<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
PKS-2301-2

Glemt asfaltbelægning har 30 % længere levetid og udleder mindre CO2

 • Materialer og Løsninger
 • Anlæg
 • Byggeriets udvikling
 • Veje og Infrastruktur
 • Målbar bæredygtighed
 • Byrum
 • Virksomhedsnyt
 • 2023-03-21
 • LCA-undersøgelse fra LCA.no viser, at TB-k-asfaltbelægninger har en længere levetid og mindre CO2 end tilsvarende kendte asfaltbelægninger. Derfor vil asfaltfirmaet Pankas udbrede kendskabet til denne lidt glemte asfaltløsning.

  LCA-undersøgelse fra LCA.no viser, at TB-k-asfaltbelægninger har en længere levetid og mindre CO2 end tilsvarende kendte asfaltbelægninger. Derfor vil asfaltfirmaet Pankas udbrede kendskabet til denne lidt glemte asfaltløsning.

   

  Ny LCA-undersøgelse fra LCA.no viser, at TB-k-asfaltbelægninger har klare fordele over mere gængse belægningsløsninger. Analysen viser således, at tyndtlags-belægningsløsningen PANgrip fra Pankas udleder 38 % mindre CO2 sammenlagt ved produktion og udlægning end et ordinært slidlag (SMA 8). Hertil har PANgrip op mod 30 % længere levetid uden at koste mere, og kan udlægges ved kun én arbejdsgang og derved gøre det muligt hurtigere at få bilerne tilbage på vejen.

   

  Idéen om at styrke vejlag med tynde og slidstærke asfaltbelægninger, såkaldte TB-k’er, er dog slet ikke ny. Den er tværtimod over 30 år gammel, hvor ønsket om nye tyndlagsbelægninger blev fremsat i kommunale udbud. Efterspørgslen var dog kortvarig, da kun få danske asfaltproducenter havde produktionsapparat- og maskiner til at fremstille og udlægge produktet. Sidenhen er TB-k-løsningerne i det store hele gledet i baggrunden hos kommunerne på bekostning af mere konventionelle og lettilgængelige asfalttyper.    

   

   

  Pankas vil udbrede kendskabet

  Med LCA-undersøgelsen som bevis ønsker Pankas nu at udbrede budskabet om den glemte asfaltbelægning, så TB-k-løsningerne igen kan indgå som en mulighed i offentlige vejlægningsudbud.

   

  – Vi er meget glade for, at vi nu har et konkret bevis på det, vi har vidst i over 30 år: At TB-k-belægningerne bør tages alvorligt som et holdbart og miljørigtigt valg i udbud. De passer perfekt ind i den grønne omstilling, som den offentlige sektor så brændende ønsker. Derfor vil vi gå forrest for at udbrede den nye viden og kendskabet til belægningstypen, udtaler Kim Krøis, direktør Pankas Danmark i en pressemeddelelse. Han tilføjer:

   

  – Som udgangspunkt skal man som bygherre og rådgiver selvfølgelig stadig finde den rette løsning, som bedst passer til udbudsmaterialets beskrivelse af holdbarhed, funktionalitet, bæredygtighed og pris. Med den nye undersøgelse kan vi bevise overfor kommunerne, at PANgrip og lignende TB-k’er som minimum bør tages med i overvejelserne fremover.

  PKS-2301-1

   

  Udgjorde en fjerdedel af Hillerød Kommunes vejarbejde i 2022

  Selvom LCA-undersøgelsen først lige er offentliggjort, har de første offentlige kunder allerede anvendt PANgrip. Siden 2021 har en sammenslutning af kommunerne Hørsholm, Hillerød, Allerød, Frederikssund, Gribskov og Halsnæs haft Pankas som leverandør på vejarbejder, hvilket har ført til, at afdelingen for Trafik, Vej og Park i Hillerød Kommune i 2022 udlagde over 40 kilometer ny asfalt, hvoraf cirka en fjerdedel er belagt med et slidlag PANgrip.

   

  – Vi har primært valgt PANgrip til kommuneveje, hvor der er brug for en slidstærk og holdbar løsning, som kan holde på løse sten samt klare alle vejrforhold og hård belastning, fortæller Bent Ole von Müllen, der er projektleder i Trafik, Vej og Park ved Hillerød Kommune.

   

  Udover kommunevejene i Hillerød Kommune dækker PANgrip desuden kørebanen på blandt andet Storebæltsbroen og Motorring 3 ved København samt flere lufthavne.

  Pankas

  Pankas A/S udfører belægningsentrepriser i hele Nordeuropa og har siden 1939 specialiseret sig i fremstilling af asfaltmaterialer. Pankas rådgiver i og sælger alle typer af asfalt. Pankas-koncernen omfatter 18 virksomheder og er aktiv i ni lande, hvoraf 30 % af omsætningen kommer fra det danske marked. Virksomheden løser alle typer opgaver for både private og offentlige kunder.

  Anbefalede artikler