<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Billede 7_1920

Er porebeton fremtidens byggemateriale?

 • Tag og Facade
 • Målbar bæredygtighed
 • Beton
 • 2023-05-26
 • | Claus Lillevang

  Lynge Lynge Arkitekter har undersøgt det arkitektoniske og æstetiske potentiale i porebetonblokken Energy+. Dreyers Fond har støttet undersøgelsen som en del af projektet #MATERIALER, som udstilles på Copenhagen Contemporary.

  Billede 1_600
  Billede 2_600
  Billede 3_600
  Billede 4_600
   
   

  En undersøgelse fra Arkitektforeningen viste fornylig, at hele 78 % af medlemmerne ikke oplever, at BR18 fremmer den arkitektoniske kvalitet, men at det i stedet påvirker den arkitektoniske helhedstænkning negativt. 

  Det er man ret enig i hos Lynge Lynge Arkitekter, som har dykket ned i, hvilke byggematerialer der kan understøtte nedbringelsen af byggeriets CO2-udledning uden at det går ud over det arkitektoniske udtryk.

   

  – Vi oplever bestemt også en tendens hen imod, at man vælger de ’sikre’ standardløsninger og mister den holistiske tilgang. Selv om vi primært beskæftiger os med enfamilieshuse, der qua størrelsen endnu ikke er omfattet af klimakravene, så er vi jo begyndt at øve os i de fremtidige restriktioner, vi bliver underlagt, siger arkitekt Michael Lynge i en pressemeddelelse.

   

  Cradle to Cradle

  Et af de materialer, Lynge Lynge Arkitekter har kigget på, er Energy+ porebetonblokken fra Xella. Den højisolerende monolitiske blok består af kalk, sand og vand og er velegnet til ydermure og er en massiv byggeblok med indervæg, isolering og facade produceret i ét materiale og støbt i én sten.

   

  Joakim Wandegren, bæredygtighedsansvarlig hos Xella, der blandt andet producerer Energy+, fortæller i pressemeddelelsen:

   

  – Materialet er fremstillet af helt naturlige råstoffer, så på den måde kan det genanvendes i et lukket cirkulært kredsløb til nye blokke. Derfor var det også i 2011 det første byggemateriale, der opnåede en Cradle to Cradle certificering. Vores porebetonprodukter fylder 100 i år, så der er jo bestemt tale om et godt og gennemprøvet produkt. Derfor er det også dejligt at se porebeton igen fremstå som et nyt og innovativt materiale med æstetisk potentiale ikke mindst takket være dets lave CO2-aftryk og de nye klimakrav, som vi byder velkommen.

   

   

  Designfrihed

  Jørn Utzons dogme om at bygge med lokale håndværkere, i lokal byggeskik og af lokale materialer, er en inspiration for Lynge Lynge Arkitekter og derfor vægter en lokal produktion også i valget af materialer, siger Michael Lynge:

   

  – Vi har jo en stolt tradition i Danmark for at bygge med lokalt udvundne materialer som fx mursten. Derfor tiltaler det os, at porebetonblokken fremstilles geografisk tæt på, så man minimerer den fragt, som jo ellers kan være den underliggende synder ved mange andre materialer. Samtidig har Energy+ et forholdsmæssigt lavt CO2-aftryk, som giver os arkitekter luft til at foretage valg i andre dele af boligen ud fra et æstetisk perspektiv.

   

   

  Billede 5_1600Fotos: Lynge Lynge Arkitekter.

   

  Klassisk håndværk møder moderne byggeteknik

  Der er et stort æstetisk potentiale i porebetonblokken, ifølge Lynge Lynge Arkitekter. I arbejdet med blokken har de i samarbejde med en lokal murer eksperimenteret med at tilpasse med forskellige overflader med læsket kalkpuds samt tilskære den i forskellige formater. Med få enkle greb kan man ændre væggens æstetiske udtryk radikalt, fortæller Michael Lynge:

   

  – Porebeton er jo et smukt byggemateriale i sig selv, der ikke behøver blive pakket ind. Dog har vi leget med den læskede kalkpuds, der kan gå ind og skabe nogle imponerende effekter i tekstur og farve. Og når vi bruger kalk til overfladen, så går vi heller ikke ind og kompromitterer cirkulariteten i produktet. Samtidig er det virkelig enkelt at arbejde med blokkene og skære i dem, det har været lidt som at lege med byggeklodser.

   

  Arbejdslegat fra Dreyers Fond

  Lynge Lynge Arkitekters innovative brug af Energy+ er også blevet anerkendt i et bredere forum. De er et af de 10 udvalgte tværfaglige teams bestående af arkitekter og kunstnere, der har modtaget et arbejdslegat på 250.000 kr. fra Dreyers Fond.

  Formålet med legatet er at undersøge og eksperimentere med byggematerialer, der dels er nemt tilgængelige på de nordlige breddegrader, dels besidder et endnu ikke fuldt belyst eller implementeret potentiale.

   

  Legatmodtagernes arbejde fremvises på en udstilling på Copenhagen Contemporary (CC) fra 30. juni til 28. september. Udstillingen med temaet fremtidens arkitektur og potentielt nye byggematerialer er skabt af CC og Arkitektforeningen i anledning af Arkitekturåret 2023.

  Anbefalede artikler