Boliger i historiske rammer
De prisvindende Forskerboliger i Carlsbergbyen er blevet til i et tæt samarbejde med Carlsbergfonden og Praksis Arkitekter. Resultatet er blevet nogle unikke boliger, der går i dialog med deres omgivelser.
Det var i anledning af brygger J. C. Jacobsens 200 års jubilæum i 2011, at Carlsbergfondet udskrev en konkurrence om nye Forskerboliger i Carlsberg Byen, til minde om brygger J.C. Jacobsen, der i sin levetid ivrigt støttede den videnskabelige forskning i Danmark. At tegne et hus i disse historiske rammer var derfor en stor ære, og Praksis Arkitekter gik til udfordringen med stor ydmyghed:
- Vi gjorde os mange overvejelser om, hvordan vi kunne indgå i en dialog med de omkringliggende bygninger. Det var ikke os men omgivelserne, der skulle diktere Forskerboligernes karakter. Derfor gik vi ind og undersøgte blandt andet de forskellige teglsten, der i forvejen var brugt i områdets historiske bygninger. De røde teglsten er brugt i de gamle industribygninger, hvorimod de lyse teglsten er brugt i boligbyggerierne, som eksempelvis den berømte Æresbolig. Derfor valgte vi også den lyse teglsten til Forskerboligerne. Hertil har vi valgt at placere teglstenene i mønstre, der også er lånt fra de historiske nabobygninger. Igen med det mål, at Forskerboligerne skal komplimentere omgivelserne, ikke overdøve dem, fortæller Mette Tony, indehaver af Praksis Arkitekter.
En ambitiøs bygherre
- Der var fra projektets start nogle fastlagte rammer for Forskerboligernes udformning, som gav nogle udfordringer. Men Carlsbergfondet har været en inspirerende og ambitiøs bygherre og samarbejdspartner, og vi har været glade for at en god fælles dialog omkring alt fra materialevalg til indretning, forklarer Mette Tony.
De 22 boliger fordelt på seks etager og 3.200 kvadratmeter har fået stor opmærksomhed for sit markante udtryk, ude såvel som indvendigt. Forskerboligerne har hertil vundet den prestigefyldte Store Arne, hvor dommerkomiteen især lagde vægt på arkitekternes omtanke for det historiske miljø.