<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Janus1

Håndværkerkarrieren er blevet mere anerkendt med tiden

 • Byggeriets udvikling
 • Håndværker-portræt
 • Uddannelse og Rekruttering
 • Træ
 • 2021-09-22
 • I 1996 blev snedker- & tømrermester Janus Olesen udlært og han har været selvstændig i mere end 20 år. Men hvordan har branchen ændret sig gennem mere end to årtier og er vilkårene for den moderne håndværker blevet bedre? Vi har spurgt den garvede håndværker.

  Janus4

  Janus Olesens karriere startede i 1996 hvor han blev udlært. Herfra arbejdede han med mange forskellige dele af tømrerfaget, men der var en oplevelse han især udpeger som lærerig:

   

  - Mig og min makker (vi havde arbejdet tæt sammen siden skolen) arbejdede med en del husprojekter. Vi var unge og følte os som kongerne af verden. Men på et projekt arbejdede vi sammen med to gamle gutter, der pillede os helt ned. På den gode måde! De lærte os hvordan man arbejdede på akkord uden at man skulle løbe for stærkt eller slække på kvaliteten. Det hele handlede om, at få styr på processerne. I stedet for at løbe rundt, for at nå alting, så sæt dig ned, tag en dyb indånding og planlæg dagen så du laver tingene rigtigt første gang, forklarer Janus og fortsætter:

   

  - Herefter blev jeg selvstændig og fik først en lærling og efter få år, et par svende. Det var en stor fordel, at have et par år, hvor man kunne prøve nogle spændende ting af og tage ved lære fra branchens garvede gutter, før man startede sin egen forretning.

   

  Janus3

  Kunderne er stadig kritiske

  Men nu er der gået mere end 20 år siden du blev selvstændig. Hvilke store forandringer syntes du branchen har gennemgået?:

   

  - Grundlæggende set er alt det samme. Jeg kan jo se, at jeg med årene opfører mig på samme måde som min egen læremester og kunderne, ja de er lige så kritiske som de altid har været. Kundernes forventninger er måske blevet endnu højere, men det skyldes jo også at vi har flere tekniske hjælpemidler og derfor kan vi rent faktisk også gøre arbejdet bedre i dag. Jeg har måske også en særlig evne til at suge udfordringer og besværlige kunder til mig. Det kritiserer mine svende mig i hvert fald for, griner Janus og fortsætter:

   

  - Men det er også fordi jeg er en perfektionist og det rygter sig blandt de kræsne kunder. Udfordringen er, at det kan hæmme væksten fordi man som mester forsøger at sætte sig præg på alle sager. Bliver firmaet for stort er det jo umuligt at have snuden med i alting.

   

  Janus2

   

  Pris betyder for meget

  Men er der andre områder hvor branchen har taget et sporskifte?:

   

  - Jeg syntes vi ser alarmerende tendens til, at pris betyder alt for meget. Det betyder så meget, at man næsten ikke kan vinde nogle sager, hvis ikke man benytter en eller anden form for udenlandsk arbejdskraft. Og udenlandsk arbejdskraft medfører bare udfordringer. Det her skal ikke misforstås, for langt de fleste udenlandske håndværkere er kanondygtige og udfører et godt stykke arbejde. Men der er nogle sproglige barrierer, som kan medføre fejl. Andre gange bygger de fint, men arbejdet stemmer ikke overens med danske byggeskikke. Man skal derfor holde mere øje med dem ude på sagerne. Kommunikation betyder mere i byggebranchen end mange lige går og tror, fortæller Janus.

   

  Mere prestige i håndværkerfaget

  Skal man se på nogle positive tendenser i byggebranchen er der heldigvis også noget at tage fat på:

   

  - Den generelle opfattelse af os håndværkere, er med tiden blevet bedre. Jeg tror at Skills og erhvervsskolerne har gjort meget for at byggefagene fremstår som spændende alternativer til de gymnasiale uddannelser. Det er ikke længere et andenrangs fag at være håndværker. Hvis man før i tiden sad som håndværker ved et bord fyldt med akademikere, kunne man godt tænke: Er jeg nu god og klog nok? Men sådan er det heldigvis ikke længere. Nu kan man godt tillade sig at være stolt af sit fag, siger Janus.

   

  Lærlingene er branchens fremtid

  Når talen falder på Skills er det heller ingen hemmelighed at Janus Olesen er meget optaget af de unge lærlinges vilkår. Han ser lærlinge som vigtige aktiver for hans forretning og desto mere de lærer af ham og hans svende, desto bedre fremtidsudsigter har tømrerfaget i Danmark:

   

  - Hvis ikke vi tager nogle lærlinge ind i butikken, har vi jo ikke nogen dygtige svende om 5-10 år. Jeg ser dem som en uundværlig del af driften og kalkulerer dem ind i mine tilbud. Jeg forventer mig også meget af dem, og der er ikke noget bedre end at følge en dygtig lærlings udvikling, siger Janus.

   

  Janus har også selv haft lærlinge, der har klaret sig flot ved Skills-mesterskaberne. Han er også med i fagudvalget på Roskilde Tekniske Skole:

  Anbefalede artikler