<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
ABC Pavilloner_Billede 2

ABC Pavilloner lancerer lav-energi modul til byggepladsen

 • Byggepladsen
 • Byggepladsservice og Udlejning
 • Målbar bæredygtighed
 • 2024-03-21
 • Med modulproducenten ABC Pavilloners energioptimerede udlejningsmodul vil et byggeri kunne sænke byggepladsens elregning med op til 85 % og derved også spare på CO2-udledningen.

  ABC-Pavilloner_Billede-1


  Gråspurvene har let kunne finde en lun krog på landets byggepladser, for mens biobaserede byggematerialer og eldrevne entreprenørmaskiner er ved at blive en del af hverdagen, så er der endnu ikke meget fokus på den energi, som bliver udledt fra mandskabsfaciliteterne på byggepladsen.

  Det vil ABC Pavilloner nu lave om på med en ny type udlejningsmodul, der kun forbruger en fjerdedel af den energi, som et standardmodul forbruger.

  - Vores nye udlejningsmodul hedder EX² Maxiflex, og det er vores mest energioptimerede udlejningsmodul til byggepladserne til dato. Modulerne er endnu bedre isoleret, ventilationen er i top med genvinding, belysningen er LED, og så opvarmes de med luft-til-vand-varmepumper, der er meget mere energieffektive end traditionelle opvarmningsløsninger som el-radiatorer, siger Kjeld S. Facius, direktør i ABC Pavilloner i en pressemeddelelse og fortsætter:

  - Vores beregninger viser, at vores nye modul med varmepumpe kun forbruger en fjerdedel af den energi, som et standardmodul med el-radiator forbruger og udleder omkring 85 % mindre CO2. Omsat til kroner og ører er det en besparelse i omegnen af 30.000 kroner om året – eller tilsvarende op til 85 % – hvis man tager udgangspunkt i de nuværende energipriser.

   

  Bygherre bør stille krav

  Hos ABC Pavilloner oplever man efterspørgsel på de nye moduler med varmepumpe, og det på trods af, at lejen er højere end ved standardmoduler. Men  modulproducenten i midtjyske Engesvang håber, at flere bygherrer vil gå forrest og stille krav om ressourcebesparende tiltag på byggepladserne.

  - Det er ikke nogen hemmelighed, at de nye moduler materialemæssigt og med deres tekniske udstyr er dyrere at producere end standardmoduler. Det smitter også af på lejen af modulerne, som dog hurtigt tjenes hjem igen på modulernes energieffektivitet og dermed væsentligt lavere forbrugsudgifter. Men det er vigtigt, at bygherre i fremtiden stiller flere krav i udbudsmaterialet til entreprenørerne, som i sidste ende er de ansvarlige for valget af modulløsninger til byggepladsen, forklarer Kjeld S. Facius og fortsætter:

  -  Lovgivningsmæssigt har testfasen af den frivillige bæredygtighedsklasse også vist vejen ved at inkludere energiforbruget under byggeprocessen i livscyklusanalysen, og senest i 2027 vil byggeprocessen grundet bygningsdirektivet blive gradvist indfaset i beregningen af LCA. Derfor er der god grund til allerede nu at begynde en omstilling, der overholder de fremtidige lovkrav.

  CO2-aftryk på årsbasis:

  • EX2 Maxiflex med varmepumpe:                        446 kg CO2e pr. modul
  • Standard byggepladsmodul med el-radiator: 106 kg CO2e pr. modul

  Besparelse: 85,64 % 

  Energipris på årsbasis:

  • EX2 Maxiflex med varmepumpe:                        993,57 kr.
  • Standard byggepladsmodul med el-radiator: 748,74 kr.

  Besparelse: 85,63 %

   

   

  Beregningen er lavet ud fra en energirammeberegning af LCA. Værdierne er ganget med emissionsfaktor for elektricitet fra Energistyrelsen fastsat til 162 gram CO2-ækvivalenter (CO2e) pr. KWh (0,16 kg CO2e pr. KWh).

  Anbefalede artikler