PJ400054 - Sikkerhedsnet i Islandsbrygge (Illustration) 11-03-2022 2

Sikkerhedsløsningen Safe2Fall kan redde liv på de danske havne

Stålproducenten Scan Convert har udviklet en faldsikringsløsning ved navn Safe2Fall, der både er diskret og effektiv. Løsningen kan allerede ses på mange broer, men der findes et andet sted, hvor behovet også er stort.

 

Når stålproducenten Scan Convert gerne vil udbrede deres faldsikringsløsning Safe2Fall, drejer det sig ikke kun om at få flere kunder – det er også et spørgsmål om at redde liv. Og som ejer og projektleder Jes Bo Rennebod forklarer, kan de især se et stort behov ved havnefronterne i de danske storbyer, hvor der jævnligt sker ulykker.

 

- Havnene bliver gjort mere og mere attraktive for bl.a. studiemiljøer. Det er en del af urbaniseringen i dag, at vi trækker funktionerne helt ud til kanten, så vi kan få en flot udsigt. Det er rigtig lækkert, men det er også farligt. Rundt omkring i de danske havne sker der drukneulykker, som man principielt kan afværge, ved at bruge vores Safe2Fall-system.

 

Foruden det åbenlyse argument, at sikkerhedssystemet kan redde liv, har Jes Bo flere gode grunde til at implementere det netop her.

 

 

Læs også: Scan Convert opfordrer til grundigere forarbejder i tilbudsfasen

 

 

Enkelt og vedligeholdelsesfrit

Safe2Fall er et kassettesystem, der består af en fast stålramme med et metalnet, der monteres horisontalt på siden af en konstruktion. Ved at bruge et wiresystem, der optager noget af vægten, er kassetterne gjort så smalle, at de forstyrrer det visuelle udtryk mindst muligt. Når noget tungt lander på nettet, registrerer den enkelte kassette aktiviteten og sender en melding ind til et alarmsystem.

 

Faldsikringsløsningen er udviklet til at blive monteret på broer i samarbejde med entreprenørvirksomheden Per Aarsleff, men materialerne gør det også muligt at bruge den på en havnekant.

 

- Stålrammerne er produceret af syrefast, rustfri stål. Det har en ekstremt lang levetid, og der er stort set ingen drift og vedligeholdelse. Netop fordi at det er fremstillet til at blive monteret oppe i luften, har vi sørget for, at det også er muligt at bruge i maritime miljøer.

 

Der findes andre løsninger, som er statisk beregnet og godkendt ud fra samme europæiske normer, men der er stadig store risici ved at bruge dem netop på broer og i havnemiljøer.

 

- De andre sikkerhedssystemer på markedet er baseret på net, som vi kender det fra bl.a. fiskeri eller under linedanseren i cirkus. Denne type løsning afbøder faldet, men personen kommer til at hænge i et niveau, som potentielt er dødeligt, for på broen kan man kan blive påkørt og i havnen kan man drukne. Safe2Fall adskiller sig markant fra de andre løsninger, fordi rammen og wiresystemet sikrer, at det eftergivelige net holder sin form.

 

Politiske beslutninger

Fra politisk side er der allerede fokus på problematikken vedrørende drukneulykker i de danske havne, men efter Jes Bo Rennebods mening er de eksisterende alarmsystemer ikke nok, for de omfatter sjældent en konkret, fysisk barriere.

 

- Det nemmeste ville være at sætte et hegn op, så man ikke kan falde i, men det fravælges ud fra nogle æstetiske betragtninger. I stedet sætter man termiske kameraer op, så en vagt kan råbe folk an, hvis de kommer for tæt på vandet. Det er fint nok, men det ændrer ikke ved, at man kan drukne, hvis man falder i. Det er simpelthen så lavpraktisk.

 

Det kan diskuteres, om de æstetiske hensyn er de korrekte at tage, men efter Jes Bos mening behøver kommunerne slet ikke at gå på kompromis, hvis de vælger at sætte faldsikringsløsningen Safe2Fall op i supplement til de eksisterende termiske systemer.

 

- Det er diskret og kan placeres nede i vandkanten. Det er super nemt at montere og vedligeholde, og det kan klappes op, så det ikke forstyrrer noget infrastruktur. Desuden gør kassettesystemet det muligt at udbygge efter behov, og den teknik der er brug for, er relativ billig. Derfor kan jeg ikke forstå, at der ikke er større interesse for at tage det i brug.

 

Selvom løsningen er relativt billig, skyldes det muligvis stadig økonomiske faktorer, at systemet ikke bliver set ved de danske havnekanter. Men hvis det er tilfældet, har Jes Bo et direkte spørgsmål til kommunerne: Hvad er prisen på et menneskeliv? Og kan det virkelig betale sig at lade være med at gøre mere?

 

 

Fakta:

Safe2Fall er certificeret ud fra den europæiske norm 1263-1.

Kontaktinformation

  • Safe2Fall / Scan-Convert A/S
  • Svendsagervej 8, 5240, Odense NØ
  • Tlf: 66 10 91 01
  • Web: https://safe2fall.dk/
  • Email: jr@scan-convert.com