Det er ikke bare træls, men koster også store summer, når medarbejdere skal bruge tid på at finde udstyr, der har forputtet sig. Og det samme kan siges om de langfingrede typer, og om overskredne serviceintervaller. Trackersystemet fra ABAX gør op med det hele og giver overblik 24/7.
Hvor stillede kollegaen mon motorbøren og minigraveren? Og hvor lagde du selv boremaskinen og rundsaven? Og for resten - hvornår var det nu, læssemaskinen skulle til service?
Den type spørgsmål stiller håndværkere sig selv og andre hver eneste dag, og der går ofte lang tid med at finde svarene. Måske ikke lang tid for hver enkelt maskine, der forsvundet ud af øjesyn, men sammenlagt løber det op.
Det var netop den erkendelse, der fik telematikvirksomheden, ABAX til at udvikle Acces systemet, som blandt andet hjælper håndværkere med hurtigt at finde frem til ting, der har forputtet sig – eller som direkte er forsvundet.
Det fortæller Senior Sales Manager hos ABAX Danmark A/S, Martin Kristensen:
- Man bliver helt igennem chokeret, når man begynder at analyserer på hvor meget tid, der bruges på at lede efter forskellige ting på f.eks. en byggeplads. Det er ti minutter her og det er ti minutter der – men har du mange medarbejdere i din virksomhed, og lægger du minutterne sammen bliver det til rigtig mange timer på årsplan. Det kan du så gange op med de aktuelle timelønninger og derefter erkende, at det er dyrt ikke at kunne finde sine ting, siger han.
Ud over en traditionel GPS-tracker består ABAX Acces pakken af en lille bluetooth-baseret trackerenhed, som let monteres på alt fra håndværktøj til de største maskiner.
På PC eller mobil kan man herefter åbne et kort over de aktuelle omgivelser og få en præcis position på det forsvundne værktøjs placering.
- Appen guider dig faktisk hen til dit udstyr, præcis som du er vant til at blive guidet af den GPS, du har i bilen, forklarer Martin Kristensen og fortæller lidt om hemmeligheden bag systemets store succes:
- Det smarte er, at de små trackere er bluetooth baserede og dermed kan snakke sammen. Det betyder, at du har en meget lille batteridrevet enhed, der ikke skal forbindes med maskinens øvrige elektronik, men som alligevel har en meget stor rækkevidde, da enhederne arbejder sammen.
Som eksempel fortæller Martin Kristensen om en polsk tyvebande, der havde tømt en værktøjscontainer i Danmark, og som troede de var sluppet godt afsted med udåden, da de langt senere rullede ind på en polsk byggeplads.
- De havde bare ikke kalkuleret med, at ABAX er én af de største udbydere af trackingudstyr i Europa, og at man med ca. 440.000 enheder, vil være dækket i størstedelen af Europa. Det betød, at trackeren i det stjålne udstyr hurtigt fik kontakt til andre trackere på den polske byggeplads, og dermed kunne ejeren hjemme i Danmark meget hurtigt se,
hvor hans sager befandt sig. Dermed sparer systemet dig jo også for at skulle ud og genanskaffe ting, hvis de enten bliver stjålet eller bare forsvinder på anden vis.
Men ABAX Acces byder faktisk også på en række andre features, der kan være med til at forklare systemets store udbredelse i Europa og i særdeleshed i Norden.
Én af dem er muligheden for at oprette et såkaldt ”GEOFENCE”. Det i realiteten er et geografisk område som maskinejeren definerer – f.eks. en byggeplads. Bevæger maskinen sig ud over dette område, modtager ejeren en sms og i appen vil han kunne se præcist, hvor maskineriet er på vej hen.
Det er en særdeles brugbar og populær feature, fortæller Martin Kristensen og peger på endnu en funktionalitet:
- Man kan sætte systemet op, så det sender en notifikation, når det f.eks. er tid til et serviceeftersyn på en gravemaskine eller lignende. Trackeren registrerer jo om maskinen er i drift og dermed også hvor mange driftstimer, den har bag sig, siger han og fortsætter:
- Dermed har du ikke bare det komplette overblik over, hvor alt dit udstyr befinder sig - og om nogen uretmæssigt bruger det - du glemmer heller ikke at få lavet service på din maskinpark. Den slags holder udgifterne nede, og styrker effektiviteten markant, lyder det fra Martin Kristensen.