Arkitekterne er glade for betonelementer

Der er foregået en øget industrialisering af byggeriet, hvilket giver medvind for betonelementer. Et produkt som de danske arkitekter er glade for at benytte i deres projekter.

 

Hvis antallet af producerede tons betonelementer sættes i forhold til den samlede byggeaktivitet viser det, at andelen af betonelementer er blevet kraftigt øget de sidste fem år. Betonelementer er blevet det foretrukne byggemateriale i Danmark, og det understøttes nu af en miniundersøgelse blandt danske arkitektfirmaer*.

 

Fælles for arkitekterne er, at de ser store muligheder med betonelementer, fordi det giver dem store frihedsgrader med hensyn til konstruktionen. Ikke mindst fordi det er et enkelt og rationelt byggemateriale med en høj styrke og stabilitet og dermed et godt produkt til bærende konstruktioner.

 

Arkitekt Kim Utzon, Kim Utzon Arkitekter, ser også på betonelementernes muligheder for at skabe spændende udtryk, som en faktor der spiller ind, når materialevalget skal foretages.

 

– Det mest unikke ved betonelementer er, at der åbnes op for så utrolig mange muligheder, både i udtryk og formbarhed, siger Kim Utzon. Det er let at anvende betonelementer og alt afhængig af opgaven, kan arkitekterne benytte skræddersyede elementer, når der skal skabes noget ”enestående” eller standardelementer, når der hurtigt skal en konstruktion på benene.

 

Bæredygtighed er oppe i tiden, og her har arkitekterne gode erfaringer med betonelementer, både i forhold til selve materialet og i forhold til elementernes lange levetid og termiske masse, når bygningen skal varmes op. Også betonelementernes brandmæssige egenskaber er der stor fokus på blandt arkitekterne.

 

Hos arkitektfirmaet Nord A/S har arkitekt Kim Flensborg gode erfaringer med betonelementer, og i 2013 modtog han både Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten for plejehjemmet Enghuset i Gistrup ved Aalborg.

 

– Vi bruger betonelementer, fordi de rummer et stort potentiale. Ikke alene statisk og i forhold til brand, men fordi de giver mulighed for at udvikle forskellige bygningsmæssige udtryk. Samtidig gør betonens patineringsproces den til et spændende alternativ til andre byggematerialer.

 

Arkitekternes vurderinger af betonelementernes egenskaber skaber naturligvis glæde hos Spæncom, der er en af de største leverandører af betonelementløsninger i Danmark.

 

– Vi er glade for, at arkitekterne ser muligheder i betonelementer, og hos Spæncom har vi altid stræbt efter at være nyskabende – både inden for produktudvikling, procesudvikling og samarbejder – således vi skaber værdi for såvel kunderne som Spæncom, siger salgschef Michael Boye.

 

– Vi har leveret facadeelementer til mange forskellige byggerier, både dem med et enkelt og stilfuld udtryk og dem med et æstetisk og kunstnerisk udtryk. Kun fantasien sætter grænser. Derfor er vi altid klar til at indgå i en dialog med arkitekterne, således vi kan være med til at skabe lige nøjagtig det unikke udtryk, arkitekterne ønsker og som samtidig er producerbart. Her tilbyder vi specialiserede udviklere og designere og vil naturligvis deltage og hjælpe til igennem hele processen, lige fra planlægningen og til det færdige resultat står klar, fastslår Michael Boye.

 

* Følgende arkitektfirmaer deltog i en kvalitativ interviewundersøgelse:
PLH Arkitekter
Kim Utzon Arkitekter
CUBUS
Arkitektfirmaet Nord
AK 83
Arkitema
Henning Larsen Architects
Creo Arkitekter

Kontaktinformation

  • Spæncom A/S
  • Akacievej 1, 2640, Hedehusene
  • Tlf: +45 8888 8200
  • Web: https://spaencom.dk/
  • Email: info@spaencom.dk