<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
top

Test af Husqvarnas batteri-motorsav: Batterikraft i trætoppen

 • Værktøj
 • Landskab
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2022-09-28
 • | Af Malene K. Holm

  Efterårets og vinterens træpleje stå for døren. Overvejer du at købe en ny motorsav på batteri, så læs med her i Bygge- & Anlægsavisens test af Husqvarnas lille motorsav T540i XP hos Rasmus Faurschou Madsen.

  Styrken på Husqvarnas lille motorsav på batteri T540i XP har imponeret Rasmus Faurschou Madsen:

   

  - Jeg vil vove at påstå, at el-saven skærer en lille smule hurtigere end sin pendant på benzin, siger Rasmus, som har haft Husqvarnas lille motorsav med rundt i et par uger for at teste den af i sit arbejde som partner i Henrik Ravn Træpleje.

   

  Hans oplevelse matcher godt med Husqvarnas egen beskrivelse, at den batteridrevne motorsav har en effektiv børsteløs motor, der skulle være 25 % hurtigere.  Batterikraften skulle være i top for at hjælpe træklatrere til fældning i højden og kunne klare de tykkeste grene. 

   

  Det er bare at trykke på knappen

  Det er nu ikke, fordi Rasmus mangler motorsave på hylderne, men han kunne alligevel godt forestille sig at have en lille el-sav, som Husqvarnas.

   

  - Den larmer ikke helt så meget og lugter overhovedet ikke. Men det er stadig på med hørebøfferne, for kædedrevet har en lidt skærende lyd, og når man har en snert af tinnitus …

   

  - Saven har også en nem opstart. Det er jo bare at trykke på knappen og så leverer den alt, hvad den skal levere.

   

  1664283134-4ml-IMG_9212-800
  En god fældesav i toppen

  Saven er bedst som fældesav, når man klatrer, men er for stor og tung til at bruge til beskæringer, mener Rasmus:

   

  - Her er der bare andet på markedet i øjeblikket, der er bedre, og forhold til beskæring er der nogle ting, man skal vende sig til ved saven, mener Rasmus:

   

  - Det er sikkert et spørgsmål om tilvænning - og kun noget jeg lægger mærke til ved beskæring, men der er noget med vægtfordelingen. Man har rigtig meget vægt siddende oppe bagved. Vinkler man eller vrider saven for at lave et beskæringssnit, er man vant til, at vægten ligger længere nede i forhold til der, hvor du holder. På denne her sav er vægten flyttet mere bagud.

   

  - Også når du skruer lidt på gassen for at kunne skære langsomt, er den sværere at styre end en benzinmodel.

   

  Batterierne blive bedre og bedre

  I den lange ende er det nok billigere at køre med en el-sav, mener Rasmus:

   

  - Hvis jeg kører på og skærer og skærer, så kan jeg dræne sådan et batteri på 20 minutter. Men så skal man bare have fire batterier med i stedet for at tanke. Det er måske ikke så praktisk, men på benzineren ville jeg også køre en tankfuld på en halv time. Så når man bliver endnu bedre til at udvikle batterierne til at blive mindre og lettere, giver det flere fordele.

   

  En hel del af maskinerne hos Henrik Ravn Træpleje er på batteri. Det gælder både stangmotorsave, hækkeklippere og stanghækkeklippere. Og her er ingen tvivl hos Rasmus, om at det er klart det bedste:

   

  - Her kan du have det tunge batteri på ryggen, så klipperen bliver meget lettere og mindst lige så stærk. Det er en kæmpe fordel. I princippet kunne man godt gøre det samme med motorsaven. Rigtig mange har alligevel en strop i sin sav, så den bliver hængende, hvis man taber den. Så om man har en ledning eller en strop, det er nærmest det samme.

   

  En ekstra sikkerhed

  Noget nyt ved T540i XP’eren er en knap på toppen, som man normalt tynger ned for at give gas, forklarer Rasmus:

   

  - På denne her skal du først skubbe knappen en smule frem, før du kan trykke den ned for at undgå, at du kommer til at starte den op ved et uheld. Det er en fin ekstra sikkerhed.

   

  1664283432-h5h-IMG_9207-800-1
  Tak til Rasmus Faurschou Madsen fra Henrik Ravn Træpleje

  Henrik Ravn Træpleje er Danmarks ældste specialfirma inden for træfældning, beskæring og fældning og har til huse i Taastrup på Sjælland.

   

   

  Husqvarna T540i XP® uden batteri og oplader:

  Batteri 36 V. Li-ion.

  Kædehastighed, maks. effekt 24 m/s.

  Vejrbestandig IPX4.

   

  Anbefalede artikler