<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
GTE-2104-3k

Ny totalstation giver entreprenørvirksomhed store tidsbesparelser

 • Byggeriets udvikling
 • Anlæg
 • IT og ny teknologi
 • Landskab
 • 2022-09-29
 • Med en ny SX12 totalstation fra Trimble sparer entreprenørvirksomheden LM Byg på tid, da den kan styres med fjernbetjening fra liften og formindsker antallet af opstillinger.

   

  GTE-2104-2k
  GTE-2104-1k
   
   


  Den nye SX12 totalstation, med indbygget højpræcision scanner, fra Trimble letter ikke alene arbejdsgangene for landmåleren, den sparer også virksomhederne store mængder tid.

  Totalstationen er den første ægte robotstation, der udelukkende betjenes fra controlleren. Ved at den normale kikkert (okular) er erstattet med et digitalt kamera med linse bliver opmåling og afsætning udført med langt højere præcision end tidligere.

  Entreprenørvirksomheden LM Byg har det sidste halve år anvendt den nye totalstation ved arbejdet på det store projekt Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide.

  Virksomheden oplever her, at totalstationen er mere fleksibel og effektiv ved et byggeri med så specifikke krav, og de opnår samtidig store tidsbesparelser.

   

  – Jeg var skeptisk i starten, for vi har altid brugt en totalstation med kikkertsigte, men jeg måtte sande, at dette instrument er langt mere præcis.

  Når man bygger et hospital, er der mange rørgennemføringer og specielle konstruktionskrav, og med totalstationen sikrer jeg, at kvalitetskravene overholdes allerede inden der stødes.

  På den måde kan jeg undgå fejl, da vi fanger skævheder som støbeformene kan give, og samtidig kan jeg dokumentere at kravene er overholdt, forklarer Kristoffer Vedsted, kort- og landmålingstekniker fra LM Byg A/S.

   

   

  GTE-2104-4k


  Unik afstandslaser

  På den nye totalstation er laserstrålen optimeret, dels ved at den røde laser er udskiftet med en grøn synlig laserstråle i sikkerhedsklasse et, modsat klasse to og tre som er skadelige for øjnene.

  Dels er laseren optimeret så spotstørrelsen justeres alt efter afstanden til det objekt den måler til.

  – Der findes ikke andre totalstationer på markedet uden okular. Sammen med den indbyggede scanner opnås der en tidligere uset nøjagtighed. Ved at totalstationen kan opstilles hvor man vil, uden hensyn til at der behøver være en mand ved siden af for at betjene den, åbner det op for mange flere og mere fleksible opstillingsmuligheder, hvilket er en stor fordel, når man befinder sig på en byggeplads, siger Tommy Pokorni, salgskonsulent hos Geoteam.

   

  Rigshospitalets nye afdeling, Mary Elizabeths Hospital, bliver omkring 60.000 kvadratmeter fordelt på otte etager og skal efter planen stå færdig i 2026. LM Byg har de sidste fem måneder brugt SX12 totalstationen på projektet, og fordelene ved den er tydelige.

   

  – Når man er på en stor byggeplads, er der mange håndværkere og maskiner, så ofte må man opstille laseren langt fra det objekt, der skal måles. Her er det vigtigt, at laserstrålen ikke bliver større og dermed upræcis.


  Selvom farven på laserstrålen lyder som en ligegyldig detalje, så er det af stor betydning, da den røde stråle let forsvinder i sollys og på mørkebrune støbeforme, og samtidig er den grønne sikker for mine kollegaers øjne, forklarer Kristoffer Vedsted.


  Store besparelser

  SX12 totalstationen koster stort set det samme som forgængeren SX10’erne. Hvis man sammenligner med de mere traditionelle totalstationer på markedet, skal man dog typisk lægge små 100.000 kroner oveni.

  Men både Geoteam og LM Byg er ikke i tvivl om, at den ekstra omkostning for totalstationen hurtig er tjent ind.

   

  – Vi har haft totalstationen et halvt år, og da jeg kan spare en halv til en hel mands arbejde hver måned, har den allerede tjent sig selv ind igen.

  Besparelsen kommer, dels fordi jeg med fjernbetjeningen selv kan styre totalstationen fra liften, og dermed behøver jeg ikke en mand på jorden, og dels fordi jeg nu kan skære tre til fire opstillinger væk om dagen.

  En opstilling tager en halv time, så det er meget tid, jeg sparer om dagen, forklarer Kristoffer Vedsted.
  SX12 totalstation fra Trimble

   • 100 procent robotstation: betjenes udelukkende fra controlleren, der erstatter okularen.
   • Indbygget højpræcision scanner.
   • Digitalt kamera med linse på 107 gange zoom.
   • Muligt at sammenligne punktsky og støbeformenes udformning og placering før der støbes.
   • Alle scanninger er i byggepladsens systemkoordinater og kan indlæses i eksterne programmer.
   • Grøn laserstråle: sikkerhedsklasse 1.
   • Optimeret laser der justerer sporstørrelsen alt efter afstand til det målte objekt: 3 mm ved 50 meters afstand – normalt 20 mm ved 50 meters afstand på andre totalstationer.
   • Rækkevidde på op til 600 meter
   • Geoteam er de eneste danske forhandlere af Trimble’s SX12 totalstationen.

   

   

  Anbefalede artikler