<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1

Humlebien i grønne omgivelser

 • Målbar bæredygtighed
 • Materialer og Løsninger
 • 2018-11-06
 • | Af Rune H Jensen
 • Den næste bæredygtige børnehave ser snart dagens lys i det nordjyske, hvor det EU-støttede byggeprojekt skal opføres efter DGNB-certificeringsniveauet sølv.

  Børnehaven Humlebien i Svenstrup kan se frem til nye og grønnere omgivelser. Til næste forår kan institutionen således flytte til arealet, der passende nok tidligere lagde grund til byens cirkusforestillinger. Byggeprojektet er i fuld gang, og resultatet skal blive Aalborg Kommunes næste bæredygtige børnehave med DGNB Sølv-status, fortæller totalentreprenøren TL BYG.  

   

  - Den bæredygtige profil giver kun god mening for alle parter og bidrager til en mere miljøvenlig byggebranche. Det betyder selvfølgelig også, at der er mange regler for, hvordan man opfører sig. Der er jo høje, talrige og mere specifikke krav til energioptimering og teknik ned i den mindste detalje, når man skal opnå DGNB-certificeringen, siger Micki Birkemose Sørensen, Projektleder hos TL BYG.

   

  Flere valg træffes tidligt i de bæredygtige byggerier
  Humlebien indgår i et EU-projekt, det såkaldte Green Building A-Z, som arbejder for flere byggerier af bæredygtige og energieffektive, offentlige bygninger. Og bygherren Aalborg Kommune har derfor i den forbindelse kunnet få tilskud til de grønne tiltag på børnehaven.

   

  Med henblik på den fremtidige DGNB-certificering er der desuden lavet en ”nut breaking proces”, hvor man går ekstra i dybden med bl.a. udbud, løsninger og udfordringer i processen. Og så er der ikke mindst tilknyttet en ekstern Commissioning Proces-leder på baggrund af EU-midlerne. Han skal før, under og efter byggeriet hjælpe til og sikre den fremtidige drift i forhold til kommunens behov, og at tingene i øvrigt udføres, som de er blevet projekteret.

   

  - Der er taget tydelig højde for alt meget tidligt i projektforløbet. Det betyder også, at man skal være meget tro mod projektet. Commissioning-processen kræver selvfølgelig lidt ekstra tid undervejs, og kravene til især teknik er flere og mere specifikke end normalt. Men det er også positivt, for man mærker i de bæredygtige byggerier, at der er truffet mange valg tidligt i processen, og at der ikke er så mange overraskelser undervejs, så på den måde er vi jo også klædt bedre på, fortæller Jens Nielsen fra TL BYG om Humlebien-byggeriet.

   

   

   

   

  Entreprenørens grønne profil
  TL BYG har i forvejen en grøn profil og en særlig sammensætning, som gør det muligt at klare langt de fleste af byggeopgaverne selv, og tømrer- og mureropgaver kan også udføres som egenproduktion. Totalentreprenøren har foruden sin tømrerafdeling både egen grøn vinduesproduktion samt smede- og elafdeling, hvilket betyder, at firmaet selv har kunnet forestå det grovere arbejde, herunder også betonopgaverne på Humlebien. 

   

  Den nye, bæredygtige børnehave er normeret til 88 børn på i alt 710 m2, og den grønne profil er vægtlagt både indenfor og udenfor. Indendørs handler det navnlig om de mest energioptimale løsninger, mens børnehavens identitet udendørs hænger tæt sammen med områdets natur. 

   

  Der vil blive etableret solceller på taget, og bygningen vil være omgivet af grønne jordvolde fra grundens eksisterende jord. På den måde undgår man både unødigt transport- og energiforbrug, og man lægger op til en bæredygtig og energirigtig adfærd hos Humlebiens brugere.

   

  Børnehaven skal afleveres i april 2019, og i maj 2019 er der forventet indflytning for børn og medarbejdere efter færdigbyggeriet af Humlebien. Projektet rammer ifølge TL BYG præcist i forhold til virksomhedens strategi omkring bæredygtighed og ser meget lovende ud som områdets næste, bæredygtige børnehave.

   

  FAKTA – BØRNEHAVEN HUMLEBIEN
  Projekt: Nybyggeri – børnehave
  Sted: Bautastenen 1, 9230 Svenstrup
  Bygherre: Aalborg Kommune
  År: 2018-19
  Areal: 710 m2
  Totalentreprenør: TL BYG
  Arkitekt: Arkitektfirmaet Hovaldt
  Rådgivende ingeniør: Frandsen & Søndergaard

   
  Anbefalede artikler