Hvis greenwasing vinder indpas i branchen, ødelægger og desavouerer det, det vi har gang i. Derfor er det afgørende at kunne dokumentere
Det er nødvendigt at gøre dokumentation obligatorisk
Det mener Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre, som de sidste 15 år har arbejdet med dokumentation af byggematerialer i produktportalen, ByggeBasen.dk. Prisen på materialer bør ikke være kongen i branchen, hvis målet er bæredygtigt byggeri, mener han.
Byggebranchen oplever et stadigt stigende krav om dokumentation, som skal ses i forhold til de generelle krav om vidensdeling og digitalisering. Hos brancheorganisationen for landets byggecentre, Danske Byggecentre, oplever man, at de nye muligheder med IT og hurtig adgang til viden er nødvendigt for at leve op til krav om bæredygtighed og dokumentation herfor. Men Palle Thomsen mener som adm. direktør i Danske Byggecentre, at man i branchen er nødt til at gøre det obligatorisk at dokumentere det eksakte indhold i byggematerialer, hvis man vil fortsætte en miljøvenlig udvikling inden for byggeriet. Digitaliseringen er løsningen, når det gælder videndeling om byggematerialer fra henholdsvis Stark, Bygma, Johannes Fog, XL-Byg, Davidsen, 10-4 og Silvan.
- Vi er for nylig gået i luften med databasen med dokumentation på indholdet i materialer, BygDok.dk, hvor alle registrerede materialer kan lagre deres dokumentation. Det gælder lovpligtig dokumentation, men også information og bæredygtighed og miljømærker, siger Palle Thomsen og fortsætter:
- Lige nu arbejder vi på at udvikle et såkaldt materialepas, der fungerer som en varedeklaration, blot for byggematerialer. Hvis prisen ikke skal være konge, når det gælder valg af byggematerialer, er vi nødt til at inddrage omkostningerne i hele bygningens levetid.
Byggecentrene har i lang tid – helt eksakt siden 2000 – benyttet sig af den internetbaserede produktportal, ByggeBasen, hvor man har bevæget sig langt grundet digitaliseringen. Der er 420 medlemsforretninger over hele landet, der bruger portalen, som rummer ca. 600.000 varer.
- Vi begyndte med at dele data via disketter og mikrofilm, hvor vi bade alle leverandører dele deres produktinformationer i en standardiseret form, hvor vi fik mulighed for at indhente samme information om et konkret byggemateriale. Det gjorde det muligt for bygherrer og andre fagfolk at finde informationerne et sted frem for at skulle tjekke måske op til 200 forskellige hjemme sider, siger Palle Thomsen.
Bygdok.dk er et onlinesystem til byggebranchen, hvor fagfolk kan søge information om de fleste byggematerialer på markedet. Informationen svarer til de små skilte på varer, man ser i byggemarkederne. Målgruppen er arkitekter, ingeniører, entreprenører, bygherrer og håndværkere.
Systemer forbedres løbende
Branchen kan finde oplysninger om logistik, lovpligtig dokumentation og fakturering samt information om bæredygtighedscertificeringer som f.eks. Svanemærket, BREEAM og LEED samt DNGB. Træ skal f.eks. være PEFC/FSC-certificeret for at kunne deklareres bæredygtigt.
- Det har været en lang indkøringsperiode sammen med leverandørerne, men vi har på det seneste oplevet en optrapning af aktivitet i forhold til at lægge den nødvendige dokumentation ind i dels byggebasen.dk og BygDok.dk. Alle i branchen har adgang, og det koster ikke noget at oprette sig, siger Palle Thomsen, som understreger, at man har en nøgleposition i forhold til levere dokumentation og information om byggematerialers indhold til hele branchen
Man arbejder løbende på at forbedre systemernes anvendelighed, så godt man kan, så det bliver så nemt som muligt at finde relevante oplysninger om indholdet i byggematerialerne bl.a. via materialepasset.
- Vi lytter til vores brugere og deres behov, når de projekterer. Vores services er derfor i løbende udvikling og så enkelt udformet, at alle kan bruge det. Målet er, at så mange som muligt skal vælge bæredygtige byggematerialer, og dokumentationen stiller vi til rådighed, siger Palle Thomsen og påpeger, at man derfor er nødt til at insistere på at få den eksakte information om et givent byggemateriale.
- Uden den viden ved vi ikke, om et byggemateriale kan genruges, når et eksisterende byggeri en dag skal brydes ned igen. Det er især vigtigt, når det handler om recycling af byggeriet, om materialerne indeholder skadelig ting. Det kræver desuden, at byggerier lever op til krav i bygningsreglementet, ligesom livscyklusanalyser er på agendaen i bæredygtigt byggeri, siger Palle Thomsen, som derfor i vid udstrækning dels skal forsøge at få leverandører til at deklarere indholdet af forskellige kemiske stoffer og klimabelastningen.
Dokumentationen er vigtig i forhold til, hvordan kommer videre digitalt. Men også i forhold til, at det skal være nemmere for alle at vælge bæredygtige materialer. I takt med, at de krav der stille og roligt kommer omkring materialers livscyklus, vil dokumentation ifølge Palle Thomsen også blive mere kompleks og komme til at tage mere tid.
Det vil kræve flere oplysninger fra leverandørerne, som skal inddrages i selve beregningerne for et byggeri. Som Palle Thomsen ser det, er den største trussel greenwashing i forhold til at varedeklarere byggematerialers indhold.
- Hvis greenwasing vinder indpas i branchen, ødelægger og desavouerer det, det vi har gang i. Derfor er det afgørende at kunne dokumentere det reelle indhold – lidt ligesom med en pakke rugbrød. Vi er nået et godt stykke forhold til at skaffe dokumentation, men vi når nok aldrig i mål, da der sker noget hele tiden. Det er en proces, vi er i gang med, siger Palle Thomsen.