<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Illustration dreamstime_m_248897456

Der trænger radon op fra jorden overalt – og den siver op i boliger, der er ikke beskyttet godt nok mod den.

Mange aner ikke, at deres hjem har alt for højt radonindhold

 • Materialer og Løsninger
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Indeklima
 • 2023-10-03

  Danske husstande kan fra 1. oktober igen måle radon-indholdet i deres hus, og det bør de, mener formanden for DANVAKs Radon faggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, for Build Rapport skønner, at mange hjem har for højt radonindhold.

  DANVAKs Radon faggruppe håber, at Sundhedsstyrelsen vil reagere på det høje radonindhold i mange danske hjem og opfordrer til, at der bliver lavet nye undersøgelser.

  Sundhedsstyrelsen har ifølge DANVAK ikke selv undersøgt radon siden 2001, hvor der indgik ca. 3.000 boliger i undersøgelsen. Ud fra de mere end tyve år gamle målinger har man antaget, at 340.000 boliger havde et radonindhold i luften på over 100 Bq/m3. Men ser man på Aalborg Universitets undersøgelser er det altså snarere 430.000 boliger.

  Grænsen for indhold af radon i institutioner og på arbejdspladser er 100 Bq/m3, og mere må der heller ikke være i et nybygget hus.
  Aalborg Universitets analyse er baseret på en database på 16.943 boliger, hvor der er målt radon i 2015-20 gennem Bolius kampagne Radonfrit hjem.

  Alt i alt skønnes det, at højst 30.000 fritliggende énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 er blevet kontrolleret for radon, selv om altså 430.000 af disse boliger er i farezonen, ifølge DANVAK. Formand for DANVAKs Radonfaggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, siger i en pressemeddelelse:

  - Det er uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har reageret på, at dens egne tal så markant undervurderer risikoen. Myndighederne er helt holdt op med at bekymre sig om radon, selv om bogstaveligt mindst en million danskere lever i boliger med for meget radioaktivt, kræftfremkaldende radon.

  - Det er på en måde forståeligt nok, at de fleste mennesker ikke har lyst til at bekymre sig om radon, da der som regel er rigeligt andet at bekymre sig om. Men det er skræmmende at en million danskere eller mere udsættes for radon, uden at myndighederne nogen som helst.

   

  Usynlig, kræftfremkaldende luftart

  Overalt i den danske undergrund findes grundstoffet radium, og det danner den radioaktive, usynlige luftart radon, som siver op gennem jorden og ud i atmosfæren. Men under bygninger koncentreres radon og siver ind i boliger, der ikke er helt radontætte, og er det at niveauet kan nå over 100 eller endda langt højere. Ifølge Aalborg Universitets undersøgelser har over 100.000 boliger endda mere end det dobbelte.

  DANVAKs kilde til anvendte oplysninger: Build Rapport 2022:14 Radon 20, Aalborg Universitet.  Om DANVAK

  DANVAK er et fagligt netværk for mere end 1.600 professionelle netværk inden for varme, ventilation, energi og indeklima. Foreningen er et samarbejde mellem VVS Teknisk Forening og IDA HVAC, der er et fagteknisk selskab i ingeniørforeningen IDA.

  Anbefalede artikler