<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
articlebanner

De to prismodtagere Harpa Birgisdottir (tv.) og Martha Lewis (th.).

Årets vindere af Det Bæredygtige Element blev kåret på Building Green

 • Målbar bæredygtighed
 • 2019-10-30
 • | Af Alexander Tengbjerg

  LCAbyg, udviklet af SBi, blev tildelt Produktprisen og Martha Lewis fra Henning Larsen Architects vandt Personprisen ved årets kåring af Det Bæredygtige Element på Building Green.

  Det var igen blevet tid til uddelingen af Det Bæredygtige Element, og i år havde Juryen haft særlig fokus på den holistiske tilgang til bæredygtigt byggeri, lød det fra Marianne Meyer Jakobsen Netværksleder i InnoBYG, der står bag Det Bæredygtige Element sammen med Building Green:

   

  • Juryen har valgt at fokusere på kandidater, der arbejder overordnet med bæredygtighed og den grønne omstilling. LCAbyg er et bæredygtighedsredskab, som gør det nemt og overskueligt for branchen at bygge mere bæredygtigt. Martha Lewis er en ildsjæl, som har arbejdet med bæredygtighed i 30 år. Hun har et særligt fokus på skadelige stoffer i byggeriet, og hvad de betyder for den enkeltes sundhed og den cirkulære økonomi.

   

  ”Produktprisen hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri, mens Personprisen uddeles til en ildsjæl, som arbejder dedikeret med bæredygtighed.”

   

  Beregner klimabelastningen ved bygningsdesign

  Vinderen af Produktprisen blev som sagt LCAbyg, der er et bæredygtighedsværktøj udviklet af SBi. Programmet, der er frit tilgængeligt for hele byggebranchen, gør det muligt at beregne klimabelastningen og andre miljøpåvirkninger ved bygningsdesign. Det bliver dermed set som et vigtigt redskab til at nå regeringens målsætning om at reducere klimabelastningen med 70% i 2030.

   

  • LCAbyg viser dig fx, hvor meget CO2 din bygning udleder alt efter, hvilket design og materialer bruges. Vores beregninger viser, at der er en forskel i størrelsesordenen på faktor to til tre i bygningers klimabelastning! Årsagen er, at der ikke er nok fokus på materialernes bidrag til CO2. Der er et stort videns-gap som vi ønsker at mindske. Det kan sammenlignes med, at man ikke ved, om man spiser 2000 eller 4000 kalorier om dagen. Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortalte seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun har også tidligere væren en del af juryen bag uddelingen af Det Bæredygtige Element.

   

  • Jeg står nu her og tager imod prisen. Men vi er en hel gruppe, der har arbejdet benhårdt på at få det her til at lykkedes. Så jeg vil gerne takke min forskningsgruppe og hele holdet bag LCAbyg. Vi har også haft et tæt samarbejde med Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen og jeg vil især takke Morten Buus for et godt samarbejde. Jeg vil afslutningsvis sige at jeg håber at I fremover vil bruge det her værktøj aktivt og så tidligt som muligt i jeres projekter, sagde en tydeligt glad Harpa Birgisdottir, da hun modtog prisen på hovedscenen.

   


  Martha Lewis på scenen med Harpa Birgisdottir og Pelle Munch-Petersen.

   

   

  Martha Lewis: Fokus på materialesundhed

  Martha Lewis vandt Personprisen for sit store engagement i bæredygtigt byggeri gennem mere end 30 år. Hun arbejder hos Henning Larsen Architects og forsker i materialesundhed. Hun udgav sidste år en rapport om udviklingen i byggematerialernes sundhed, der viser, at det går den forkerte vej.

   

  • Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2012. Det er vel og mærke stoffer, som er klassificeret som skadelige af EU. Det er hverken godt for den individuelle sundhed eller planetens sundhedstilstand, og det kan være en barriere mod at genbruge ressourcer i fremtiden fortalte Martha Lewis.

   

  • Vi skal alle tage ansvar og vi er nødt til at handle og jeg er utroligt stolt over at være nomineret sammen med så dygtige mennesker, sagde Martha Lewis til prisoverrækkelsen, hvor hun inviterede de to andre nominerede til Personprisen Harpa Birgisdottir og Pelle Munch-Petersen med op på scenen:

   

  • Det er en pris til os alle tre. Vi har arbejdet tæt sammen i mange år og arbejdet med materialesundhed og miljøpåvirkninger fra forskellige vinkler. Derfor vil jeg gerne dele min pris med Harpa og Pelle. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen. Det er tid til at handle og byggeriet skal nu på en klimamæssig slankekur. Vi tror at vi sammen kan skabe den nødvendige kostpyramide og den kalorieberegner byggeriet har hårdt brug for at gå i en sundere retning i møde, afsluttede Martha Lewis.

   

  De nominerede til Det Bæredygtige Element 2019 – Personprisen

   

  De nominerede til Det Bæredygtige Element 2019 – Produktprisen:

   

   

  Anbefalede artikler