
aglig-teknisk konsulent Nina Ejs fra Danske Malermestre
For mange ulykker på byggepladsen skyldes rod
Det går stærkt, når der bygges i Danmark. Så stærkt, at håndværkerne sjældent når at rydde op efter sig Og det øger risikoen for, at håndværkerne snubler i ledninger eller falder over byggematerialer, fortæller faglig-teknisk konsulent Nina Ejs fra Danske Malermestre – EnRigtigMaler.dk. Alvorlige fald- og snubleulykker kommer på 2. pladsen over arbejdsulykker.
Gipsplader oplagret mellem maskiner og håndværktøj, bukke, ruller med ledning og lægter på gulvet. Det er ofte et forhindringsløb at bevæge sig rundt på byggepladserne i Danmark. Og ofte går det galt. En undersøgelse fra Arbejdstilsynet fra juni måned sidste år viser, at alvorlige arbejdsulykker som følge af fald, gliden eller snublen, er den type ulykker, der sker næsthyppigst i Danmark. I perioden fra 2012-2016 udgjorde disse ulykker 21.1 % af alle arbejdsulykker i byggeriet – den hyppigste type arbejdsulykker var og er ulykker som følge af akut fysisk overbelastning.
Og at så mange kommer til skade i byggeriet fordi de falder eller snubler, kommer ikke bag på faglig-teknisk konsulent Nina Ejs, Danske Malermestre – EnRigtigMaler.dk. Hun siger:
- Det er desværre et område, som vi ikke rigtig har fokus på, når vi er i gang på pladsen. Det skal gerne gå stærkt, vi skal være færdige og videre, og så glemmer vi lige at fjerne vores ting eller rydde op, når vi er færdige.
- Men tallene er alvorlige, og der er ingen tvivl om, at de mange ulykker også har en række store økonomiske konsekvenser ud over de personlige konsekvenser for den enkelte håndværker, der kommer til skade.
Foto: Lilian Bech/Danske Malermestre.
Ulykker koster virksomhederne på arbejdsflowet
Nina Ejs kan ikke sætte et præcist tal på, hvad det koster i kroner og øre for den enkelte virksomhed, når der sker en ulykke, men peger på, at det udover sygedage også koster på arbejdsflowet og rutinen, når faste medarbejdere bliver skadet.
- Så det koster store summer, når vi ikke er bedre til at rydde op. Og der ligger mange gevinster og venter, hvis vi kunne blive bedre til det, siger hun og fortsætter:
- Det giver jo næsten sig selv, men hvis du ikke skal bruge tid på at rydde op eller konstant behøver at være bange for at snuble over andres værktøj, ja så kan du bruge mere tid på selve byggeprocessen. I stedet bruger du nu tid på at skabe plads til at arbejde.
Stramme tidsplaner går ud over den løbende oprydning
Der er flere forklaringer på, at der er så rodet på byggepladserne, mener Nina Ejs. Én ting er den manglende omtanke, hvor man bare ”glemmer” at rydde op efter sig. Men også byggeriets stramme tidsplaner spiller en rolle.
- Det er jo klart, at når vi har travlt og hurtigt skal videre til den næste opgave, så kan der måske være en tendens til at se stort på oprydning og affald. Det er ikke længere ”mit” problem, for jeg er videre i teksten, er holdningen.
Problemerne med den manglende oprydning og deraf følgende rod på byggepladsen får Nina Ejs til at efterlyse en holdningsændring blandt håndværkerne – noget, som hun erkender, er op ad bakke i en travl hverdag.
- Men indtil da kan jeg godt savne, at byggeledelsen trådte i karakter og blev mere udfarende i forhold til rod på byggepladserne. For udover at være skyld i mange arbejdsulykker, forhindrer rod jo også en effektiv byggeproces, hvad der i sidste ende går ud over både økonomi og kvalitet i byggeriet.