<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Billede 4

Ifølge Videnscentret Bolius anslås det, at ca. 20-25 procent af boligens energiforbrug frigives gennem utætheder, Foto af Dana Lim.

Den rette fugemasse kan stoppe varmetab og høje elregninger

 • Materialer og Løsninger
 • 2022-12-15
 • Utætheder i bygninger kan ses på energiforbruget og med rekordhøje strømpriser i øjeblikket, anbefaler Dana Lim, at man regelmæssig får tjekket fuger og anvender en elastisk fugemasse, der tillader bygningens naturlige bevægelser.

  Den billigste strøm er den strøm, man ikke behøver at producere. At undgå unødigt varmetab er derfor et vigtigt energitiltag, der vil være med til at reducere elregningen for boligejere. Ifølge Videnscentret Bolius anslås det, at ca. 20-25 procent af boligens energiforbrug frigives gennem utætheder.

  Billede 1Kenneth Holm Andersen, udviklingschef for lim- og fugeprodukter hos Dana Lim, mener at utætheder er et stort problem for boligejere, især nu i disse tider med høje elregninger. Foto af Dana Lim.

  Udviklingschef for lim- og fugeprodukter hos Dana Lim Kenneth Holm Andersen mener, at utætheder er et stort problem for boligejere:

  - Der er mange, der ikke er klar over, hvor vigtigt det er med tætte huse og bygninger. Energitab er en stor udfordring, og det har aldrig været mere relevant at gøre noget ved det end nu. Utætheder i bygningskonstruktionen skaber luftlækage, hvor kold luft siver ind og varm luft siver ud.

  Kilden til utætheder er oftest omkring vinduer og døre, ved loftsbjælker og rørgennemføringer samt ved etageadskillelser. Varmetab medfører et unødigt højt energiforbrug, og det kan i disse tider betyde mange penge for en husstand, siger han i en pressemeddelelse.  

   

  Fugerne udsættes for bevægelser

  For at minimere varmetabet og undgå utætheder, mener Kenneth Holm Andersen, at de udvendige og indvendige samlinger bør kontrolleres mindst én gang årligt. Det er noget, håndværkeren bør gøre i forbindelse med et eftersyn eller en opgave hos kunden.

   

  - Der er flere måder at finde ud af, om fugerne er tætte eller ej. Er der huller og revner i fugerne, eller hvis det skrider i den ene side, er det tegn på, at det ikke er tæt. Ved at trykke forsigtigt på fugen vil du mærke, om den sidder fast på siderne. Det er sværere at tjekke de indvendige fuger, da de kan skjules bag paneler etc. En termografering og tæthedskontrol vil derfor kunne afsløre uønskede utætheder, og hvor der siver varme ud fra boligen.

   

  - Mindre reparationer kan husejer selv udføre ved at skære den beskadigede fuge væk. Det er vigtigt at rense overfladen, inden der lægges en ny fuge. Ved større utætheder anbefaler vi at kontakte en fagmand.

   

   

  Vigtigt at investere i elastisk fugemasse

  Udover at tjekke fugerne løbende, understreger Kenneth Holm Andersen, at det er essentielt at investere i en fugemasse, der forhindrer utætheder fra starten.

   

  - Det er vigtigt at sikre, at fugemassen tillader bygningens naturlige bevægelser. Faglige rådgivere og håndværkere vil kunne foretage en vurdering af, hvilke produkter der egner sig til opgaven. Dana Lim har en bred vifte af fugeprodukter med høj isoleringsevne, som er designet til at kunne håndtere bevægelser, forklarer han og tilføjer:

   

  - Der er altid en risiko for, at fugen revner, men jo mere elastiske fugemasser er, jo større bevægelser kan fugen tage. Investering i en fugemasse med høj elasticitet vil give besparelser i det lange løb. For eksempel tilbyder vi en indendørs interiørfuge Danaseal Interior Hybrid 521, som danner en fleksibel fuge, der kan optage temperatur- og fugtrelaterede bevægelser.


  Kenneth Holm Andersen mener desuden, at håndværkere kommer langt ved at tjekke kundens fuger jævnligt og ikke mindst sikre, at nye huller, der opstår, bliver tætnet. Han konkluderer:

   

  - Hvis der er fjernet rør eller ventilationskanaler i boligen, er det vigtigt, at disse huller lukkes igen. At sikre tæthed er en af de nemmeste og mest overkommelige ting, du kan gøre for kunden, hvilket vil forbedre varmetabet og reducere energiforbruget.

   

   

  Anbefalede artikler