<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Dahua-løsningen monteret til overvågning af en byggeplads. Her med overvågningsboks med 2 faste bullet-kameraer og et PTZ-kamera i masten på byggepladsen.

Flere indbrud på byggepladser trods generelt fald i kriminaliteten

 • BYGGEPLADSEN
 • Sikring og Adgangskontrol
 • 2021-04-14


  Selvom antallet af indbrud generelt er faldet over 20% på et år, er antallet af indbrud på byggepladser steget med 11 % i samme periode, fortæller salgschef Peter Høgh fra teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg. I 2020 blev der anmeldt 1.306 indbrud på byggepladser i Danmark.

  Forklaringen på, at antallet af indbrud generelt er faldet med over en femtedel, er vel ikke så overraskende. Når samfundet er lukket ned på grund af coronaen, bliver de fleste hjemme hos sig selv, hvor de kan passe bedre på værdierne. Derfor søger indbrudstyve mod nemmere mål, som fx byggepladser, hvor el- og andet værktøj, maskiner og materialer stadig er ”alene hjemme”, når håndværkerne har forladt pladsen.

   

  - Vi får ofte henvendelser fra håndværksvirksomheder, der vil sikre deres udstyr ude på byggepladserne. For det første er det en dyr affære at skulle genanskaffe værktøjet. For det andet betyder stjålet værktøj en mængde spildtid for håndværkerne, fortæller salgschef Peter Høgh fra teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg.

   

  Et enkelt indbrud i en container kan nemt løbe op i en udgift på 200.000 – 300.000 kr. Og selvom man måske kan få sit forsikringsselskab til at erstatte noget af det, er det alligevel en stor udgift for håndværksmestrene, for selvrisikoen er høj. Og der går hurtigt nogle dage eller en uge, før man har fået anskaffet udstyr, så alle igen kan passe deres arbejde.

   

  Nogle håndværkere vælger at mærke deres værktøj med navn. Bliver det alligevel stjålet er det ikke til at spore. I bedste fald bliver det fundet i en godt pakket kassevogn ved en stikprøvekontrol på grænsen til Tyskland. Men politiet kan ikke gøre meget ved sagen, hvis de ikke kan føre grejet tilbage til ejeren.

   

  - Næste problem uden en ordentlig sikring er, at indbrudstyvene, der stjal værktøjet første gang, vender tilbage til byggepladsen efter få uger, hvor de så stjæler alt det nyindkøbte værktøj – der betyder en gentagelse af ulemper og udgifter for håndværksmestrene, uddyber Peter Høgh.

   

  PFA143-2_600

   

   

  Fleksibel løsning til overvågning og sikring af byggepladser

  Udfordringen på byggepladserne har fået teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg i Taastrup til at tilbyde en skalerbar og fleksibel løsning til sikring af byggepladser. Løsningen er kompakt, nem at sætte op og nem at flytte, når et byggeri er færdigt og en ny opgave venter, hvor personer og udstyr skal sikres.

   

  - Vi leverer teknik til nogle af landets største byggerier – som f.eks. Carlsberg Byen mellem Valby og Vesterbro og det nye erhvervsbyggeri på grunden, hvor Postterminalen lå nær Hovedbanegården i København. De to byggerier kræver forskellige former for sikring og det er vi i stand til at levere, forklarer Peter Høgh.

   

  Ofte er realtime-overvågning fra en kontrolcentral ikke nok. Nogle bygherrer ønsker desuden optagelser som time lapse. Her laver man interval-optagelse af en række stillbilleder, som når de sættes sammen bliver til en lille film, hvor en lang proces er kortet ned til få minutter. Bygherrerne bruger det på deres hjemmesider eller andre steder for at demonstrere, hvordan byggeriet er skredet frem fra ubebygget grund til færdigt byggeri.

   

  Det er både mennesker og materiel, overvågningen skal ”holde øje med”. Det kan fx også bruges, hvis en person eller en maskine er indblandet i en ulykke, hvor man bagefter ønsker at afklare forløbet. Og så er der en ekstra dimension:

   

  - I forhold til overvågning i forbindelse med affaldssortering er det vigtig på de store byggepladser i forhold til LEED-certificering. Hvis man ikke overholder kravene til LEED, har det en indflydelse på, hvad bygherre skal betale i sidste ende. På de store pladser har det en indflydelse i millionklassen, slutter Peter Høgh.

   

  Producent og distributør har skabt den fleksible løsning

  Sikringsdistributøren SVEISTRUP og Dahua Nordic, der er en af verdens største leverandører af overvågnings- og sikringsudstyr, har sammen lavet en skalerbar stand-alone-løsning, der kan monteres og efter behov nemt flyttes mellem byggepladser.

   

  - Det kan være svært at anbringe kameraer og resten af elektronikken som optagere, PoE-switche og strømforsyninger på en byggeplads Det har Dahua løst med installationsboksen PFA143, der kan monteres på væg eller i mast, fortæller Kristian Sveistrup, SVEISTRUP.

   

  Efter behov kan der monteres et PTZ-kamera og to bullet-kameraer direkte på en PFA143 ligesom flere kameraer kan monteres umiddelbart i forbindelse med boksen. Indvendigt er den forberedt for kompakt NVR, harddisk, PoE switch, strømforsyning og 4G router med ekstern antenne. Dermed skal der blot tilføjes et SIM-kort og 230V, så er man i gang.

   

  - Og så har Dahua-løsningen både software og mobil-app, så man kan tilgå live video og optagelser samt modtage alarmer f.eks. ved detektering af aktivitet eller overskridelse af perimeter-sikringer, uddyber Kristian Sveistrup.

   

  Alarmer kan modtages som e-mail/SMS eller notifikationer i Dahua-app’en. Man kan evt. supplere med opkobling til en kontrolcentral, så der altid reageres på alarmer 24/7. Kontrolcentralen modtager alarmen og kan på kameraer følge, hvem der er trængt ind på forbudt område, og hvad de laver. Herefter kan kontrolcentralen via højttalere på byggepladsen gøre opmærksom på, at personerne er på forbudt område, og at de skal forlade det.

   


  PFA143-løsninger kan leveres klargjort hos SVEISTRUP

  En installatør kan vælge selv at samle og konfigurere en PFA143-løsning eller lade SVEISTRUP levere den samlet og klar til installation. Standard-løsningen fra SVEISTRUP er baseret på et 25x zoom PTZ-kamera og to bullet-kameraer - alle baseret på Dahua’s suveræne 4Mpix Starlight+ teknologi. Men man kan også vælge at nedgradere til billigere kameraer eller opgradere til fx termiske kameraer, der giver yderligere sikring.

   

  Anbefalede artikler