<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Kan håndværkeren gøre sin kørsel grønnere?
annonce

Kan håndværkeren gøre sin kørsel grønnere?

 

Teslas vision for fremtidens el-lastbil.

 

Med stigninger i partikelafgifterne åbnes der igen op for debatten om hvorvidt man bør skifte gamle modeller ud med nye og måske endda blive helt grøn og vælge en el-varevogn. Men er vi langt nok fremme på dette område til, at el-varevognen er et åbenlyst valg? Og hvilke andre muligheder er der for at gøre kørslen grønnere?

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

I 2018 kommer der en regning på 600 kr. til ejerne af ældre dieselvogne, en regning der i 2019 stiger til 1000 kr. Regningen, der er tale om, er en såkaldt artikeludledningsafgift, som pålægges ældre dieselvarevogne, indregistreret før 2009. Det er dog muligt at slippe uden om denne afgift ved at montere et partikelfilter, eller også kan man, hvis økonomien er til det, skifte til en nyere og mere miljøvenligt model. Men hvis man for alvor vil gå den grønne vej, hvilken retning bør man da tage? Umiddelbart virker svaret åbenlyst: Man bør vælge EL.

 

Storbyvogne

Men hvordan ser markedet ud for el-varevogne? Der er endnu et meget begrænset udvalg af el-biler, der samtidigt er dyrere, hvis man udelukkende ser på købsprisen. El er dog stadig væsentligt billigere end både benzin og diesel.

 

Men det, som kan bekymre mange for hvem bilen er et uvurderligt arbejdsredskab, er de afstande man kan tilbagelægge med en enkel opladning. De mest populære el-varebiler kan eksempelvis køre ca. 170 km. på en enkel opladning, med forbehold for hvor meget varme m.m., der bruges i bilen. Det vil kunne tilfredsstille de fleste storbyhåndværkere, hvor der også er rigeligt med ladestationer.

Men har man base udenfor storbyerne, med et stort kundeophav ude på landet, er tanken om en el-vogn ikke så attraktiv - især ikke en vinter hvor bilen skal varmes godt op. Men måske byder fremtiden på billigere og mere langtrækkende el-biler.

 

Læs mere om Motor og Transport

 

Et kinesisk/amerikansk samarbejde har resulteret i varevognen Chanje V8070, der især er egnet til bykørsel.

 

Store nyheder på vej

Tesla har fået stor opmærksomhed for deres futuristiske SEMI lastbiler, der netop nu er på tegnebrættet. Der er forventninger til, at de vil kunne køre op til 800 km på en enkel opladning, og de vil have sikkerhedsfunktioner som automatisk nødbremsning, adaptiv fartpilot og meget mere. UPS har allerede nu bestilt 125 af de elektriske lastbiler, selvom de endnu ikke er i produktion. Hvis Tesla kan leve op til deres løfter vil den nye generation af elektriske lastbiler være revolutionerende, og de vil sandsynligvis med tiden produceres i mere håndværkervenlige modeller. Men med en startpris på 150-180.000 dollars for deres SEMI bliver det nok de færreste små eller mellemstore virksomheder, der vil kunne investere i eventuelle mindre varevogne.

 

I den mere prisvenlige klasse kommer der et nye el-initiativ ud fra FDG Electric Vehicles Limited. De har igennem et kinesisk-amerikansk samarbejde udviklet den store kassevogn Chanje V8070. Den er designet til bykørsel og kan køre 160 km på en enkel opladning, med en lasteevne på tre ton. Produktionen bag den nye bil er centreret omkring at omkostningerne skal være så lave som muligt for slutbrugeren. Men igen henvender vognen sig til bykørsel.

 

Din kørsel er afgørende

Men kan man ikke vente på fremtidens el-biler, og er en udskiftning til en nyere diesel eller hybrid vogn heller ikke på tapetet, så er det stadig let at køre miljøvenligt. Brændstofforbruget afhænger i høj grad af kørselsmønsteret. Hvis alle bilister i EU kørte ECO Driving, ville man samlet set i EU spare 15 milliarder kroner på brændstof, og ikke mindst 50 millioner ton CO2. Det svarer til omtrent 3.000.000 danskeres CO2 forbrug, hvis man medregner alle flyrejser m.m.

 

Hvis blot hastigheden sænkes fra 130 til 110 km/t, sker der er en reduktion i brændstofforbruget med op til 20 %. Bruges gearene fornuftigt og er kørslen glidende, vil det igen resultere i en stor brændstofbesparelse. Det betyder dermed at den grønne kørsel ikke nødvendigvis kræver en amerikansk teslavogn eller det nyeste skud indenfor stammen af dieselteknologi. Køres der fornuftigt, uanset bilen er ny eller gammel, kan der skabes flere kilometer på literen samtidig med at den endelige CO2 udledning skæres kraftigt ned. Dermed har håndværkeren med den ældre dieselvogn også mulighed for at køre grønnere i det nye år.