<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
articlebanner
Underdirektør Louise Dahl Krath Jensen

Underdirektør i DI Byggeri, Louise Dahl Krath Jensen

Forsyningskæderne er under pres

 • Den effektive byggeproces
 • Byggeriets udvikling
 • 2022-05-02

  Den russiske invasion af Ukraine har skabt store usikkerheder i forsyningskæderne hos mange danske entreprenører og byggevareproducenter, og priserne på mange materialer er skudt i vejret. Louise Dahl Krath Jensen, underdirektør i DI Byggeri opfordrer til en ærlig dialog om det enkelte projekt.

  Indlæg af Louise Dahl Krath Jensen, underdirektør i DI Byggeri

   

  Sanktionerne mod Rusland og Belarus er historisk hårde og kræver, at mange virksomheder omlægger deres forsyningskæder. For eksempel importeres en del stål og træ fra de berørte lande. Priserne er steget markant, og leveranceproblemer giver udfordringer med centrale elementer i det byggeri, som vi kender i dag.

   

  Vanskeligt at beregne tilbud på faste priser med fast afleveringsdato

  Også de stigende energipriser, herunder på brændstof, giver udfordringer hos både entreprenører og producenter. Og hvis man for eksempel som entreprenør ikke ved, hvad et byggemateriale koster i morgen - eller om man overhovedet kan købe det - så bliver det overordentligt vanskeligt at regne nye tilbud på faste priser med fast afleveringsdato - eller levere det samme på allerede indgåede kontrakter.

  Det er derfor vigtigt, at bygherrerne indser, at for visse materialer findes der simpelthen ikke alternative forsyningskæder, fordi lagre rundt om i Europa er tomme. Samtidig er det essentielt at se på, om vedståelsesfristerne matcher virkeligheden for den enkelte opgave, eller om den konkret bør forkortes. AB-systemet arbejder med 20 arbejdsdage, mens mange offentlige udbud har op til seks måneders vedståelse.

   


  Udbudsretlige konsekvenser af krigen i Ukraine?

  Det bedste råd til bygherrer og resten af bygge- og anlægsbranchen, vi kan give, er, at indgå i en konkret og ærlig dialog om, hvordan den enkelte opgave kan løftes netop nu. Det gælder i særdeleshed de offentlige bygherrer, som jo har svært ved at arbejde med tilbud med forbehold, så det er afgørende, at bygherren rammer skiven i første forsøg.

   

  For så vidt angår allerede indgåede kontrakter, hvor bygherre er offentlig, er det værd at bemærke, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i et notat fra den 22. marts 2022 har vurderet, at der i forhold til de konsekvenser, som invasionen af Ukraine har medført, udbudsretligt kan være tale om begivenheder, der ikke med rimelighed kunne have været forudset. Hermed er der åbnet op for ændring af også eksisterede kontrakter.

  Anbefalede artikler