<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
image24

Langt ude i de svenske skove er aarhusianske Claviate i gang med markant at forbedre overblikket i forbindelse med bygning af vindmøller på land

Dansk teknologi optimerer vindmøllegigants byggeri på land

 • Anlæg
 • Byggeriets udvikling
 • Byggeprojekter
 • Den effektive byggeproces
 • Danske Havne
 • 2022-11-30
 • Dansk teknologi fra Claviate bruges nu i global vindgigants byggeri af landmøller i Nordsverige. Teknologien registrerer byggeforløbet, minimerer papirarbejdet og skaber overblik i vindmølle-byggerier.

  Claviate ApS har allerede dokumenteret signifikante besparelser på omkostningerne ved installation af havmøller med sin teknologi. Nu er virksomheden i gang med at dokumentere samme fordele på land. Det sker i en ny, gigantisk vindpark i Sverige.


  image4Claviates teknologi registrerer hele byggeforløbet ved hjælp af optagelser fra soldrevne kameraer på tre af byggekranens sider. Alle fremskridt og afvigelser registreres straks, men det databaserede indblik optimerer både den aktuelle byggeproces og planlægning på den lange bane

   

  Afdækker skjult potentiale

  - Den komplicerede proces med at bygge mange møller vil normalt være præget af forsinkelser, spildtid og uforudsete udfordringer. Men med vores teknologi skaber vi forudsigelighed i byggeriet og afdækker det skjulte potentiale for forbedringer, forklarer Kasper Kratmann, CEO og stifter af Claviate.

  Claviates teknologi registrerer hele byggeforløbet ved hjælp af optagelser fra kameraer på tre af byggekranens sider. Hver 10. sekund sendes fotos af processen direkte fra kameraerne op til skyen, hvor avanceret software sammensætter billederne til time lapse video. Videoen aflæses automatisk ved hjælp af kunstig intelligens og omdannes til data.

  Dermed registreres alle fremskridt og afvigelser straks, mens de tonstunge elementer løftes og samles 120 meter over grantræernes toppe. Det databaserede indblik optimerer både den aktuelle byggeproces og planlægning på den lange bane.

  Effektiv opsætning er billigere

  - Vores teknologi giver et unikt overblik til søs. Hver eneste detalje er registreret, behandlet og kommunikeret næsten samtidig med, at det foregår. Alt tyder heldigvis på, at vi kan overføre succesen fra effektivisering af opsætning af havmøllerne til land, selvom arbejdsgangene ved installation af landmøller er anderledes, forklarer Mathias Kaastrup-Olsen COO i Claviate i en pressemeddelelse.

   

  Fri for papirarbejde

  Projekt manager Paul Rausch fra Siemens Gamesa er enig:

   

  - Med overblikket fra Claviates teknologi undgår vi en masse papirarbejde for site-teamet på et projekt. Statusrapporteringen kan nu foregå automatisk. Den nyttige info gør, at site manageren kan forlade skrivebordet og være mere direkte involveret i installationsprocessen. Det giver også tid til og mulighed for at definere optimering og forbedringer, som hurtigt visualiseres og præsenteres med Claviate-teknologien.

   

  image9Den komplicerede proces med at rejse en 120 meter høj vindmølle vil normalt være præget af forsinkelser, spildtid og uforudsete udfordringer. Men med Claviates teknologi skabes forudsigelighed i byggeriet og skjulte potentiale for forbedringer afdækkes.
  Med Claviates teknologi tager det kun knap tre minutter at afspille en hel arbejdsdag på 18 timer som time lapse video.

  Alle personer sløres automatisk med heldækkende grå felter, inden billederne aflæses til rapportering. Dermed foregår dokumentationen 100% efter internationale GDPR-regler.

  Samtidig indeholder time lapse videoen stadig relevant information om fremgangen i opsætningen – eller mangel på samme. Projektet gennemføres ved hjælp af ressourcer fra EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

   

  Bjørnebjerget giver energi til 300.000 husstande

  Projektet foregår langt ude i de svenske skove. Her er Claviate i gang med at mangedoble detaljeringen i overblikket over installation af vindmøller på land.

  Det sker ved det såkaldte Bjørnebjerg kun 730 kilometer fra den nordlige polarcirkel. Her opstiller verdens største uafhængige selskab for vedvarende energi, RES, lige nu 60 Siemens Gamesa vindmøller. Den store vindpark skal forsyne over 300.000 husstande med grøn energi.

  Styrker grøn omstilling

  - Claviates mål er at gøre vindkraft billigere. Vi giver mulighed for at rejse flere møller på kortere tid. Det vil øge den globale installationskapacitet for vindkraft og styrke den grønne omstilling til vedvarende energi. Resultaterne fra Björnberget tyder på, at vi er godt på vej, slutter en tilfreds Kasper Koop Kratmann.  image18

  Fakta om Björnberget Vindpark  Anbefalede artikler