Bevaring af karakteristiske gadefacader med indvendig isolering
Med endnu et demonstrationsprojekt viser Københavns klimakarré hvordan man med indvendig isolering kan energirenovere sin ejendom og dermed reducere ejendommens energiforbrug. Når man alligevel er i gang med et renoveringsprojekt, kan det samtidig betale sig at integrere andre bæredygtige tiltag, fortæller Bjarne Gantzel fra Klimakarréen.
Innovationsprojektet Københavns Klimakarré, som ligger i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro, er kort sagt et udstillingsvindue for bæredygtig byfornyelse i København.
Som mange andre ældre bygninger i København har Københavns Klimakarré en karakteristisk gadefacade, som er fredet, hvilket betyder at det stort set er umuligt at efterisolere facaden udefra.
Dette har Bjarne Gantzel, beboerrepræsentant i Klimakarréen – og civilingeniør i bæredygtig byudvikling ikke ladet sig stoppe af. Bjarne fik som led i et udviklingsprojekt hos DTU isoleret væggen i sin lejlighed ud mod den fredede gadefacade med et nyt indvendigt isoleringssystem – ISOVER RetroWall.
Designet til at undgå skimmelsvamp og fugt
- Problemet med indvendig isolering er ofte at det skaber fugt og skimmelsvamp i lejligheden, fortæller Bjarne og fortsætter:
- RetroWall er specielt designet til at undgå skimmelsvamp, ved at der efterlades et hulrum mellem facaden og den indvendige mur, så isoleringen ikke ligger direkte ind mod facademuren. I hulrummet er der samtidig etableret en masse sensorer som måler fugt og temperatur, samt et ventilationssystem, som sørger for at fugten vandrer ud mod facademuren, forklarer Bjarne.
Øget komfort som sidegevinst
Selv om Bjarnes primære motivation for at for at få installeret og afprøvet løsningen i sin lejlighed er at bidrage til den grønne omstilling, nyder han samtidig godt af den øgede komfort som løsningen giver.
- Jeg har kunne mærke en tydelig forandring på komforten i min lejlighed – der siver ikke kulde ind fra ydermuren. Og jeg har faktisk også kunnet mærke det på min varmeregning, udtaler Bjarne.
Bjarne har en varmeregning på 550 kr./år, sammenlignet med 2855 kr. / år for en gennemsnitsbeboer i andelsboligforeningen.
Den multifunktionelle gårdfacade
Københavns Klimakarré har også udviklet og etableret en helt ny facadeløsning, Den Multifunktionelle Gårdfacade, som gør det muligt at arbejde med udvendig isolering af gårdfacader, samtidig med at de karakteristiske gadefacader i København bevares.
Den Multifunktionelle Gårdfacade er en skalerbar udvendig facadeløsning, med integreret føring af ventilation, el og vand i isoleringen. Dette betyder blandt andet, at der opsamles vand fra taget som anvendes til toiletskyld og tøjvask. Samtidig giver løsningen mulighed for etablering af franske eller spanske altaner, som kommer beoerne til gode i form af mere dagslys og plads i lejlighederne.
Isolering mellem øverste etage og loft
Samtidig med etableringen af den Multifunktionelle Gårdfacade søgte Københavns Klimakarré byfornyelsstøtte til at få yderligere energirenoveret og forbedret ejendommen ved blandt andet at få:
blæst isolering (genbrugspapir) ind mellem øverste etage og loftet
- fugtsikret ejendommen
- lagt omfangsdræn
- malet vinduer og døre
- Når man alligevel er i gang med et renoveringsprojekt, kan det betale sig at lave flere bæredygtige tiltag samtidig, udtaler Bjarne.
Et godt råd til andre
Det Bjarne tager med sig fra de forskellige renoveringsprojekter er forståelsen af at ting tager tid og at man skal have tålmodighed. Der vil altid være bump på vejen når nye løsninger skal udvikles og afprøves, men det skal man ikke lade sig stoppe af.