<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Sandoyartunlar-ncc-nordatlantisk-byggeri

Sandoytunnelen på Færøerne er åben

 • Veje og Infrastruktur
 • Anlæg
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2023-12-22
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • | Fotos af Joakim Kröger

  Den nye undersøisk tunnel er bygget af NCC i Norge, og Sandoytunnelen har en samlet værdi af 2,7 mia. NOK.

  Man har netop afholdt åbning af den undersøiske vejtunnel på Færøerne, og chef for NCC Infrastructure Norge, Per Jonsson var til stede og udtalte:

   

  - NCC ønsker tillykke til alle indbyggere på Færøerne og virksomheden Eysturoyar og Sandoyartunlar med åbningen af Sandoytunnelen. Som hovedentreprenør glæder vi os sammen med indbyggerne over færdiggørelsen af både Sandoy- og Eysturoytunnelen på Færøerne, som begge er leveret og i henhold til planen.

   

  Administrerende direktør Teitur Samuelsen i P/E Eysturoyar og Sandoyartunlar kunne supplere.

   

  - Dagens trafiksætning af Sandoytunnelen er en stor og vigtig dag for Færøerne. Det er helt fantastisk, at Sandøytunnelen nu også er færdig sammen med Eysturoytunnelen. Disse to undersøiske tunneller udgør et megaprojekt for Færøerne, som vil have en meget stor betydning for os og for samfundsudviklingen.

     Enorme infrastruktur-projekter

  I november 2016 underskrev NCC en kontrakt om at bygge to undersøiske tunneller på Færøerne, og byggeriet startede omkring nytår 2017.

   

  Det første delprojekt er den 11,2 kilometer lange Eysturoytunnel, til en værdi af 1,5 mia. norske kr.

  Det andet delprojekt er den 10,8 kilometer lange Sandoyartunnel, til en værdi af 1,2 mia. norske kr. Arbejdet omfatter også veje i dagzonen med tilslutning til eksisterende infrastruktur. Teitur Samuelsen er rigtig godt tilfreds med forløbet på byggeriet af de to tunneller.

   

  - Når vi går i gang med så store komplekse tunnelprojekter som dette, har det været afgørende med en entreprenør, der har erfaring med at bygge undersøiske tunneller og styre så store projekter, samt har en finansiel styrke, der kan bidrage til at løfte projekterne.

   

  Sandoytunnelen-ncc-nordatlantisk-byggeri-anlaeg  Arbejdet med Eysturoytunnelen startede i 2016, mens byggeriet af Sandoyartunnelen startede i 2018. Frem til åbningen af Eysturoytunnelen i december 2020 foregik byggeriet af de to undersøiske tunneller parallelt. Sandoyartunnelen er bygget ud fra to bjerge og med gennemslag 3. februar 2022. Derefter er der blevet arbejdet på indretning og teknik.

   

  Efter syv års tunnelbyggeri på Færøerne med produktionsudfordringer undervejs som pandemi og krig i Europa er projektchef Alf Helge Tollefsen fra NCC Infrastructure meget tilfreds, og han udtaler:

   

  - Det føles godt, projekterne er gået godt, og vi leverer to tunneller af god kvalitet til aftalt tid. Succes med store, komplekse tunnelprojekter som dette kræver blandt andet gode faglærte arbejdere og et godt samarbejde med UE'er og bygherre. Det har vi opnået. Vi vil også gerne takke alle vores underentreprenører og leverandører, som har været med. Alle har god grund til at føle sig stolte over, hvad vi sammen har leveret, siger projektchef Tollefsen.

   

  NCC har mange års erfaring med at bygge undersøiske tunneller på Færøerne. I begyndelsen af 2000'erne byggede virksomheden Vagatunnilin og Nordoyatunnilin, og flere nøglepersoner, der har arbejdet med de seneste projekter, har også været med til at bygge de to tidligere tunneller.

   

  Læs mere om NCC’s undersøiske tunnelprojekter på Færøerne


  Fakta om Eysturoyartunnilin: Undersøisk tunnel m.m.

  Byggeperiode: 2016 - 2020

  Samlet længde hovedtunnel: 11,2 kilometer

  Bredde: 10,5 m

  Stigning: 5 %

  Laveste punkt: -187 meter

  Finansiering: vejafgift

  Kunde: P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST)/Lagtinget

  Kontraktværdi: 1,5 mia. NOK

  Sandoyartunnilin: Undersøisk tunnel m.m.

  Byggeperiode: 2018 - 2023

  Samlet længde hovedtunnel: 10,8 kilometer

  Bredde: 9,5 meter

  Antal passager i døgnet: 310 biler

  Stigning: 5 %

  Laveste punkt: -147 meter

  Finansiering: vejafgift

  Kunde: P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST)/Lagtinget

  Kontraktværdi: 1,2 mia. NOK

  Anbefalede artikler