<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
M18 FB6

Milwaukee: Tabless- og Pouch-batterier er fremtiden

 • Værktøj
 • Arbejdsmiljø
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • 2024-01-22
 • | Af Frank Ulstrup

  Med ny battericelle-teknologi og en ny ”supercharger”, kommer der endnu mere saft og kraft i el-værktøj fra MILWAUKEE, lover produktchefen.

  Pounch Cell - Tabless Cell


  Siden årsskiftet har der været endnu mere smæk for skillingen, når man fyrede op under en større kapsav eller nedbrydningshammer fra MILWAUKEE.

  Forklaringen er, at de såkaldte tabless battericeller siden nytår har været indbygget i producentens MX FUEL-batterier. Og det er kun begyndelsen, siger produktchef Patrick Mørch. Fremover vil de nye celletyper også finde vej til andre dele af sortimentet:

  - Med mere power, bedre varmestyring og kortere opladningstid, er tabless-teknologien bare overlegen på mange områder. I sidste ende betyder det jo, at håndværkerne kan arbejde mere effektivt og i længere tid ad gangen, lyder det.


  Varmekontrol er afgørende

  I udviklingen af de nye celler, som bilfabrikanten Tesla har bidraget til, har man fjernet en væsentlig flaskehals i cellerne – den såkaldte ”tab”. Det betyder bl.a., at elektronerne møder mindre modstand på deres vandring fra cellens indre og til cellens pol.

  Og med mindre modstand udvikles der også mindre varme, hvilket er helt afgørende. For varme og bortledning af varme har altid været en udfordring for batterifabrikanterne – både mens batteriet bruges - og under opladning, forklarer Patrick Mørch:

  - Hvis der opbygges for megen varme i et batteri, kan det ødelægges. Det er bl.a. derfor, vi har brugt rigtig mange ressourcer i udviklingen af den computer, der er indbygget i hver batteripakke. Den overvåger alle cellernes parametre – heriblandt temperatur – og lukker ned for dem, hvis de bliver for varme eller på anden måde overbelastes.


  Turbo-ladning med COOL-CYCLE

  I forlængelse af batterilanceringerne, har MILWAUKEE esuden præsenteret nye super-ladere til M18- og MX FUEL-serien:

  - De nye celler udvikler stadig meget varme, så ligesom Tesla, har vi også udviklet vores egne ”superchargere”, der benytter sig af såkaldt COOL-CYCLE-teknologi. Det betyder kort fortalt, at der i laderen er indbygget en ventilator, der blæser køleluft gennem kanaler i både lader og batteri. Resultatet er, at vores MX FUEL 12.0Ah batteri nu kan oplades på kun 65 minutter i stedet for som tidligere 155 minutter.

  Pouch-batterier – lettere bliver det ikke

  MILWAUKEEs første ”pouch-batteri” - M18 FB6 - landede også på hylderne i januar 2024. Teknologien, hvor cellerne er flade som i en mobiltelefon, har sine egne fordele, fortæller Patrick Mørch:

  - Det betyder, at vores nye 6.0Ah FORGE-batteri har samme ydeevne, som det traditionelle og væsentligt tungere M18 HB12. Så pouch-teknologien gør det altså muligt at designe kompakte og særdeles lette batteripakker.

  Og det med vægten er helt afgørende, fortsætter han:

  - Alle, der har prøvet at gå med en borehammer eller lignende over hovedet en hel dag, ved, hvad jeg taler om. Nogle få hundrede gram gør en kæmpe forskel i forhold til, hvor træt man er ved fyraften. Derfor ser vi også pouch-teknologien som et vigtigt bidrag til et bedre fremtidigt arbejdsmiljø. 

  MXF_HD812--App_12

   


  Pouch og tabless er fremtiden

  Eneste ulempe ved de flade pouch-celler er, at de er lidt dyrere at producere. Af samme grund gætter produktchefen på, at de nok primært vil blive brugt til opgaver, hvor der er særlig fokus på minimal vægt og maksimal ydeevne:

  - Jeg tror, pouch bliver for dem, der virkelig går op i vægten, men som ikke vil gå på kompromis med kraften. Sideløbende vil jeg tro, at vores branche helt overgår til tabless-teknologi. Simpelthen fordi, det er der, man som almindelig håndværker får mest saft og kraft for pengene, slutter Patrick Mørch.
  Anbefalede artikler