<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Femern AS - Transformerstation - Lolland

Femern AS, Transformerstation, Lolland

Femern-kontrakt på grøn transformerstation gik til spanske Elecnor

 • Anlæg
 • Byggeriets udvikling
 • Femern
 • Veje og Infrastruktur
 • Byggeprojekter
 • Virksomhedsnyt
 • 2022-11-16
 • Femern-opgaven med at anlægge en grøn transformerstation ved Rødbyhavn, der skal levere strøm til Femern Bælt-tunnelens jernbane, gik til den spanske virksomhed Elecnor. Kontrakten er på ca. 300 mio. DKK.

  Den 18 km lange Femern-tunnel med elektrisk togdrift, motorvej, udluftning og belysning kræver en konstant og sikker strømforsyning. Derfor får tunnelen sin egen, store transformerstation tæt på tunnelportalen ved Rødbyhavn.

   

  Opgaven med at anlægge transformerstationen er i dag blevet tildelt den spanske virksomhed Elecnor og har en værdi på ca. 300 mio. DKK.

  Elecnor kommer med stor erfaring fra lignende opgaver over hele Europa.

   

  Transformerstationen bliver et af de største anlæg af sin art i Danmark. Den skal levere strøm til Femern Bælt-tunnelens jernbane og godt 10 km jernbane på Lolland samt tunnelens tekniske installationer. 

   

   

  Femern A/S har i kontrakten desuden stillet høje krav til energieffektivitet og har betinget sig, at transformerstationen har kapacitet til at betjene fremtidens elektriske transportformer, herunder ladestationer til elektriske køretøjer.

   

  - Transformerstationen ved Rødbyhavn er central for driften af de elektriske systemer både i selve Femern Bælt-tunnelen og den tilhørende jernbane. Den er samtidig en vigtig del af Femern Bælt-tunnelens bidrag til den grønne omstilling af transportsektoren.

   

  - Vi ser frem til at arbejde med Elecnor om et anlæg, der ikke bare skal sikre strømforsyningen, men også leve op til vores krav til, at tunneldriften vil være CO2-neutral efter åbningen i 2029, siger Jens Ole Kaslund, teknisk direktør i Femern A/S.

   

  De forberedende arbejder på transformerstationen begyndte tidligere i år. Elecnor vil begynde etableringen af selve transformerstationen i 2023. Den vil blive færdiggjort i etaper og forventes at stå helt færdig i 2028.

   

  Om Femern Bælt-tunnelen

  Femern Bælt-tunnelen forventes at åbne for trafik i 2029 med en tosporet motorvej i hver retning og to elektrificerede jernbanespor. Det vil tage 10 minutter at køre fra Danmark til Tyskland i bil og 7 minutter i tog.

  Anbefalede artikler