<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
lejlighed

Et kig på det nye badeværelse og ind i stuen

Lydisolering af gulve – forberedt til fremtiden

 • Byggeriets udvikling
 • Renovering
 • 2022-06-27
 • | Tekst af kommunikationsmedarbejder Bo Bjerre Hansen, Grundejernes Investeringsfond
 • Udlejer Preben Kjær fra TLK-ejendomme tror på, at fremtidens lejere ønsker lydisolerede lejligheder, så nattesøvnen ikke spoleres, når overboen eller underboen fester natten lang

   

  PrebenEjer Preben Kjær på det støjdæmpede gulv
  ReposBEjer Preben Kjær på den gamle bagtrappes repos
   
   

  - Når en lejlighed er lydisoleret, så er det ikke noget problem med larm fra overboen, man kan måske høre noget, men det ødelægger ikke nattesøvnen, siger Preben Kjær, som har boet i flere lydisolerede lejligheder.

   

  Desuden giver det ekstra komfort i dagligdagen, når man ikke hører indslag med larm fra de andre lejligheder. Det kan være alt fra høj musik, skrålende børnefødselsdage, jubel, ting der falder på gulvet, trampen eller andet. Preben Kjær, som er indehaver af TLK-ejendomme beliggende i Århus, har en klar strategi om at lydisolere sine lejligheder, når muligheden opstår.

  Fremtidssikring

  Preben Kjær viser en af sine lejligheder frem. Her opstod muligheden for at renovere og lydisolere ved en fraflytning. Som regel foretager Preben Kjær kun denne type renovering ved fraflytninger.

   

  - Lejere er oftest ikke interesserede på grund af den huslejestigning der følger med, fortæller Preben Kjær.

   

  Nu er lejligheden klar til en ny beboer, som får fornøjelse af et lyddæmpet gulv. Underboen får egentlig den største fornøjelse af lyddæmpningen, men i den fremviste lejlighed er taglejligheden ovenpå også lyddæmpet efter alle kunstens regler.

   

  - Når jeg renoverer, så sker det med tanke på fremtidens behov, for jeg vil gerne fremtidssikre mine lejemål bedst muligt, siger Preben Kjær, og viser badeværelset frem, som er indrettet med gulvvarme, travertinfliser og armaturer fra Vola.

   

  En ekstra tand i forhold til det sædvanlige niveau, når Preben Kjær renoverer, men det skyldes, at ejendommen har en god beliggenhed i Århus-kvarteret Trøjborg.

   

   

   

  højere gulv
  Lejlighedens gamle gulv var på højde med gulvet i opgangen. Nu træder man et skridt op, når man går ind i lejligheden
   
  trin
  Nye dørtrin i lejligheden
   
   

  Højere gulv

  Til lydisolering er der lagt et nyt gulv oven på det gamle. Først lægges hårde rockwool batts, så to lag gips og på toppen et svømmende gulv, her lys ask. Preben Kjær oplyser, at han normalt anvender lys ask eller lys eg, blandt andet fordi det giver mere lys i lejligheden. Bygningen er fra 1938, så etageadskillelsen er af træ med lerindskud. Det betyder, at støj transporteres ret uhindret, og effekten af lydisoleringen er derfor markant.


  - Lydisoleringen bidrager desuden til øget brandsikkerhed. Metoden betyder, at gulvlister skal hæves og døre forkortes. Her er der monteret helt nye lister og døre. Gulvet i hele lejligheden er samlet forhøjet med 5 - 5.5 cm. Det tæller som ren forbedring på huslejen, da der ikke er nogen udskiftning af det gamle gulv, oplyser Preben Kjær.  Generelt om nabostøj

  Støj mellem lejlighederne kan dæmpes ved at lydisolere gulve, vægge eller lofter. Gulvene kan isoleres ved at lægge et nyt lag oven på, eller ved at aftage gulvet, og montere lydisolerende materiale under gulvoverfladen, og derpå lægge det gamle gulv på igen eller et helt nyt gulv.

   

  Se en stribe eksempler på lydisolering på ejendomsviden.dk. Eksemplerne ledsages af arbejdsbeskrivelser og autocad-filer som arkitekten kan tegne videre på og pdf-versioner.

   

   

  Anbefalede artikler