logo

Bygge- & Anlægsavisen tester Værktøj

 

I denne omgang har vi testet slagnøgler og slagskruemaskiner fra mærkerne Makita, Milwaukee, DeWALT og Festool. I den næste udgave af Bygge- & Anlægsavisen vil vi tage fat i kantfræsere og høvle.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg og Mikkel Weber Sandahl, Foto af Ronny Bennetsen

 

Vores håndværker-panel bestående af Chris Christiansen fra CG Jensen og Jacob Schøn fra Andersen & Tardini, har set frem til at prøve kræfter med nogle af markedets nyheder.

 

Slagnøglen sparer tømreren tid

Vi har testet slagnøgler fra japanske Makita og amerikanske Milwaukee, blandt andet med franske skruer og karmskruer. Slagnøglen er et vigtigt stykke værktøj på tværs af håndværksfagene. Jacob Schøn fra Andersen & Tardini gør med det samme klart, at netop slagnøglen er helt uundværlig for ham:

 

- En slagnøgle vejer næsten ikke noget og har stor værdi for mig i det daglige tømrerarbejde. Den kan uden problemer skyde selv de største skruer ind i træet uden besvær. Den er eksempelvis god til montage af døre og vinduer og helt oplagt til karmskruer. Jeg føler, at jeg med en slagnøgle kan få mange flere skruer i på en enkel opladning.

 

Da han først tager fat i slagnøglen fra Makita, kommer reaktionen med det samme:

 

- Den ligger dejligt i hånden, og den får virkeligt banket skruerne i. Jeg føler, at jeg virkeligt står med noget godt kram i hånden. Men den føles alligevel let, så jeg tror, at den vil være en god følgesvend på arbejdspladsen, fortæller Jacob.

 

Chris Christiansen fra CG Jensen bruger ikke selv en slagnøgle på arbejdet, men også han er imponeret:

 

- Ja, den er sgu lækker. Jeg kan sagtens se fordelen i, at man ikke behøver at slæbe rundt på unødige kilo. Jeg kan godt se, at denne her ville være god, når vi arbejder med små forskallinger.

 

Læs mere om Værktøj

 

 

God batteriudnyttelse

Da Jacob dernæst går over til slagnøglen fra Milwaukee, føler han ikke helt, at grebet er optimalt:

 

- Den fremstår en anelse mere klodset på grund af det store batteri, hvilket nok er derfor, jeg ikke helt får skruerne kørt lige så hurtigt ned i træet, fortæller Jacob.

 

Her indskyder Henrik Lundorff fra Bygma, at batteriet faktisk er bedre end de fleste andre på markedet. Slagnøglen fra Milwaukee har ifølge ham en virkeligt god batteriudnyttelse, der betyder, at man på en enkel opladning kan få flere skruer i, end med modellen fra Makita.

 

- Den er ikke så simpel at indstille, hvilket også var ulempe med slagnøglen fra Makita. Men det er ikke så galt, for vi har jo for det meste maskinerne indstillet til fuld styrke, siger Jacob, alt imens Chris nikker samstemmende.

 

Slagskruemaskiner fra alle verdenshjørner

Hele fire forskellige slagskrue, skrue og gipsskruemaskiner er blevet testet. En fra tyske Festool, en fra japanske Makita og to amerikanske fra henholdsvis DeWALT og Milwaukee. Jacob tager først fat i maskinen fra DeWALT:

 

- Den har rigeligt med kræfter og er virkeligt godt kram. Den har jo længe været tømmernes foretrukne valg, hvilket man jo godt forstår, når man ser, hvordan skruerne bare ryger ned i træet. Det er et stykke værktøj, der bare fungerer. Jeg er meget begejstret for den indbyggede lampe. Jeg ser mange modeller, hvor der kun afgives lys, mens man borer, men det er jo gerne, før man går i gang, at man virkeligt har brug for lyset. At der er forskellige lysstyrker, er også et plus.

 

Herefter går han direkte hen til maskinen fra Milwaukee. Efter noget tid kommer dommen:

 

- Den skruer upåklageligt. Ydeevnen er på højde med DeWALT’s, og så ligger den rigtigt godt i hånden, hvilket er enormt vigtigt, hvis man skal bruge den en hel arbejdsdag. Selvom den dog er en anelse til den tunge side.

 

Henrik fra Bygma skyder ind, at den med one key systemet, selv optimerer kraften i forhold til opgaven, det betyder, at batteriet holder længere, og at den ikke giver et skarpt vrid i hænderne, når man står med tunge opgaver, hvilket Chris også bemærker:

 

- Jeg er altså meget imponeret over den her og kan sagtens se den som en god følgesvend på nogle af de store og tunge opgaver. Den kunne jeg sagtens se mig selv bruge. Det er nemt at skifte hånd løbende, og det gør hele arbejdet lettere, især hvis man skal være i gang i mange timer.

 

Læs også vores test af Feins Supercutter og to batteridrevne vinkelslibere fra Bosch og DeWALT

 

 

Let uden at føles skrøbelig

Da Chris går i gang med Festools maskine, bemærker han det store batteri, der gør den anelse tung at arbejde med.

 

- Festool er meget stærke, når det kommer til dyk- og rundsave, men jeg har ikke før brugt deres slagskruemaskiner. Det er bestemt kram, men den ligger ikke helt så godt i hånden. Det er svært at gribe ordentligt om håndtaget, og det er jo ikke, fordi jeg har de mindste hænder, griner Chris.

 

Til gengæld roser Jacob den indbyggede bærclips:

 

- Det er en fin feature, der jo kompenserer for den ekstra vægt.

 

Efter at Jacob har prøvet slagskruemaskinen fra Makita, bemærker han straks, at den er lettere end de andre modeller:

 

- Den føles lettere end de andre og ligger godt i hånden, uden at den føles skrøbelig. Jeg arbejder for tiden meget med snedkerarbejde, og her betyder det meget for mig, at maskinen er både let og handy. Når nu ydelsen stadig er i top, så var det denne maskine, jeg ville vælge at tage med mig på arbejdet.

 

 

Makita Slagskruetrækker DTD170ZJ

Batteri kapacitet 1,5-5,0 Ah

Maks. drejningsmoment (Nm)175

Lydtrykniveau 98 dB

Lydeffektniveau 109 dB

Vibrationsniveau 12,5 m/sek

  1. gear / trin 0-3600 min-1

Slagantal 4. gear / trin 0-3800 min-1

Vægt 1,5 kg

 

Makita Bore-/skruemaskine DDF484RM3J

Batteri kapacitet 4,0 Ah

Maks. drejningsmoment (Nm) 54

Lydtrykniveau 88 dB

Lydeffektniveau 99 dB

Vibrationsniveau 2,5 m/sek

Omdrejninger 2. gear 0-2000 min-1

Vægt 1,8 kg

 

Milwaukee Hydraulisk Slagskruemaskine M18 FQID

Batteri kapacitet 5,0 Ah

Maks. drejningsmoment (Nm) 50

Omdrejninger ubelastet 900/2100/3000/3000 min-1

Slagtal 1800/2900/4000/4000 min-1

Vægt 1,7 kg

 

 

Milwaukee M18 Gipsskruemaskine FSCG-202X

Batteri kapacitet 2,0 Ah

Maks. drejningsmoment (Nm) 13

Omdrejninger ubelastet 0-4500 min-1

Vægt 2 kg

 

Festool Akku slagbore-/skruemaskiner PDC Li 5,2

Batteri kapacitet 5,2 Ah

Maks. drejningsmoment (Nm) 60

Maks. Slagtal 76000 min-l

Omdrejninger 4. gear 0-3800 min-1

Vægt 2 kg

 

DeWALT Slagboremaskine DCD796P2

Batteri kapacitet 5, Ah

Maks. drejningsmoment (Nm) 70

Maks. Slagtal 34000 min-l

Omdrejninger 0-2000 min-1

Lydtryk 89 dB

Akustisk tryk 100 dB

Vægt 1,8 kg

 

 

 

Bygge- & Anlægsavisens Test-panel

 

En storspiller i den danske byggebranche 

Chris Christiansen er jord- og betonarbejder, og han har før sin tid i CG Jensen også været hos MT Højgaard. CG Jensen er en landsdækkende entreprenørvirksomhed og er med over 500 ansatte en stærk spiller i den danske byggebranche. Til december kan CG Jensen fejre 10 års jubilæum, og man sætter en stor ære i sin egenproduktion og udfører gerne det meste arbejde selv.

 

 

 

Passioneret snedker- og tømrerarbejde

Jacob Schøn er tømrer og arbejder for tiden meget med snedkerarbejde. Han holder af at arbejde kreativt med træ og at finde de rigtige løsninger til kunderne. Andersen & Tardini arbejder for private, kontorer og erhverv og udfører alt indenfor tømrer og snedkerarbejde. Hertil bestræber Andersen & Tardini sig på at være sparringspartnere for kunderne, så man når frem til den ideelle løsning.

 

 

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555