. undervejs i byggeprocessen, og MT Højgaard har endog haft en BIM-koordinatorer tilknyttet hele forløbet. Facadedelen på Nordeas nye hus er en historie for sig:

 

- Det er en dobbeltfacade på 15.000 m2 præfabrikeret af kassetter – en dobbelt box-facade -, hvor solafskærmningen sidder mellem de to lag. Det er en ny løsning, som nederlandske Scheldebouw har kunnet levere samlet og klar til montering på stedet, og den fungerer effektivt i forhold til beskyttelse af gardiner og lydisolering. På kun to-tre måneder har vi kunnet lukke hele huset med denne facade. Det har været en kæmpesucces at se det lykkes, siger Pece Angelovski.

 

Han fremhæver derudover, at MT Højgaards betydelige egenproduktion til projektet – herunder betonanlæg og tømrer-, el- og anlægsentreprisen – har gjort processen meget nemmere i forhold til effektiv styring af hele forløbet. Nordeas iøjnefaldende domicil i Ørestad tages i brug af banken efter sommerferien som ny nabo til DR-Byen og Koncerthuset.  

 

Læs også om MT Højgaards arbejde på KPMGs domicil: Lyset og det levende byggeri

 

FAKTA OM NORDEA BANKS NYE DOMICIL:
Beliggenhed: Ørestad Nord, København
Byggeår: 2014-17
Totalentreprenør: MT Højgaard
Arkitekter: Henning Larsen Architects
Bygherre: Nordea Ejendomme
Rådgivende ingeniører: COWI
Landskabsarkitekter: SLA
Indretning af arbejdsarealer: Signal Arkitekter